ПЛАЦЕБО - Национални есенни изложби Пловдив 2017 - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
01
ПЛАЦЕБО - Национални есенни изложби Пловдив 2017
ДАТА: Oт 01 Септември 2017 до 30 Септември 2017 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
ПЛАЦЕБО - Национални есенни изложби Пловдив 2017

ПЛАЦЕБО
Национални есенни изложби Пловдив 2017
1-30 септември


Форум за съвременно българско изкуство, който се провежда на различни локации в Старинен Пловдив- Балабанова къща, къща Хиндлиян, къща „Мексиканско изкуство“ и др. През последните години се наложи нов модел на реализиране на Национални есенни изложби в Пловдив, при който чрез кураторски проект, работещ върху конкретна концепция, се представят съвременни тенденции в изящните изкуства – живопис, графика, скулптура, рисунка, фотография и т.н., представени в самостоятелни експозиции на покани български художници. Ежегодно се представя дебютна изложба на млад, в началото на творческия си път, автор. Изготвя се луксозен двуезичен каталог и информационна дипляна.


Национални есенни изложби в Пловдив 2017 се наричат ПЛАЦЕБО, кураторски проект на артистичния директор на форума проф. Галина Лардева.


Проектът включва изложби на девет селектирани български автора, работещи със средствата на живописта, графиката, пластиката, фотографията и др.. В основата на концепцията стои способността на изкуството да въздейства по типологично сходен модел на плацебо-ефекта, който разполага винаги с една видимост, зад която надничат възли от очаквания и парадокси. С ефекта плацебо се означава такова подлежащо на измерване позитивно въздействие върху организма на манипулация, която има единствено символно въздействие. По подобен начин художественото произведение може да се мисли като една видимост, измерима промяна във визуалната среда в следствие на интеракция, зад която стоят скрити преплетени внушения, очаквания, нагласи. – проф. Галина Лардева.


Тази есен Национални есенни изложби в Пловдив отбелязват петдесет години от първата изложба, в двора на Атанас Кръстев (Начо Културата) от акварели на Георги Божилов, дала началото на този най-дълголетен форум за съвременно изкуство в България. По този повод екипът на Национални есенни изложби подготви уеб сайт, в който не само да представя настоящото издание на форума, но и неговата дългогодишна история. През 2016 г. част от проекта „Портрет на публиката“, подкрепен от Национален фонд Култура по програма Публики, стартира проучване на историята на Национални есенни изложби. За първи път на едно място се събраха различни публикации за форума, проучиха се лични архиви на художници и куратори, каталози от различните издания и пр. Част от резултатите от това проучване са представени в уеб сайта на форума: https://autumnexhibitions.weebly.com/. Работата по изследването, архивирането, попълването и актуализирането на информацията, публикувана в сайта продължава.


ПЛАЦЕБО
Национални есенни изложби Пловдив 2017


БАЛАБАНОВА КЪЩА:


1.МАРИЕТА ЦЕНОВА- ФОТОГРАФИЯ, първи етаж
2.ИВО БИСТРИЧКИ- живопис, дълбока зала
3. ЗОРАН МИШЕ- графика, сводеста зала
4. ВАНЯ ГОДЖЕЛОВА- живопис (дебют), двор


КЪЩА ХИНДЛИЯН:
5.ВАСИЛ КОЛЕВ -VASSILLO- графика, веранда
6.ВАСИЛ МАРГАРИТОВ- скулптура, двор
7.СТЕФАН ИВАНОВ- скулптура , мааза


КЪЩА МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО
8. РАДА ДИЧЕВА- пространствени композиции, двор
9. РАДОИЛ СЕРАФИМОВ- живопис, зала


Организатори на ПЛАЦЕБО Национални есенни изложби Пловдив 2017 са Община Пловдив, Общински институт Старинен Пловдив и фондация „Култура и съвременност“.  

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин