Откриване на Плажа на Марица в Пловдив - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Авг
02
Откриване на Плажа на Марица в Пловдив
ДАТА: Oт 02 Август 2015 до 30 Септември 2015 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Откриване на Плажа на Марица в Пловдив

С плажно парти стартира проектът на One Architecture Week - „Плажът на Марица“

One Architecture Week ви канят да възобновим заедно една забравена пловдивска традиция и да направим лятото в града на тепетата още по-приятно.


На 02.08.2015 г. от 18:00 ч. между Пешеходния мост и моста на Панаира (бул. Марица 104), ще бъде официалното откриване на „Плажът на Марица“. 

Гостите на реката ще могат да се възползват от бар, плаж с три басейна, а от септември и отворена сцена, на която ще се провеждат различни музикални събития, работилници, лекции, дебати, филмови прожекции и мн. др. За музикалното оформление на тържественото откриване, с фънки бийтове, ще се грижи DJ Gudel.
     
Проектът „Плажът на Марица” представлява намеса в градска среда, която цели да възстанови забравената пловдивска традиция на крайречните бани - първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882. В десетилетията след това няколко други плажа отварят врати на различни места край реката и те стават предпочитано място за прекарване на свободното време на пловдивчани. След 70-те интереса към тях значително намалява. В днешно време почти никой не ходи на реката освен дузина рибари в крайградските части на Пловдив. За период от поне 50 години обаче да идеш на плаж край Марица е било въплъщение на думата “густо”.
   
Повече от 100 години по-късно екипът и партньорите на Архитектурната седмица възраждат тази пловдивска традиция. Плажът е временна конструкция, която ще съществува от 02 август до 30 септември. След края на фестивала ще бъде премахната, като амбицията на организаторите е тази инициатива да се повтаря през всяко следващо лято.
   
През 2015 г. темата на международния фестивал за архитектура - One Architecture Week 2015, който ще се проведе  от 18 до 27 септември в Пловдив, е При-Общена Река. В нея се обръща специално внимание на Марица и вписването ѝ в културния и социален живот на  гр. Пловдив. Преди и по време на One Architecture Week  ще се случат серия от намеси, лекции, дебати, изложби, концерти, детска програма, работилници, спортна програма, професионален форум и мн. др.

За фестивала:
One Architecture Week е ежегоден международен фестивал за архитектура, чието тазгодишно издание ще бъде от 18 до 27 септември в Пловдив.
One Architecture Week е едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални промени. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките.

Всяка година One Architecture Week представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. Темата за 2015 г. е "При-общена река", а кураторка е Мерве Бедир.
   
Организатор на фестивала е Едно – платформа за съвременна култура, а събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и фондация „Америка за България”. Програмата на One Architecture Week е част от културния календар на Пловдив, Европейска столица на културата за 2019.

Партньор на цялата отворена програма е Milka, а съ-организатор на спортната програма - NowWeMove. Продукционни партньори за реализиране на Плажът на Марица са Стефан Щерев, Пътинженеринг ЕООД, AstralPool, Mr.Bricolage, Alfa СОТ, ВиК Пловдив, ОП "Градини и паркове"- гр.Пловдив, Екотой Сервиз ООД. Специален партньор на бара е Изворна Вода Бачково. Технологичен партньор е net365.mobi.

Коментирай
Други събития
Юни
02
121 години - Празник на Розата 2024
Празници на града Казанлък, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин