Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите 2018 - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
21
Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите 2018
ДАТА: Oт 21 Септември 2018 до 24 Септември 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите 2018

Четири дни, от 21-ви до 24-ти септември 2018 г., ще продължи колоритният есенен празник на прочутата Улица на занаятите във Велико Търново. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите ще предложат на жителите на старата столица и гостите на града много емоции и богата арт програма.


Събитието е вдъхновено от Европейската инициатива “Нощ на музеите”. Началото му е поставено през 2011 година, а изминалите седем издания привлякоха хиляди посетители от цялата страна и чужбина.


Празникът на Самоводската чаршия и този път ще съчетае минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство. През четирите дни ще има изложение на занаятчии от страната, в което 50 самоуки творци ще покажат ръчно изработена керамика, бижута, аксесоари, играчки, кожени изделия, плъсти и др. В  базара на продукти и храни с еко произход ще се предлага ръчно точена юфка, различни видове мед, сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени.


В своите работилници майсторите от чаршията ще демонстрират съхранените от тях старинни технологии и ще дават уроци  на желаещите.


На фона на уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново ще има изпълнения на улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри и детски представления. На Улицата на занаятите ще звучи много красива и качествена музика.


За първи път на събитието ще гостува фотографът Асен Великов с изложбата си „Родова Памет“. Майсторът на портретната фотография на фолклорна тематика ще покаже 26 от най-добрите си снимки – уловени мигове с несломим български дух, които ще са експонирани на фасадата на Старата поща.


Празникът на Улицата на занаятите във Велико Търново ще започне на 21–ви септември с Нощта на Самоводката чаршия. Вечерният концерт от 20,30 ч. ще е на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили с участието на  обичаната българска народна певица Гуна Иванова, поп звездата Росица Кирилова, Фолклорна формация Ладена””, Танцов състав Алгара”” и др. Вечерта ще завъши със зрелищното огнено шоу на артистите от Театъра на огъня и сенките “Fireter“.


В събота, 22-ри септември, на чаршията ще бъде представено петично-музикално шоу „Търся те… в хоризонта на моята длан“ с участието на Симеон Аспарухов, Ива Спиридонова и дует KsAnA и музикалният проект  Grpovin Pipers, създаден от членове на Oratnitza, BalkanHED & I.V.R. Project, който съчетава експериментално звучене с родопска каба гайда, прогресив рок елементи, електроника, дръм енд бейс и дъбстеп.


На 23-ти септември на Самоводката чаршия ще звучи джаз, както и романтичната музика на търновеца Петко Савов и Стилияна от Стиляна от X Factor, а от 18,00 до 19,00 ч. за всички любители на българските  народни ритми ще има хооотека.


Есенните празнични вечери ще завършват с атрактивно огнено шоу от 22,00 часа.


Нощта на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите се организират от Общинска туристическа агенция ”Царевград Търнов” и община Велико Търново с подкрепата на GO GRIL, „ГУЛБАНИС ВАЙН" ООД, "Бритос" ЕООД,  ЛАКТИМА“ ЕАД, Вина TRASTENA, „VSF"-ДЖЕЛАТО АРТИДЖИАНАЛЕ, арт бар Hipster и др.


Програма
21-24  септември 2018 г.


Изложба „Родова памет“ на фотографа Асен Великов. Изложение на занаятчии от страната Отворени врати в работилниците на чаршията и демонстрации на майсторите-занаятчии.


21.09.2018 г. /петък/


18 .00 ч. Официално откриване
19.00 ч. Музикални изпълнения на Гергана Стоянова и Илиян Калинов от Школа за млади изпълнители Яница Русева Live
20.30 ч. Концерт на Представителен ансамнбъл на Въоръжените сили с участието на Гуна Иванова, Росица Кирилова, Фолклорна формация Ладена””, Танцов състав Алгара”” и др)
22.00 ч. Огнено шоу на  Театър на огъня и сенките “Fireter“


22.09.2018 г. /събота/


10.30 – 19.00 ч. . Детска работилничка за сапуни  и кулинарна работилничка "Юфката на баба Калинка"
16.00 ч. Дефиле на духовият оркестър  на СУ „Емилиян Станев“
16.00 – 20.00 ч. Изпълнения  на улични артисти за деца и възрастни
16.00 ч. Традиционен базар на грамофонни плочи  и уроци по скречинг на сцената пред арт бар „Хипстър“
17.00 ч. Поетично-музикално шоу „Търся те… в хоризонта на моята длан“ с участието на Симеон Аспарухов, Ива Спиридонова и дует KsAnA
18.00 – 18.30  ч. Магично шоу с Мистър Ник
18.00 – 18.30  ч. Отворена музикална сцена пред арт бар „Хипстър“
19.00  ч. Никола Симеонов  LIVE
20.00 ч. Музикален проект  Grpovin Pipers
21.00 ч. Огнено шоу


23.09.2018 г. /неделя/


10.30 – 19.00 ч.  Детска работилничка за сапуни  и кулинарна работилничка "Юфката на баба Калинка",
16.00 ч. Традиционен базар на грамофонни плочи  и уроци по скречинг на сцената пред арт бар „Хипстър“
17.00 ч. Джаз следобед с Николай Колев „Плочник“  пред арт бар „Хипстър“
18.00 – 19.00 ч. Хоротека с Школа за български народни танци  „Сръчница“
19.00 ч. Петко Савов и Стиляна от X Factor
21,30 ч. The Drivers
21.30 ч.  Огнено шоу



24.09.2018 г. /понеделник/
10.30 – 17.00 ч. Детска работилничка за сапуни  и кулинарна ,аботилничка "Юфката на баба Калинка"


***
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин