One Architecture Week - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
30
One Architecture Week
ДАТА: Oт 30 Септември 2016 до 10 Октомври 2016 МЯСТО:
Добави в календара
One Architecture Week

Архитектурният музей в Швейцария заяви желание да покани изложба, посветена на квартал Тракия в Пловдив


Директорът на Swiss Architecture Museum, Андреас Руби заяви интереса си да покани и представи в престижния музей в Базел изложбата "Живи пространства", с куратор Меган Луенбърг. Тя е продуцирана и реализирана от тазгодишното издание на международния фестивал за съвременна архитектура и градска среда One Architecture Week в Пловдив.

Събитието бе презентирано в Лисабон по време на конференция на първата пан-европейска платформа за архитектура “Future Architecture”, чийто нов член е българският фестивал. Андреас Руби определи изложбата, посветена на жилищния квартал в "Тракия" като “изключително интересен проект", който съвпада с неговите виждания как трябва да се представя архитектура на широката публика. Това е и причината той да проявява желание да покаже изложбата в швейцарския музей.

"Живи пространства" бе част от деветото издание на One Architecture Week, който се проведе между 30ти септември и 9ти октомври. Кураторът на изложбата - американката Мегън Луенбърг, живя в панелния квартал Тракия повече от година, за да изследва нагласите и средата там. Самата тя определя изложбата като “жива и интерактивна лаборатория”, която ни дава шанс да се поучим от процесите, които продължават да променят и до днес облика на квартала.

Повече от 30% от населението на България живее в панелни блокове, които с времето са се превърнали в символ на масовото строителство от социализма, което се асоциира с монотонност и сивота. Жилищният комплекс “Тракия“ е проектиран през 70-те години и е представлявал смел опит за промяна на негативната слава на панелките. С цел да създадат разнообразие и индивидуалност, проектантите са експериментирали с нови идеи за съжителство, различни композиции в обемите на блоковете, както и необичайни градоустройствени решения.

Когато новите обители на квартала се нанасят, те идват изпълнени с оптимизъм, но и със собствени идеи за живеене. Затова не просто изпълват малките кутийки, а активността им прекрачва праговете на собствените им домове. Балконите масово се остъкляват и се превръщат в кухни, детски стаи, а понякога и спални.

Разнородните начини за себеизразяване превръщат фасадите на блоковете в колажи. Около самите сгради хората започват да създават градинки и да изграждат импровизирани конструкции, които да им позволяват воденето на социален живот. За четиридесетте години, откакто ж.к. “Тракия” съществува, кварталът претърпява значителни промени, дело на неговите обитатели. Водени от идеите си за собственост, индивидуалност и ежедневните си нужди, и днес те продължават да създават своите живи пространства.

“Живи пространства” разглежда квартал “Тракия” като реалност, в която работата на архитектите се преплита с тази на гражданите в едно равностойно партньорство. Изложбата разказва за процеса на проектиране и последвалата адаптация, за да предложи един нов поглед към разбирането ни за обитаване.

Изложбата е жива лаборатория, която ни дава шанс да се поучим от процесите, които продължават да променят и до днес облика на панелните квартали, както и да се замислим за тяхното бъдеще.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин