Международен фестивал „Средновековен Търновград“ - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
29
Международен фестивал „Средновековен Търновград“
ДАТА: Oт 29 Юни 2018 до 01 Юли 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Международен фестивал  „Средновековен Търновград“

От 29 юни до 1 юли 2018 г. на крепостта Царевец във Велико Търново за четвърта поредна година ще се проведе Международният фестивал „Средновековен Търновград”.


Историческите реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век като истински мост във времето ще пренесат посетителите в една друга, загадъчна и пълна с приятни изживявания епоха. Фестивалът е посветен на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II и в него ще се включат над 150 реенактори от България, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна и Унгария.


Форумът се организира от община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество”Традиция” – Регионален клон Велико Търново и е част събитията, с които Старата столица участва в националната програма за Европейската година на културното наследство 2018.


В дните на фестивала  ще бъде показан животът на средновековния град от времето на Второ българско царство и средновековна Европа и различни занаяти - горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на тъкане .


Посетителите ще могат да опитат българската и европейска кухня от XII-XIV век и да се включат в стрелби с лък и арбалет, както и неизменните игри и танци. Ще се проведат различни демонстрационни турнири и сражения .Всеки желаещ ще може да се включи в различните занаятчийски работилници или да изпробва, под ръководството на инструктори, бойни техники за боравене с оръжие от епохата.


Официалното откриване на Международен фестивал „Средновековен Търновград”.е в 19,00 часа на 29 юни, (петък),  в Двореца на крепостта Царевец, където всички български и чуждестранни участници ще се представят с различни демонстрации, бойни техника и музикални изпълнения.  


Петъчната вечер,  посветена на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II, ще продължи от 20,00 часа в Двореца с театрална постановка „Сватбите на Йоан Асен II“ на МДТ „Константин Кисимов“.


Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. За всички посетители на вечерните събития на 29 и 20 юни от 18,00 до 21,30 часа крепостта Царевец ще е с вход свободен.  


ПРОГРАМА


29 юни (петък)  


19.00 ч. - Официално откриване на фестивала в двора на Двореца. Представяне на групите, демонстрации на средновековна техника за боравене с оръжие и средновековна музика  с група “Ериней“ и „Спиритуал сезонс“


20,00 ч. -  „Сватбите на Йоан Асен II“, театрална постановка на МДТ „Константин Кисимов“ посветена на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II.


30 юни (събота)


9.00 - 12.30 ч. - Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции


10.00 - 12.30 ч. - Първи кръг на боен турнир, изпълнения на група “Ериней“ и уроци по  средновековни танци със „Спиритуал сезонс“


14.00 – 16.30 ч. - Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции


15.00 - 16.30 ч. - Състезание по стрелба с лък и средновековни игри (хвърляне на обръч, търкаляне на яйце, подкосяване, теглене на въжеq теглене на тояга)


18.30 – 21,00 ч. - Демонстративни боеве и концерт на групите “Ериней“ и „Спиритуал сезонс“


1юли (неделя)


9.00 - 12.30 ч.  - Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции


10.00 - 12.30 ч. - Втори кръг на боен турнир и изпълнения на група “Ериней“


14.00 – 16.00 ч. - Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции


16.00 - 16.30ч. – Обявяване на победителите в турнирите и закриване на фестивала.


***

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин