Меса в си минор от Йохан Себастиан Бах в Европейски музикален фестивал - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
19
Меса в си минор от Йохан Себастиан Бах в Европейски музикален фестивал
ДАТА: 19 Май 2016 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Меса в си минор от Йохан Себастиан Бах в Европейски музикален фестивал

Меса в си минор от Йохан Себастиан Бах в „Европейски музикален фестивал“ през май


Едно от най-интересните събития в „Европейски музикален фестивал“ 2016 през м. май ще бъде изпълнение на грандиозната Меса в си минор от Йохан Себастиан Бах. Концертът е на 19 май в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 19:00 ч. Солисти ще бъдат прекрасните български певци Гиргина Гиргинова (сопран), Олга Михайлова-Динова (мецосопран) и Пламен Бейков (бас). За концерта ще гостува и изявеният австрийски тенор Виргил Хартингер, специализирал се в интерпретацията на баховата музика. В изпълнението ще участват също Камерен смесен хор при „Бахово общество в България“ и Бароков оркестър от солисти с диригент Йосиф Герджиков.


Концертът се организира от фондация „Бахово общество в България“ и музикална агенция „Кантус Фирмус“ в партньорство с Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.


„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.
Благодарение на фондация „Бахово общество в България“ от 2007 г. в София ежегодно се организира изпълнение на пасион от Й. С. Бах по време на Страстната седмица. В концертите участват предимно български музиканти, които интерпретират творбите на немския бароков майстор с голяма емоционална ангажираност и разбиране за неговия стил. По този начин България се приобщава към вековната европейска традиция за посрещането на Великден с музика, носеща непреходна художествена стойност и общочовешко значение. Тази година организаторите се спряха на изпълнение на Меса в си минор, чиито текстове не са свързани пряко със събитията от Страстната седмица и датата за изпълнението бе избрана след поредицата от празници през май.

Меса в си минор от Йохан Себастиан Бах е една от най-значимите духовни композиции в музикалната литература. Това е последната голяма вокална творба на бароковия майстор и единствената, в която той пресъздава изцяло пълния латински текст на католическата литургия. В епохата на Романтизма тя е наречена „Hohe Messe“, което означава буквално „висока меса“, но в случая има смисъл по-скоро на голяма меса или велика меса. Творбата се състои от 18 хорови части и 9 арии (6 арии и 3 дуета). Й. С. Бах композира първоначално кратък вариант от Kyrie и Gloria още през 1733 г. В края на своя живот той пресъздава и другите части - Credo, Sanctus и Agnus Dei, като преработва фрагменти от свои по-ранни кантати или пише изцяло нова музика. Творбата е завършена около 1748-1749 година, но Бах не доживява да я чуе в цялостно изпълнение. През 1811 г. Карл Фридрих Целтер преоткрива месата с берлинската Певческа академия (Sing-Akademie). Той нарича творбата „най-великото произведение на изкуството, което някога е виждал света“. Ръкописът е определен от ЮНЕСКО за част от световното документално културно наследство.


Билетите за концерта на 19 май са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн тук. Билети ще се продават и на мястото на събитието един час преди концерта.

В програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2016 предстоят още няколко значими събития – концерт на американския цигулар Джошуа Бел с Оркестъра на Класик ФМ радио (13 май), проектът "В света на аржентинската музика" на Веско Пантелеев – Ешкенази и Людмил Ангелов (26 май и 28 май), церемонията „Златно перо“ (19 май), джаз концерта „Арт скици“ с Ангел Заберски Джаз Квартет (8 юни).

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St. Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др.
През 2015 г. фестивалът получи Сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“, както и Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата.

Коментирай
Други събития
Абонирайте се за нашия бюлетин