Национално първенство по бийтбокс - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
09
Национално първенство по бийтбокс
ДАТА: 09 Октомври 2015 ЧАС: 18:30 МЯСТО:
Добави в календара
Национално първенство по бийтбокс

Максо е новият бийтбокс шампион на България за 2015 г.

16-годишен феномен от Габрово елиминира 32-ма претенденти за титлата от цялата страна

На 9 октомври вечерта,  пред Паметника на Съветската армия се състоя The Official Bulgarian Beatbox Battle 2015.  Многобройните фенове на битбокса над 4 часа ентусизирано подкрепяха своите фаворити въпреки студеното и мрачно време. Максо – Макс Моравски, от Габрово, елиминира 32 претенденти за титлата с феноменални гигове и завидно сценично присъствие. Десетокласникът от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, Габрово, заяви веднага след финала: „Оттук нататък гоня световната титла! Успях да спечеля, защото се подготвях упорито цяла година. Винаги пример за мен са били Pe4enkata, Skiller и Dinamite.“


Maксо получи награда от организаторите на събитието - Агенция Прима, чек за 1500 лв., уникален бийбоксърски микрофон AKG D5 и правото да представи България на Световното първенство по бийтбокс в Берлин през 2016.
На второ място се класира Маноил Иванов – Mano – от Стара Загора, а третото място зае Недко Чаушев – Paradox – от Пловдив, които също получиха парични награди и бийтбоксърски микрофони от музикална къща Фактор.

Мимолетният реверанс на есента на 9 октомври 2015 г. осигури сухо време и възможност на феновете да се преживеят велико шоу с участието на британския шампион Ball Zee, който с техника на световно ниво и артистично сценично присъствие демонстрира възможностите на бийтбокса за имитация на звуци, които чуваме във всекидневието си – шум от самолет, двигател на болид от Формула 1 и, разбира се, целия набор от ударни инструменти в най-разнообразни ритми. Дори в малкия инцидент, при който Ball Zee скъса своите панталони в опит да се появи енергично на сцената, показа английски стил и класа, от които всеки бийтбоксър би могъл да вземе нещо за себе си. Участието на Ball Zee завърши изненадващо с моментна импровизация на сцената с българския световен шампион Скилър. Двете бийтбокс легенди направиха кратко и безапелационно шоу, което публиката аплодира бурно.
Skiller поднесе 15-минутно изпълнение с най-новите си гигове и доказа за пореден път, че неслучайно е световен шампион и неслучайно вдъхновява младите почитатели на бийтбокса да се развиват и да израстват в това изкуство.


Другият български световен шампион Pe4enkata зарадва всички на батъла със запазената си марка изпълнения с неравноделни ритми. Както стана ясно по-късно, в публиката присъстваха много момичета, последователки на Pe4enkata, една от които смело показа пред публика, че женското присъствие на българската бийтбокс сцена има потенциал за нови попълнения в скоро време. И… получи награда розова Bluetooth колонка JBL GO.

На сцената на The Official Bulgarian Beatbox Battle излезе и миналогодишният шампион Killa Bee. Еуфорията между осминафиналите и четвъртфиналите беше поддържана от най-известната брейк банда Electric Force Crew с артистични изпълнения на танци в стил breakin’.


Участниците в деветия финал на българското национална бийтбока първенство бяха оценявани от изцяло професионалното в състав Ball Zee (Великобритания), BeeLow (Германия – председател на Световната бийтбокс асоциация), Skiller (Световен шампион 2012), Pe4nkata (Световен шампион 2012) и първия бийтбоксър у нас Red One.
    
Деветият биийтбокс шампионат на България нямаше да има възможност да бъде осъществен без помощта на радио и телевизия City, които осигуриха излъчването на 4-часовото шоу; заснемането на финала беше осигурено от … компания Техно; Viber, които създадоха група на цвета на българския бийтбокс; Max, които осигуриха безплатен достъп до Wi-Fi по време на батълите и възможност за висококачествен стрийминг на живо в YouTube; музикална къща Фактор, която осигури наградите за тримата победители в турнира и Max Media, благодарение на които финал на бийтбокса беше заснет и с дрон.


Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин