Кюстендилска пролет - цикъл от концерти и празник на град Кюстендил 2015 - Кюстендил, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
21
Кюстендилска пролет - цикъл от концерти и празник на град Кюстендил
ДАТА: 21 Март 2015 ЧАС: 11:00 МЯСТО:
Добави в календара
Кюстендилска пролет - цикъл от концерти и празник на град Кюстендил

Празникът „Кюстендилска пролет” е продължение на традиция, съществуваща още от тракийско и римско време, когато той е свързван с почитта към соларните божества и лечителите Асклепий, Хигия, Аполон и Дионис. От 1966 г. 21 март е обявен за официален празник. В основата му лежи култът към слънцето и свързаните с него атрибути – огъня и златото.


Първоначално, денят е взаимстван от народния календар заради честването по това време на годината на Свети Четиридесет мъченици. От 1966 г. празникът се провежда по специално написан сценарий със следните постоянни елементи: кокнкурс за избор на девойка “Кюстендилска пролет“ с две подгласнички; приемане и предаване на символите на града, представящи богатството на Кюстендил: плодове (пресъздаващи плодородието), вода (поставена в античен съд) и пита.


Традиционният и ежегоден празник на град Кюстендил -Кюстендилска пролет ще се проведе на 21 март 2015 година. Празникът ща започне на площад "Велбъжд" от 11:00 часа където ще бъде отслужен молебен за здравето на кюстендилци, също ритуал по предаванет на символите на града, както и празнична програма.


Празникът ще продължи от 12:00 часа на сцена "Хисарлъка" където ще се посрещне пролетта. Празникът  „Кюстендилска пролет“ е знаков за града. Патентован в патентното ведомство на Република България и е първият конкурс в страната за най-красиво момиче. Организира се от Община Кюстендил с богата художествена програма и участие на популярни състави и изпълнители.


Празникът „Кюстендилска пролет“ е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древна местна традиция; той е съчетание от култови практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. Допълнен от християнската семантика на средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище на хълма – Хисарлъка.


Повече за събитието тук.

Коментирай
Гр. Кюстендил, 01.01.2013 | 15:56
Легенди, приказки, история, съвременност за празника "Кюстендилска пролет" можете да прочетете на https://kyustendilska-prolet.free.bg/
Абонирайте се за нашия бюлетин