Национален фестивал "Семе българско" - Севлиево, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
20
Национален фестивал "Семе българско"
ДАТА: Oт 20 Април 2019 до 21 Април 2019 МЯСТО:
Добави в календара
Национален фестивал "Семе българско"

Демонстрации на приготвяне на храни и продукти за дома
по време на шестото издание на национален фестивал "Семе българско"


Приготвяне на ръчен кашкавал ще демонстрира технологът Мина Варджиева в рамките на шестото издание на фестивал "Семе българско", който ще се проведе на 20 и 21 април в парк "Казармите" в Севлиево. Възстановката на технологията, позната по нашите земи от началото на XIX век, ще покаже процеса на приготвяне на вкусното българско жълто сирене, направено не от пастьоризирано, а от прясно мляко.


Варджиева казва, че вкусът на този вид кашкавал е неповторим и направата му изисква майсторлък. Споделя, че тайната на качествата му се крие в уникалната микрофлора, с която разполагаме в България, най-вече заради двете млечно-кисели бактерии, с които се славим по света. Освен с кашкавал, Варджиева ще зарадва гостите на фестивала и с демонстрация на направата на ястието "бял мъж", използвайки продукти от нейното собствено стопанство, разположено между старозагорските села Ягода и Ръжене. 


62154


Към вкуса на ръчно приготвения кашкавал всеки посетител на събитието ще може да прибави и неповторимия аромат на прясно изпечен хляб от лимец. Доброволците от задругата "Дар лимец" отново ще са в парк "Казармите" със своята подвижна пещ, за да предават своето знание за най-древното жито на българите и да замесят заедно с гостите на фестивала истински хляб.


По време на фестивала Красимира Пенева пък ще покаже как да си приготвим сапун в домашни условия, който да бъде полезен за кожата ни и същевременно да е изработен от аромати на наш вкус . За приготвянето на сапуните тя използва различни базови и етерични масла, натурални оцветители и добавки, билкови извлеци.


Изкуството да създаваш красота от кожа ще демонстрира майстор Ануар Шалгин, който е сириец, но от дълги години живее и твори в Русе.  В България той е получил майсторското си свидетелство и е член на Задругата на народните художествени занаяти. Сред произведенията му могат да се видят чаши, бутилки, кутии за ядки, плодове и сладки, чинии, лампи.


62156


Майстор Георги Тодоров, който е член на Занаятчийската камара в Русе, пък ще покаже изкуството на иконописта. Ще бъде реализирано ателие, в което всеки ще може да се докосне до глаголицата, да я усвои и да разгадае какво се крие зад тази оригинална графична система, която днес гордо наричаме първата българска азбука. 


И тази година във фестивала ще вземат участие четири талантливи дами от Велико Търново, които ще покажат плетене на дантела тип "фриволит", плъстене на вълна, изработване на бижута от вълна, плетене с беленица, плетене на дървено бърдо и др.


62155


Как се правят върбови свирки и как да си оплетем кошници също ще научим от шестото издание на фестивал "Семе българско". За  любителите на приложното изкуство врати на събитието ще отвори грънчарското ателие на Росица Занкова, в което всеки желаещ може да направи свой глинен съд и да го отнесе в дома си.


И още много изненади подготвят организаторите на фестивал "Семе българско", за да дадат възможност на всеки посетител - със сърце и с ръце - да се докосне до традиционни храни, занаяти, обичаи и да отнесе в дома си ястие, предмет или усещане за българското!


Защото, по време на събитието, от кълна до върха - всичко ще е българско.


Заповядайте на 20 и 21 април в парк "Казармите" в Севлиево!


***


ДОМ ЗА СЕМЕНА ОТВАРЯ ВРАТИ В ПАРК "КАЗАРМИТЕ" В СЕВЛИЕВО


Шестото издание на националния фестивал "Семе българско" продължава традицията да съхранява и предава на поколенията българското в различните му измерения. Събитието ще се проведе в Севлиево, в парк "Казармите" на едни от най-хубавите празници - Лазаровден и Цветница /20 и 21 април 2019 г./.


Новата инициатива - "Дом за семена" -  отправя предизвикателство към всички, които могат и искат, да донесат, оставят и вземат за своите градини или балкони, семена от български сортове в специално монтираната инсталация в парк "Казармите" в Севлиево. Така, всеки от нас, споделяйки своето имане, ще се превърне в пазител на българските семена и вкусове, в защитник на духа български и във вярващ в каузата, че, ние, българите, сме силни, можещи и творящи, когато пазим завещаното от предците ни.


Шестият национален фестивал "Семе българско" ще премине под мотото "Ние сме България". Организаторите на събитието вярват, че земята на България е като парченце от Рая и ще пребъде чрез своите семена, чрез своите деца, чрез своята култура, бит и традиции. За тазгодишното издание на събитието ще бъде изработена книга, в която всеки посетител ще може да напише какво за него е България. Екипът на фестивала смята, че, ако споделяме хубавите неща, които ни свързват с България, ако помним и говорим за всичко случило се по земите ни, ако си напомняме по-често, че страната ни е късче от Рая, то България ще пребъде.


И тази година организаторите на националния фестивал са подготвили богата музикална програма, десетки инициативи, изложение на български продукти, демонстрации, конкурси, изложби, благотворителни каузи и множество предизвикателства към нашата принадлежност и дух.


В рамките на двата фестивални дни, на сцената в парк "Казармите", ще се изявят ансамбъл „Тракия“, Илия Луков, Яница, ансамбъл „Развитие“, оркестър „Севлиево“, ДФА „Габровче“ , ФТФ „Боженци“ , Работилница за народни танци „Бяла Българка“, талантливите изпълнители на вокалите формации "UpStreem Voices” и "Децата на Севлиево", читалищни състави, даровитите деца от детските градини и училища в Севлиево. И всичко това - в името на българския дух и принадлежност.


Фондация „Искам бебе“ отново са партньори на фестивала, а севлиевските деца, за шеста поредна година, ще творят с ръце и със сърце в името на живота на тема „Цветни детски мечти“, за да може благотворителният базар да събере средства и, дай Боже, дарените пари на севлиевска двойка с репродуктивни проблеми да бъдат повод за най-великото чудо – човешки живот.


В първия фестивален ден ще бъде представен обичаят "Лазаруване", свързан с традициите по нашите земи. Тази година по време на събитието ще бъде показана и българската обредност, свързана с хляба. А родолюбиви нашенци ще представят изложби, свързани с неповторимо красивата природа на страната ни, с изяществото на българките, с уникалните ни народни носии.


Фестивалът се организира с подкрепата на „Идеал Стандарт - Видима“ АД , а домакинът на събитието – Община Севлиево, в лицето на кмета д-р Иван Иванов, обещава, заедно с инициаторите, неговото шесто издание да ни даде повод не само да си спомним кои сме, но и да изпитаме гордост, че сме българи.  Защото на 20 и 21 април в парк "Казармите" в Севлиево, от кълна до върха, ВСИЧКО ЩЕ Е БЪЛГАРСКО!


***

Коментирай
Други събития
Май
18
-
Май
19
Фолклорен фестивал „Хоро в Странджа“
Фестивали Малко Търново, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин