Оркестърът на Любка Биаджони и първата виола на Миланската Скала - Симониде Бракони - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
24
Оркестърът на Любка Биаджони и първата виола на Миланската Скала - Симониде Бракони
ДАТА: 24 Октомври 2015 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Оркестърът на Любка Биаджони и първата виола на Миланската Скала - Симониде Бракони


Българска премиера на „Пътуване из Италия” на Джамбазов в концерта на Любка Биаджони

В програмата на първия концерт пред софийска публика на „София Симфоникс”, със солист първата виола на Миланската  Скала Симониде Бракони заедно с Рейнската симфония на Роберт Шуман и  Концерта за виола и оркестър на Сър Уилям Уолтън е включена и българската пиеса „Пътуване из Италия“ на Владимир Джамбазов.

След световната премиера на „Пътуване из Италия на Музикалния фестивал „Класик ам зее“ в Ерланген – Германия на 29 юли 2015 г., когато пред 3500 души публика „София Симфоникс“ изпълни произведението - на 24 октомври 2015 г. ще се състои и неговата софийска премиера.

През лятото немската преса отрази успеха на „София Симфоникс“, а Mein Mitteilungsblatt Nürnberg се изказа изключително ласкаво за пиесата: „Създадената специално за „Klassik am See“ композиция „Un Viaggio in Italia“ на харизматичния българин Владимир Джамбазов се вписа наравно с творбите на големите композитори на миналото“.

В предстоящия концерт, който е дебют за „София Симфоникс“ у нас диригентът и създател на оркестъра Любка Биаджони споделя, че с тази програма отдава почит на трите култури, с които лично тя е свързана: българската, италианската и немската.

Композиторът Владимир Джамбазов за създаването на “Un viaggio in Italia”(„Пътуване из Италия“): “Просто е неизбежно: забележителна история, вековна музикална култура, невероятна природа, слънце, море - как отвсякъде в Италия да не блика музика? И колко време е нужно да прекараш в тази прекрасна слънчева страна, за да разбереш защо италианците пеят? И на теб самия да ти се допее, а пишеш ли музика - да поискаш да възпееш тази невероятна южна страна?

Създаването на “Un viaggio in Italia” („Пътуване из Италия“) бе съпътствано с пътуване, с гледане, а после и с много четене и слушане. И премисляне. Защото – да! - на колкото и много от красотите на Италия да посветиш музика, онова, голямото пак ще остане неизказано.  Може би и точно затова в „Пътуване из Италия“ преливащите се една в друга картини са всъщност емоционален разказ за красотата и любовта.“

За отделните части на композицията:


"Volando" ("Летейки"). Ако си птица, от висината на слънчевият поглед не само виждаш спиращи дъха гледки на закътани долини, планини, равнини и безкрайни брегове, но и чуваш музиката на Италия. Редом с парафраза от собствено произведение с респект и преклонение са втъкани и непогрешимо разпознаваеми музикални "знаци", които редят по необичаен начин една пъстра картина на италианската опера, голямата любов на толкова много поколения.   

"Scena d'amore nei giardini d'Italia" ("Любовна сцена в градините на Италия").  Пътешественикът – писател Рихард Катц пише: "Културата на една страна се познава по нейните градини". А повечето от прекрасните приказки на ландшафтната архитектура на Европа са сътворени именно в люлката на Ренесанса Италия. Италианските градини! Грандиозни и преливащи от щедрост през деня, навсякъде – в Рим или Флоренция, в Неапол или Тревизо, в Катаня, Венеция или Пиенца, през нощта всички те като в приказен сън се преобразяват в giardini segreti, потайни кулиси на вълнуващи неписани истории. "Scena d'amore nei giardini d'Italia" е една такава напоена с любов и копнеж среднощна среща в часовете, когато всичко е притихнало и сърцата се докосват до вечността.

"Carnevale" ("Карнавал") - така любим на хората с гореща кръв по тези ширини празник! От далеч (не е ли от далечината на времето?) в градините долитат звуци на безгрижна флейта и весело дайре, на смях и шеметни стъпки. Постепенно среднощният празник приближава, разраства се, набира енергия и мощ, изригва и като вълна от празнични емоции залива всичко с радост и любов.

Парадоксално,  вдъхновението  на Владимир Джамбазов за „Любовна сцена в градините на Италия“ (втората част на композицията ) идва от среднощна ситуация преди снежна буря в планината през зимата на 2014 г., която авторът изживява като „спиране на времето“.

За създаването на италианските текстове на същата част на Любка Биаджони се вдъхновява от филма “Interstellar” на Кристофър Нолан от 1914 г. Премиерата в София е със специалното участие на Емилия Кирчева, сопран.

Владимир Джамбазов следва валдхорна при проф. К. Стари в НМА “Проф. П. Владигеров”. Името му се свързва с полагането на основите на българската електроакустична музика. Автор на много електронни творби, на солова, камерна и симфонична музика, музика за над 80 куклени и драматични постановки, както и за анимационно, документално и игрално кино. Произведенията му са изпълнявани на най-големите световни музикални форуми в Европа, Северна и Южна Америка и Далечния Изток. Концертирал е в над 40 страни по света. Носител е на много престижни международни и национални музикални награди, сред които: Втора награда на конкурса на IHS в Грийнуил, САЩ; Наградата на фондация “Д. Вълчев” за най-добра театрална музика; Два пъти е носител на Голямата награда на Международния конкурс за симфонична композиция: “Джаз в 7/8” (2012 г.) и „Рапсодия в 7/8“ (2013 г.)

Владимир Джамбазов е главен секретар на Съюза на българските композитори, валдхорнист в Софийска филхармония. Съосновател е на „Класик FM радио“, а от 2008 г. е съводещ на предаването „Вива ла Музика“ по програма „Хоризонт“ на БНР. На 17 юни, тази година,  в препълнената зала „България“, а по-късно и в Германия, под палката на Любка Биаджони се състоя премиерата на спечелилата XIII-я Международен конкурс за композиция "7/8" през 2013 г. негова Рапсодия „Стъпки“.

Билетите за концерта на „София Симфоникс“ са на цени от 10 и 20 лв., (За учeници, студенти  и пенсионери от 5 лв.). Продажби  на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн тук.


Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин