Кьорава кобила - традиционен кукерски празник 2015 - Тръстеник, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
06
Кьорава кобила - традиционен кукерски празник
ДАТА: Oт 06 Януари 2015 до 07 Януари 2015 МЯСТО:
Добави в календара

Ежегодно на Ивановден в град Тръстеник се отбелязва традиционният кукерски празник "Кьорава кобила". Този обичай е познат само в този край на България и датира от десетки години.


Обичаят започва в нощта срещу Ивановден. Тогава мъже, маскирани като кобили, обикалят къщите на именниците. Обиколката започва с колесник, който не е маскиран и води групата към къщите като подпитва жителите им дали искат "кьорава кобила". Следват баба, която носи бебе, направено от подаръчни средства, в което се събират пари за здраве, дядо и просяк. Нарежда се "кьоравата кобила", с глава от конски скелет и конска опашка.


С нея върви стражар, който подканя "кобилата" да върви щом се измори. Към тази група се присъединяват свещеник, младоженец и булка, които са символи на плодородието. Бабата, дядото и просякът са символи на старостта, немощта и немотията. Попът ръси с китка с вода и менче стопаните на посетената къща и ги благославя. Те от своя страна подаряват на булката и младоженеца някакъв предмет. Традиционният кукерски празник в град Тръстеник се чества и със селския музикален оркестър, който озвучава ритуалите.

Коментирай
Други събития
Окт
29
Семейна събота в музея
Други София, България
Добави в календара
Ное
01
-
Ное
30
Червената къща - програма ноември
Други София, България
Добави в календара
Ное
12
-
Дек
24
Коледен базар във Виена
Други Виена, Австрия
Добави в календара
Ное
15
-
Фев
15
Експедиция Папуа Нова Гвинея
Други Папуа Нова Гвинея
Добави в календара
Ное
18
-
Дек
20
Немски коледен базар в София - 2016
Други София, България
Добави в календара
Ное
26
-
Дек
20
Немски коледен базар в Пловдив - 2016
Други Пловдив, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин