Международни рафтинг и каяк състезания на река Струма този уикенд - България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
25
Международни рафтинг и каяк състезания на река Струма този уикенд
ДАТА: Oт 25 Юни 2016 до 26 Юни 2016 МЯСТО:
Добави в календара
Международни рафтинг и каяк състезания на река Струма този уикенд
Източник: Ivan Dobrev

Река Струма е международна столица на рафтинга и каяка този уикенд


Повече от 20 отбора ще вземат участие в трите международни рафтинг и каяк състезания, които ще се проведат на река Струма тази събота и неделя. Амбицията на организаторите е Кресненското дефиле да се утвърди трайно като европейска и световна дестинация за любителите на каяк и рафтинг приключенията.

На 25 и 26 юни Кресненското дефиле ще приюти над 20 отбора и индивидуални участници, записани официално в международните състезания Еврокупа 2016, Българско държавно първенство по рафтинг 2016 и Балканска купа по екстремен каяк 2016. Освен български състезатели, в мероприятията ще вземат участие отбори от Балканския регион – Босна и Херцеговина, Румъния и Сърбия, както и от Чехия.

Броят на заявилите участие отбори най-вероятно ще нарасне, тъй като организаторите от Българска федерация по рафтинг, със съдействието на рафтинг клуб Адвенчър Нет, Българско каяк общество (БКО) и Mashini Holidays Industry очакват гости и от по-далечни държави.


Официалното откриване на състезанията е в 9:30 ч. в събота (25 юни) на отбивката на „кривия тунел“, който се намира малко преди кресненските ханове, където условията за провеждане на надпревари са най-подходящи. Трасето е съобразено със стандартите на Международната федерация по рафтинг и е заимствано от олимпийската дисциплина Воден слалом, поради което е еднакво и за двете дисциплини, разделени на спринт и слалом, и е с дължина 300 м. Съдийският състав е чуждестранен, като по време на събитието ще стартира и курс за съдии.

Регистрацията и официалните тренировки са насрочени за петък, 24 юни, а желаещите да участват в състезанията могат да се запишат онлайн тук или на имейлите info@bko.bg и mashini.holidays@gmail.com (за каяк) и office@raftingbulgaria.com или office@adventurenet.bg (за рафтинг).


Таксите за участие са съответно 10 лв. за състезанията в дисциплина каяк и 60 лв. (на отбор) – за рафтинг.


Всеки, който желае да гледа, може да заповяда безплатно, като в отбивката на „кривия тунел“ има възможност и за паркиране на автомобили.

Организаторите имат опит в провеждането на събития и състезания по рафтинг и каяк в бързи води, а целта на Българско каяк общество (БКО), Mashini Holidays Industry и Българска Федерация по Рафтинг, със съдействието на рафтинг клуб Адвенчър Нет, е р. Струма и Кресненското дефиле все по-често да бъдат домакин на международни състезания и районът да се утвърди трайно на световната карта на рафтинг и каяк дестинациите.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин