Международен форум “Българския дух през вековете” - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
13
Международен форум “Българския дух през вековете”
ДАТА: Oт 13 Април 2018 до 15 Април 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Международен форум “Българския дух през вековете”

Във Велико Търново стартира международният форум “Българския дух през вековете”, който ще се проведе от 13 до 15 април в Интерхотел Велико Търново.


Събитието има за цел да постави така нужните ни духовни мостове, които да свържат и обединят историята, вярванията и действията ни в днешно време към едно истинско единение. След първите два успешни форума във Велики Преслав, форумът се пренася в Старата Столица и това не е никак случайно.


Традицията ще бъде спазена и на Форума ще бъде осветлен приносът на България и българите за духовното и културно развитие на Европа. В рамките на теоретичния семинар ще се следва цялостната хронология от най-ранните данни по нашите земи (пещерата Магура) през Варненската черноморска цивилизация и Ранното Средновековие до наши дни. Със свои презентации участие ще вземат авторитетни български и чуждестранни учени, изследователи и етнографи, сред тях проф. Дамян ПопХристов, проф. Христо Смолянов, Юлия Боева и други.


Ще се срещнем и с неповторимия акад. Антон Дончев, с когото ще разлистим неотворени страници от българска история, ще говорим за забравени ценности от нашето духовно наследство и пренасянето им от древността през Средновековието и Ренесанса до нашето съвремие.


Българският Дух и българската духовност са нишката, която ще пронизва всички мероприятия на Форума, като освен лекционна част, са предвидени и съпътстващи културни събития.


Специално за форума, даровитият български художник Павел Митков ще представи своята изложба: “Просветление”, в която ще бъдат включени изцяло нови творби вдъхновени от българския дух. Също така в арт програмата на събитието ще бъдат показани платната със сакрални кодове на българската шевица, които ще могат да бъдат видяни в експозицията на Росица Бакалова. Гостите на форума ще се докоснат и до посланията на глаголицата през платната в изложбата на художничката Антония Дуенде.


Гостите на събитието няма как да не се върнат назад във времето на Втората ни българска столица и Царевец през магията на светлинния спектакъл „Звук и светлина“, който е включен в програмата специално за Форума.


По традиция българската музика ще съпътства Форума, като кулминацията е концертът предвиден във втория ден на събитието, в който специален гост е Теодосий Спасов, а участие още ще вземат няколко видни български изпълнители: Трио „Калина“, „Ева квартет“, Иван Шопов и формация „Авигея“.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин