Кьорава кобила - традиционен кукерски празник 2015 - Тръстеник, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
06
Кьорава кобила - традиционен кукерски празник
ДАТА: Oт 06 Януари 2015 до 07 Януари 2015 МЯСТО:
Добави в календара

Ежегодно на Ивановден в град Тръстеник се отбелязва традиционният кукерски празник "Кьорава кобила". Този обичай е познат само в този край на България и датира от десетки години.


Обичаят започва в нощта срещу Ивановден. Тогава мъже, маскирани като кобили, обикалят къщите на именниците. Обиколката започва с колесник, който не е маскиран и води групата към къщите като подпитва жителите им дали искат "кьорава кобила". Следват баба, която носи бебе, направено от подаръчни средства, в което се събират пари за здраве, дядо и просяк. Нарежда се "кьоравата кобила", с глава от конски скелет и конска опашка.


С нея върви стражар, който подканя "кобилата" да върви щом се измори. Към тази група се присъединяват свещеник, младоженец и булка, които са символи на плодородието. Бабата, дядото и просякът са символи на старостта, немощта и немотията. Попът ръси с китка с вода и менче стопаните на посетената къща и ги благославя. Те от своя страна подаряват на булката и младоженеца някакъв предмет. Традиционният кукерски празник в град Тръстеник се чества и със селския музикален оркестър, който озвучава ритуалите.

Коментирай
Други събития
Абонирайте се за нашия бюлетин
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница