Паметта на огъня - огнена поема за София - спектакъл - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Авг
29
Паметта на огъня - огнена поема за София - спектакъл
ДАТА: 29 Август 2014 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Паметта на огъня - огнена поема за София - спектакъл
Източник: Социална мрежа

„Паметта на огъня”: огнена поема за София („Фондация жар театър-изкуство-култура”).


Проект, реализиран с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Столична община. В подкрепа на кандидатурата на София и ЮЗР за ЕСК‘2019. Паметта на огъня задълбочава и развива търсенията на международния екип на ЖАР ТЕАТЪР в сферата на театралния синтез между древното и поетично изкуството на Мима и играта с жив Огън. Той финализира посветената на София огнено-театрална трилогия, включваща още две много успешни продукции „IGNIS: Възраждането на София“ (2012) и „СЕРДИРИКОН: огнени легенди от древния град“ (2013).


Първите представления (шест на брой) ще се играят през м. септември и октомври на открито - в късноантичния обществен комплекс (част от улица и руини на базилика и сгради от древна Сердика), намиращ се между хотел „Шератън“ и президентството зад ротондата „Свети Георги“. Премиерата на спектакъла е предвидена за 12 септември 2014 година. На 15 ноември спектакълът ще бъде показан в рамките на второто издание на Нощта на театрите в София.


Спектакълът „Паметта на огъня“ е вдъхновен от древното минало, културата и духа на София. Той е с необичайна театрална форма – алегорична поема, съставена от метафорични сцени, визиони и огнено-пластически импресии, обединени от общата тема за непреходността и устойчивостта на духа на града пред изпитанията на времето. Актьорите ще поведат зрителите през пластовете на културите, отвъд времето и реалността, в пространството на духа и поезията, където епохи, персонажи и случки ще се преливат, следвайки не простата логика на хрониката и ежедневието, а тази на изкуството – търсещо и разбулващо силата на ценностите и духа.


Спектакълът „Паметта на огъня“ няма претенции за музейна достоверност. Той предлага съвременна алегорична интерпретация на изходния материал. В центъра на вниманието е силната духовност и самобитност на града ни, дала убежище и простор за развитие на местната идентичност и култура; източник на устойчивост на древната столица – до наши дни.


Структурата на спектакъла е конструирана върху три основни поетични образа, развиващи три основни аспекта (измерения), характерни за нашия град и преврърнали го в „Прераждащ се и безсмъртен, хилядолетен град - с потенциал да се съхранява и възражда“.


1. Кръстопът
2. Убежище – крепост
3. Духовен извор  и просветен център


Огънят е главното действащо лице в спектакъла. Използваме синтез на различни театрални изразни средства и форми (мим и пантомима, танц и игра с огън, огнени визиони, обект театър, театър на маските, карнавални техники – кокили, игра с различни атракционни уреди и пр.). Запазваме стилистиката на трилогията „фентъзи“, както и силната връзка на сценичното действие със специално написаната за целта музика.


Представления


Открити репетиции: руините при ротондата "Св. Георги":


29 август (18.00-22.30ч.): генерална репетиция; обратна връзка, разговор със зрители, приятели и колеги (21.45-22.30ч.)
5 септември (21.00–22:30ч.): предпремиера, обратна връзка, разговор със зрители, приятели и колеги (21.45-22.30ч.)


Премиера:
12 септември, 21:00, София - руините при ротондата "Св. Георги"


Представления:
17 септември, (началният час ще бъде уточнен допълнително), София - площада при шадравана пред НТ "Иван Вазов" (градската градина).
Представяне на части от спектакъла по случай празника на града и връчването на наградите на София за постижения и принос в сферата на културата и изкуствата.
20 септември, (началният час ще бъде уточнен допълнително), Стара Загора - на Античния форум на Августа Траян.
Спектакълът гостува на фестивала „Различният поглед“.
21 септември, 21:00, София - ж.к. Дружба, при ДК "Искър".
Представлението ще бъде последвано от дискусия със зрителите.
27 септември, 21:00, София - руините при ротондата "Св. Георги"
11 октомври, 21:00, София - руините при ротондата "Св. Георги"
18 октомври, 21:00, София - руините при ротондата "Св. Георги"
15 ноември, 21:00, София - руините при ротондата "Св. Георги". Нощ на театрите: представяне на спектакъла, дерниера за сезона.


Вижте повече тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин