Набиране на книги за читалище „Надежда“ във Велико Търново - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
30
Набиране на книги за читалище „Надежда“ във Велико Търново
ДАТА: Oт 30 Март 2017 до 30 Април 2017 МЯСТО:
Добави в календара
Набиране на книги за читалище „Надежда“ във Велико Търново
Източник: Abhi Sharma

Читалище „Надежда“ във Велико Търново възроди инициативата за набиране на книги около 22 март


Легендарното великотърновско читалище „Надежда“, в което заседава Третото Велико народно събрание и избира Фердинанд Сакскобургготски за княз на България, обяви инициативата за даряване на книги на читалищната библиотека. Условието е книгите за възрастни да са издавани в последните 15-20 години, обясняват служителите на институцията, а детските книжки може да бъдат и по-стари антикварни издания.


Традицията да се даряват книги на различни библиотеки около датата 22 март, датира от 30-те год. XX век. Тогава търновци, а и хора от цяла България, отбелязвали празника на Търново, като попълвали различни обществени книжни сбирки с издания от личните си библиотеки. От „Надежда“ разказват, че старите търновци дори си спомняли за свои починали близки и почитали паметта им, като давали книги безвъзмездно на читалищни и градската библиотека.


Книжният фонд на читалище „Надежда“ води официалното си начало от 1869 г. Той е най-старият в търновския регион. В него са инвентаризирани над 46 хил. тома литература, а най-старите издания са в специална старопечатна сбирка. Най-старата единица във фонда е месечник от 1588 г. Това е религиозна книжнина, отразяваща точно духа на времето, в което е написана и представляваща ценност за архивисти, историци и литературоведи.


Вече няколко години библиотеката на читалище „Надежда“ събира дарения от книги за фонда си.


Книгите се събират в сградата на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ всеки делничен ден от 9 до 16:30 ч., с изключение на сряда, когато дарения се приемат от 13:00 до 16:30 ч. Засега няма краен срок за набирането на книги.


Автор: Мая Джамбазова

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин