Кьорава кобила - традиционен кукерски празник 2015 - Тръстеник, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
06
Кьорава кобила - традиционен кукерски празник
ДАТА: Oт 06 Януари 2015 до 07 Януари 2015 МЯСТО:
Добави в календара

Ежегодно на Ивановден в град Тръстеник се отбелязва традиционният кукерски празник "Кьорава кобила". Този обичай е познат само в този край на България и датира от десетки години.


Обичаят започва в нощта срещу Ивановден. Тогава мъже, маскирани като кобили, обикалят къщите на именниците. Обиколката започва с колесник, който не е маскиран и води групата към къщите като подпитва жителите им дали искат "кьорава кобила". Следват баба, която носи бебе, направено от подаръчни средства, в което се събират пари за здраве, дядо и просяк. Нарежда се "кьоравата кобила", с глава от конски скелет и конска опашка.


С нея върви стражар, който подканя "кобилата" да върви щом се измори. Към тази група се присъединяват свещеник, младоженец и булка, които са символи на плодородието. Бабата, дядото и просякът са символи на старостта, немощта и немотията. Попът ръси с китка с вода и менче стопаните на посетената къща и ги благославя. Те от своя страна подаряват на булката и младоженеца някакъв предмет. Традиционният кукерски празник в град Тръстеник се чества и със селския музикален оркестър, който озвучава ритуалите.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин