Майсторски клас на цигуларя Светлин Русев - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
24
Майсторски клас на цигуларя Светлин Русев
ДАТА: Oт 24 Май 2016 до 26 Май 2016 МЯСТО:
Добави в календара
Майсторски клас на цигуларя Светлин Русев

„Европейски музикален фестивал“ и Къща музей „Панчо Владигеров“ организират майсторски клас на цигуларя Светлин Русев
Заключителният концерт е на 27 май от 19:00 ч. в Полския институт


Майсторски клас на изявения български цигулар Светлин Русев ще се проведе в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2016. Събитието се организира по инициатива на Държавния културен институт Къща музей „Панчо Владигеров“ в София и ще започне навръх празника на българската просвета и култура – 24 май. В продължение на три дни Светлин Русев ще работи с 12 талантливи млади цигулари. По изрично негово настояване не са поставени възрастови ограничения или препоръки за репертоара. Интересът към проявата е много голям и местата бързо са запълнени. Активните участници в майсторския клас са на възраст от 9 до 28 години. Записали са се голям брой ученици от Националното музикално училище „Л. Пипков“, но има също студенти от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и Нов български университет, както и музиканти от Македония и Германия.


Предложените от младите цигулари пиеси са от различни стилове и епохи (от Бах до Владигеров). Занятията ще се проведат в Къщата музей „Панчо Владигеров“ на ул. Якубица №10. Най-изявените участниците ще получат възможност да се представят пред публика на заключителния концерт, който ще се състои на 27 май от 19:00 ч. в залата на Полския институт в София (ул. Веслец № 12). Корепетитор на майсторския клас и заключителния концерт ще бъде пианистката Ивелина Казанджиева. Събитието се провежда в сътрудничество с Френския културен институт и Полския институт.

Цигуларят Светлин Русев има изключително успешна кариера на солист и камерен музикант. От 2005 г. той е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио. Паралелно с това той се занимава активно и с преподавателска работа като професор по цигулка в Националната консерватория в Париж. Светлин Русев е забележителен интерпретатор на българска музика и особено на творбите на Панчо Владигеров. През 2015 г. той реализира компактдиск със запис на Първия цигулков концерт на композитора.  


„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016-та година, а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България. Фестивалът се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Билети за заключителния концерт на майсторския клас могат да бъдат закупени на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и тук


За повече информация:
Къща музей „П. Владигеров“, тел. + 02/ 8687389, Надя Сотирова
 „Кантус Фирмус“, тел. 02/ 943 09 16, Ирена Данкова, Радостина Узунова

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др.
През 2015 г. фестивалът получи Сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“, както и Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин