Международен кино фестивал In The Palace - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
02
Международен кино фестивал In The Palace
ДАТА: Oт 02 Май 2017 до 07 Май 2017 МЯСТО:
Добави в календара
Международен кино фестивал In The Palace

Велико Търново посреща международния кино фестивал “In The Palace” и конкурс за късометражни филми


Велико Търново посреща Международния фестивал за късометражен филм “In The Palace”. В продължение на седмица в Старата столица ще бъде представено съвременното кино изкуство в България, Европа и света. Прожекциите ще се състоят в периода от 30 април до 7 май в клуб „ТАМ”, от 17, 19 и 21 ч. всеки ден. Събитието дава възможност за изява както на млади творци, така и на доказани професионалисти, за взаимни контакти, обсъждане и неформално обучение относно най-новите тенденции, методи и технологии във филмовото изкуство.


Четиринадесетото издание на фестивала се провежда в София, Велико Търново, Варна и Балчик, по инициатива на кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Най-мащабният по рода си арт форум у нас е продължение на събитието „В дворците на морската, старата и новата столици на България”, започнало през 2014 г. Националната вълна от последователни филмови прожекции е част от общите прояви в София, Варна и Велико Търново – градове финалисти в надпреварата „Европейска столица на културата” – 2019. Фестивалът “In The Palace” подкрепя българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.


В рамките на събитието във великотърновските училища с изучаване на чужди езици ще се проведат обучителните филмови ателиета. Чрез продуктите на късометражната филмова индустрия международният екип на фестивала ще обсъжда с младежите общозначимите теми и проблеми на съвремието на испански, италиански, португалски и английски език.


Съпътстващо събитие към фестивала “In The Palace” е конкурсът за късометражно кино „48 Hours Tsarevgrad Film Chalenge” - проект, спечелил финансиране по общинската програма „Изкуство и култура”. Целта му е да провокира по атрактивен начин създаването на видеопродукцииза Велико Търново, културно-историческото наследство на града, културния и социалния живот. Желаещите да участват следва да сформират екипи от максимум шест члена – режисьор, продуцент, оператор, монтажист, озвучител и осветител. Сюжетът на филмите ще бъде определен чрез жребий. Всяка от групите ще изтегли по три думи, чийто тематичен контекст е обвързан с Велико Търново – извадки от легенди, литературни творби, музикални произведения, локации, територии и историческия и съвременния план на града и др. Всичко, свързано със сценария, заснемането, монтажа и музикалното оформление на късометражните продукции следва да бъде изпълнено в рамките на 48 часа. Участниците ще бъдат наставлявани от филмови специалисти.


Продукциите, чиито екипи успешно изпълнят задачата, ще бъдат представени на специално организирана за целта прожекция. В рамките на седмица те ще бъдат достъпни за онлайн гласуване от страна на аудиторията. Победителят в конкурса ще получи безплатна акредитация за финала на „In The Palace International Short Film Festival” в края на юни в Балчик. Филмът ще бъде прожектиран пред международната публика на мащабния фестивал.

Коментирай
Други събития
Апр
20
-
Апр
21
Национален фестивал "Семе българско"
Фестивали Севлиево, България
Добави в календара
Май
18
-
Май
19
Фолклорен фестивал „Хоро в Странджа“
Фестивали Малко Търново, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин