Над 70 произведения на Роден идват в София - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
27
Над 70 произведения на Роден идват в София
ДАТА: Oт 27 Май 2014 до 14 Септември 2014 МЯСТО:
Добави в календара
Над 70 произведения на Роден идват в София
Източник: Булфото

Националният музей за българско изобразително напомня, че остават броени дни до закриването (на 14 септември) на изложбата „Метаморфози”, посветена на творчеството на големия френски скулптор Огюст Роден (1840-1917).


Благодарение на сътрудничеството на Френското посолство в София и на Министерство на културата, както разбира се и на музея „Роден” в Париж, който безвъзмездно предостави 80 скулптури от гипс и бронз и 20 рисунки с молив и акварел на артиста, българската публика има възможност да се докосне на живо до творбите на забележителния френски творец.


Изложбата се превърна в едно от най-посещаваните културни събития в България. Досега около 50 000 любители на изящното изкуство са се насладили на творбите на изящния майстор. Нещо повече, изложбата привлече посетители от целия свят, оставили думи на благодарност в книгата за впечатления.


Изложбата е организирана в шест секции. В първата, секция зрителите имат възможност да се запознят с фигури от монументалната творба на Роден "Портите към ада". Между тях са прочутата композиция "Мислителят", която изобразява както Данте, така и автора като създател, и "Ева", вдъхновена от "Робите" на Микеланджело. "Свети Йоан Кръстител" и монументална версия на "Крачещият мъж", с тегло около половин тон. Отделни елементи от творбите, са сред акцентите в раздела "Фрагментация на фигурите". "Минотавър", "Ирида", "Кентавърката" са между "илюстрациите" на ключовия за Роден метод асамблаж (съчетания от различни фигури или елементи от тях) в едноименния раздел от изложбата. Кракът на "Мислителят", дясната ръка на "Музата на Уислър" и други се превръщат в самостоятелни скулптури, поставени върху специални постаменти в секцията "Ролята на цокъла". След 1900 г. уголемяването заема значителна част от творчеството на Роден - показано е в петия раздел на "Метаморфози". Шестият е посветен на рисунките, които не са предназначени за публика и са показвани чак след 1900 г.  

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин