Мартенски музикални дни 2015 - Русе, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
13
Мартенски музикални дни
ДАТА: Oт 13 Март 2015 до 29 Март 2015 ЧАС: 11:00 МЯСТО:
Добави в календара

Всяка година през месец март град  Русе – най-големият и красив град по българското поречие на реда Дунав, се превръща в музикална столица на България, в място за срещи на артисти от европейската и световна музикална сцена.


Международният фестивал „Мартенски музикални дни”  е един от най-старите и реномирани международни фестивали в България. Основан през 1961 г., фестивалът превръща град Русе в една от най-привлекателните културни дестинации в Югоизточна Европа. Днес международният фестивал в Русе е един от мощните културни агенти на територията на България и региона за стимулиране на междукултурния диалог и популяризиране на общото европейско културно и музикално наследство.


Провеждан от Русенската община, под патронажа на Министерството на културата,  МФ „Мартенски музикални дни”  винаги е бил съществена и видима част от националния културен процес.


Внушителна е листата от световни артисти и състави, гостували на фестивалната сцена в Русе пред последните години, сред които Дм. Шостакович, Н. Маринър, С. Коста, Ю. Башмет, Г. Кремер, М. Майски, К. Пендерецки, Д. Ситковецки, К. Видман, И. Фауст, А. Мелников, Ж. Г. Кейра; Букурещкият Радиооркестър, Брукнер оркестър - Линц, Симфония Варсовия, Кремерата Балтика, „Арнолд Шьонберг” Хор; ансамблите De Volharding, МузикФабрик, The Hilliard Ensemble, Moscow Soloists, Amadinda Percussion Group, The King’s Singers; квартетите “Келер”, “Джулиард”, “Токио”, „Изаи”, „Ардити” и др.


ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ ЗА 17 И 18 МАРТ


На 17 март, вторник, от 19 ч. в Доходно здание, зала Европа, фестивалът Мартенски музикални дни предлага интригуваща концертна вечер с един от най-прогресивните млади ансамбли – Струнен квартет НОВУС.  Корейците Жеюнг Ким (цигулка), Юнгук Ким (цигулка), Сюнгуон Мий (виола) и Уонгуий Мун (виолончело) за пръв път ще излязат на русенска сцена, като са подготвили една завладяваща програма с произведения на Моцарт, Дворжак и Бетовен.


Квартетът е сформиран през 2007 г. в Корейския национален университет по изкуствата и бързо се превръща в един от водещите камерни музикални ансамбли в Корея. Само една година след основаването си, квартетът вече се радва на първите си успехи и награди от престижни международни конкурси. През 2010 г. НОВУС е първият ансамбъл за камерна музика, включен в списъка с обещаващи музиканти на годината, изготвен от музикалното списание Auditorium. От тогава квартетът концертира на световните сцени, високо оценен от публика и критика.


Гостуването на Струнен квартет НОВУС в Русе на сцената на фестивала Мартенски музикални дни се осъществява с любезното съдействие на Посолството на Република Корея в България.


На 18 март, сряда, от 19 ч. в Доходно здание, концерт от програмата на Мартенски музикални дни ще изнесат Русенската филхармония и Хор Дунавски звуци при НЧ Ангел Кънчев 1901. Диригент ще бъде един от най-търсените оперни диригенти в Централна и Източна Европа - Владимир Кираджиев , а солист - Ваня Миланова, която световноизвестният цигулар Хенри Шеринг определя като един от най-обаятелните цигулари на своето поколение.


Програмата предлага една от най-привлекателните композиции на М. Брух – Шотландска фантазия за цигулка и оркестър, посветена на цигулковия виртуоз Пабло Сарасате, прочутата „Песен на съдбата“ от Брамс и патетичната и мащабна Пета симфония на Ян Сибелиус – композиторът, чиято 150 – годишнина музикалният свят чества широко през 2015 г.


Владимир Кираджиев завършва с отличие НМА П. Владигеров в София с дирижиране, композиция и хорово дирижиране, като продължава своето обучение във Ваймар, Лайпциг, Италия и Виена. През 1984 г. става артистичен директор на операта в Сливен и постоянен гост-диригент на почти всички филхармонични оркестри в България. През 1990 г. се премества във Виена и става първия диригент, а по-късно и главен диригент на Vienna Residenz Orchestra. Има докторска степен от Института за музикология към Университета във Виена. Постоянен гост-диригент на множество световни опери и театри, чест гост на реномирани международни фестивали. Реализира богата звукозаписна дейност.


Ваня Миланова е родом от Разград, възпитаничка на проф. Петър Арнаудов в НМА Панчо Владигеров – София и Guildhall School of Music в Лондон. Преди да навърши 20 години вече е лауреат на конкурсите Чайковски, Кралица Елизабет и Паганини. Получава и Голямата награда от конкурса Коциан. Концертира с най-големите оркестри в Англия, гастролира с голям успех по цял свят. Прави записи за Би Би Си – Лондон и за италианския лейбъл RS. Журира престижни международни конкурси.


Повече информация за събитието и програмата за 2015 г. може да видите тук.


Пълна Програма - Мартенски музикални дни 2014 г.

Коментирай
мина илиева, 23.02.2013 | 14:39
Вече не се споменава името на един скромен ентусиаст, бащата на ММД - Илия Темков. Времето наистина е безмилостно.....В програмата има концерт, посветен на Васил Арнаудов по случай 80 години от рождението му, но на 28.02 2013 г. се навършват 90 г. от рождението на Темков. Нима Русенската филхармония не би му посветила един свой концерт на фестивала. Мисля, че диригентът Георги Димитров добре познаваше Темков, от когото е видял само добро....... а и маестро Емил Табаков, чиято музикална кариера започна с подадената от Темков ръка.........Тъжно!
Абонирайте се за нашия бюлетин