Оркестърът на Класик Фм радио открива сезона с испански концерт - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
16
Оркестърът на Класик Фм радио открива сезона с испански концерт
ДАТА: 16 Октомври 2015 ЧАС: 19:30 МЯСТО:
Добави в календара
Оркестърът на Класик Фм радио открива сезона с испански концерт

На 16 октомври съставът свири с цигуларката Летиция Морено


Броени дни остават до концерта, с който Оркестърът на Класик ФМ радио ще открие новия сезон. На 16 октомври съставът ще представи пред столичната публика проекта „Концертмайсторите“ със солистка - испанската цигуларка Летиция Морено. Събитието е в зала „България“ от 19:30 ч., а на пулта ще застане изявеният италиански диригент Лучано Ди Мартино.


Програмата на концерта, в която по желание на солистката се наложиха някои промени,  ще предложи изцяло музика пресъздаваща огнения дух на Испания. Летиция Морено ще свири за столичната публика уникалната цигулкова творба „Испанска симфония“ от френския композитор Едуард Лало. Макар да се нарича „симфония“, тази блестяща композиция е един виртуозен концерт за цигулка. Тя е написана през 1874 г. и е посветена на испанския композитор и цигулар Пабло Сарасате. Формата е в пет части, вместо обичайните за концерт три части. Именно с „Испанска симфония“ Лало става много известен като композитор. И до днес, това е най-често изпълняваната му творба.


Другата основна творба в програмата е оркестровата сюита из балета „Любовна магия“ от Мануел Де Файя. Тази музика е вдъхновена от самобитната природа на испанския фолклор. Де Файя е сред видните испански автори от 20 век., който за първи път използва в класическата музика елементи на фламенко. В балета „Любовна магия“ оживяват картини от живота на Андалусия. Музиката е изключително красива и оригинална. Публиката ще може да се наслади на прочутият „Ритуален танц на огъня“, благодарение на който балетът си спечелва широка популярност.


В програмата е предвидена също и увертюрата „Лятна нощ в Мадрид“ от руския композитор Михаил Глинка. Това е също един оригинален поглед към испанската музика - увертюрата е създадена непосредствено след посещението на Глинка в испанската столица през 1848 г.


Концертът на Летиция Морено с Оркестъра на Класик ФМ радио е организиран от агенция „Кантус Фирмус“ и се финансира от Столична програма „Култура” на Столичната община за 2015 г. Гостуването на Летиция Морено се осъществява и с любезното съдействие на Посолството на Испания в България, Институт „Сервантес“ и в сътрудничество с Програмата за интернационализация на испанската култура на АС/Е.


Билети за събитието се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн тук.


Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч.


За Летиция Морено
„Тя притежава изяществото на фламенко танцьорка, силния характер на андалуските певци и изпепеляващия поглед на героиня на Алмодовар. Без съмнение, Испания има своя нов  перфектен музикален посланик.“  (Le Figaro, февруари 2014 г.)
Носителка на наградата  ECHO  в категория „Изгряваща звезда“ за 2012 година младата испанска цигуларка Летиция Морено вече има блестяща международна кариера.
Родена е през 1985 г. в Мадрид. Учи цигулка при проф. Захар Брон, а през 2003 г. специализира при проф. Максим Венгеров и при проф. Дейвид Такено в  Гилдхол скул в Лондон. Участва в майсторски класове на легендарния Мстислав Ростропович. От 12-годишна възраст Летиция Морено изнася концерти с водещи световни оркестри.
Сред най-интересните й изяви през последните месеци са концерти със Зубин Мета,  Юрий Темирканов и Кристоф Ешенбах. През ноември 2014 бе издаден албумът на Летиция Морено с музика на Шостакович за компанията „Дойче Грамофон“.
През юли 2015 г. цигуларката взе участие в турнето „В ритъма на лятото“ с знаменития британски състав Academy of St Martin in the Fields и световната звезда на цигулката - Джошуа Бел.

Италианският диригент Лучано Ди Мартино е достатъчно познат на българската публика. Започва кариерата си в Германия, а през периода 2000–2003 г. е главен диригент на Старозагoрската опера. Работил е с Филхармониите на Баден-Баден, Хамбург, Любек, Нюрнберг, Катовице, Новосибирск, Мачерата, както и със симфоничните оркестри на Хамбург, Санкт Петербург, Солун, Израел и на Българското национално радио.


С Оркестъра на Класик ФМ радио сътрудничи от 2004 г. и публиката помни и до днес няколко от най-значимите им изпълнения заедно, като концертите с Максим Венгеров, Пепе Ромеро, Антон Бараховски. Сред най-престижните му ангажименти в последно време са гостуванията му в Хамбургската Щаатсопер, както и в Санкт Петербургския Мариински театър, където е поканен от Валери Гергиев. Там той прави постановките на „Атила“ и „Любовен еликсир“, а в операта в Тел Авив дирижира постановка на  „Мадам Бътерфлай“ на Пучини. Сред изявите му в България особено внимание заслужават монументалният спектакъл на „Атила“ от Джузепе Верди с хора и оркестъра на Пловдивската опера и млади български певци.

Цикъл „Концертмайсторите“
„Концертмайсторите“ е създаден през 2002 година. През годините в него са участвали водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столичната програма „Култура“. През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Елин Колев, Веско Пантелеев – Ешкенази, Светлин Русев и др. Програмите „Българска класика“ и „Млади таланти“ от цикъла „Концертмайсторите“ 2014 бяха представени с голям успех на престижния музикален фестивал „Европейски дни на културата“ във Франкфурт на Майн (Германия).

Повече информация: тук

Коментирай
Други събития
Абонирайте се за нашия бюлетин