Нощта на четенето - България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
19
Нощта на четенето
ДАТА: 19 Януари 2019 МЯСТО:
Добави в календара
Нощта на четенето



Третото издание на „Нощта на четенето” ще се проведе в събота, 19 януари 2019 година. Целта на европейската инициатива, която стартира през януари 2017 г. по идея на Министерството на културата и комуникациите на Франция, е да насърчи четенето, и то най-вече сред младите хора. Това се постига, като библиотеки, книжарници, литературни клубове и арт пространства за срещи с книгите и техните автори са отворени в тази съботна януарска вечер много по-дълго от обичайното за всички посетители и ценители на стойностната литература.


България се присъедини към чудесната инициатива в подкрепа на книгата още в първото издание на европейската „Нощ на четенето“ през януари 2017 г., припомнят от Сдружение „Словеса“.


В рамките на предстоящата „Нощ на четенето” у нас се очаква отново да се включат и много читалища, издателства и неправителствени организации, в десетки библиотеки и книжарници в страната. Те ще се проведат интересни срещи с автори, дискусии и представления, ще бъдат организирани уъркшопи и творчески изяви, тематично свързани с четенето. Ще има и публични четения под музикален съпровод и най-разнообразни арт изяви и атрактивни игри /дори и по пижами!/ с цел стимулиране на креативността и вдъхновението.


В събота - 19 януари, не само във Франция, но и в много европейски страни, библиотеките и книжарниците отново ще предложат на всички приятели на книгата и четенето възможността да преоткрият по един забавен и празничен начин богатството на техните хартиени и дигитални колекции, да научат повече за най-новите издания, да обменят идеи, да се срещнат и с любими автори, илюстратори, разказвачи на интересни истории, допълват от Сдружение „Словеса“.


Библиотеките и книжарниците са места на познание и споделяне, а това ще рече, че достъпът до тези културни средища и островчета на духовността трябва да е максимално улеснен, за да се радват те и на още по-голяма посещаемост. Голямата амбиция на инициаторите на „Нощта на четенето” е да направят необходимото библиотеките и книжарниците да са по-привлекателни, по-приветливи и по-интересни за всички, които обичат общуването с хубавите книги, но и за всички онези, които към днешна дата по една или друга причина все още са далеч от тях.


Да не забравяме и най-важното - библиотеките са не само съвременни центрове за четене и информираност, но те играят изключително важна роля и в развитието, изграждането на просветено гражданско общество, споделящо общи ценности, отбелязват още от Сдружение „Словеса“.


По-подробна информация за предстоящата „Нощ на четенето” 2019 е публикувана на сайта: https://nuitdelalecture.culture.gouv.fr/




Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин