Фестивал на дивите цветя в Родопите - Смолян, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
20
Фестивал на дивите цветя в Родопите
ДАТА: Oт 20 Юни 2015 до 28 Юни 2015 МЯСТО:
Добави в календара
Фестивал на дивите цветя в Родопите

Фестивал на дивите цветя от 20 до 28 юни 2015 г. в Град Смолян и Селата: Могилица, Смилян, Сивино, Арда, Кошница, Горна Арда.


От 20 до 28 юни 2015 г. в шест смолянски села ще се проведе  третото издание на Фестивала на дивите цветя, който в програмата си включва пъстра китка от събития, както за любителите на дивата природа, така и за почитателите на родопската култура и фолклор. В месеца на билките и самодивите фестивалът предлага на своите посетители, чрез богатство от цветове, музика, аромати и приключения, да се потопят в магията на Родопите. Фестивалът се организира от Сдружение „Екоорганизация – Родопи“ и читалищата в селата Смилян, Сивино, Могилица, Кошница, Арда и Горна Арда.


Богата програма разкрива значимостта на дивите цветя във всичките им аспекти – цветята като символ и част от древни ритуали, като билка, като аромат, като храна, като вдъхновение за изкуството и като извор на естетическа наслада. Родопите се отличават с богатия свят на дивите си цветя, много от които лековити и ароматни.


Планината е убежище на много интересни и красиви растения, част от които са открити за първи път именно тук и са станали съименници на планината по стара ботаническа практика сред учените. Над двадесет са видовете носещи в латинското си определение името на планината. Сред тях са родопските теменужка и великденче, родопското еньовче, родопския крем, родопските люцерна и ръж, родопско омразниче, родопско омайниче, родопска горска майка и още много други редки и интересни растения. За много от тези цветя ще разкажат специалистите, които ще водят четирите ботанически тура по време на фестивала, а фото-курсовете ще разкрият и тайните на сполучливата фотография сред природата.


Не случайно дните за провеждане на фестивала са свързани с празника Еньовден на 23 юни. Легендите разказват, че по обсипаните с орхидеи и иглики поляни са бродили самодиви, а местните знахари и днес събират дъхави билки по Еньовден. На 23 юни призори на поляните над село Горна Арда заедно с участничките от клуб „Хоро“ - гр. Смолян гостите на фестивала ще посрещнат изгрева на слънцето и ще берат окъпани от роса магически билки.


Вярва се, че който види на този ден изгрева на слънцето и се окъпе в росата, притежаваща вълшебна сила, ще е здрав през цялата година. След ритуала в село Горна Арда ще се проведе празник по случай Еньовден, включващ изложба и дегустация на кулинарни местни ястия, базар на билките, изложба на занаятчийски изделия и веселба по родопски. На 23-ти юни в центъра на село Арда по време на Базара на билките гостоприемните жители на селото ще нагостят гостите си с топли мекички със сладко от горски плодове и билкови напитки.


В програмата на фестивала са включени и два събора. На 20 юни жителите на село Могилица канят на Празник на народното творчество и занаятите – весело и цветно събитие, представящо бита, традициите, обичаите и занаятите на селото. И тази година поляните в центъра на село Смилян ще огреят от пъстрото многообразие на самодейците, дошли да премерят талант в надиграването и надпяването по време на фолклорния събор „Изворен глас“ на 27 юни. Всички самодейни групи към читалища, както и клубове „Хоро” от страната са поканени да се включат в надпреварата. Регламентът е достъпен на уеб страницата на фестивала.


За малките любители на природата е организиран детски празник в село Смилян на 21 юни, а предвидените в почивните дни арт-ателиета ще запознаят деца и възрастни с техниките квилинг и плъстене, с които ще могат да направят и своите декорации с цветя. В програмата на фестивала са включени и вече традиционните: вело-тур до изворите на р. Арда, поход до връх Ком и приключения в каньона „Гарга Дере“. А любителите на природната козметика могат да се запознаят с приложението на билките и цветята в петдневния курс по aроматерапия. Село Сивино ще представи своите древни техники за месене на царевичен хляб, а село Кошница - запазените си умения за предене на вълна и плетене на колани.


Предстоящият Фестивал на дивите цветя е възможност за гостите и посетителите в района да преживеят един истински празник на красотата – красотата на родопските цветята, на родопските традиции и на родопското гостоприемство. Родопчани ще отворят сърцата и домовете си, за да посрещнат всички свои гости.


Предварителна програма Фестивал на дивите цветя в Родопите 2015 г.:


20 юни (събота)            
Откриване на Международна мейл-арт изложба “Диви цветя”, 20 – 28 юни, РИМ Смолян, гр. Смолян - гр. Смолян - 10:00 ч.
VII  Традиционен родопски здравен събор и Празник на народното творчество и занаятите - с. Могилица - 11:00 ч.
Фотопленер: „Пейзажна фотография“: 18 – 21 юни, с. Смилян (със записване) - с. Смилян      -
Практически семинар по Ароматерапия и натурална козметика 20-24.06.2015 (със записване) - с. Смилян - 12:00 ч.


21 юни (неделя)            
Откриване на фотоизложба “Натура 2000 – най-доброто от природата на България и Европа!”. Презентация и дискусия на тема „Натура 2000 зоните в Родопите и възможности за развитие на района“ - с. Смилян - 10:00 ч.
Детски празник. Детски конкурс за рисунка на асфалт – „Моето любимо цвете“ - с. Смилян - 11:00 ч.
Фотопленер: „Пейзажна фотография“: 18 – 21 юни, с. Смилян (със записване) - с. Смилян     -
Творчески ателиета за деца и възрастни (рисуване върху текстил, плъстене, квилинг и др.) - с. Смилян - 10:00 ч.
Практически семинар по Ароматерапия и натурална козметика, 20-24.06.2015  (със записване) - с. Смилян - 9:30 ч.
Поход до връх Ком с посещение на ЗМ „Ливадите” с родопския крем. - с. Сивино – вр. Ком – с. Сивино - 13:00 ч.
Ботанически и приключенски тур в каньона „Гарга дере”. Посещение на вертикалите градини с орфеевото цвете (силивряк).- с. Смилян - 10:00 – 14.30 ч.


22 юни (понеделник)            
Практически семинар по Ароматерапия и натурална козметика, 20-24.06.2015  (със записване) - с. Смилян - 9:30 ч.
Приключенски тур в каньона „Гарга дере” (със записване) - с. Смилян - 10:30 ч.


23 юни (вторник)            
Практически семинар по Ароматерапия и натурална козметика, 20-24.06.2015  (със записване) - с. Смилян - 9:30 ч.
Базар на билки, сладка от диворастящи плодове, гъби, сиропи и швепсове от бъз, маточина и  мащерка. Почерпка с мекици и домашно сладко. - с. Арда - 16:00 ч.
Плетене  на Еньовски венци и начало на ритуал за Еньовден, с. Горна Арда – 18:30 ч. - с. Горна Арда - 18:30 ч.


24 юни (сряда)            
Еньовден – поляните над с. Горна Арда, 4.00ч. (участие в ритуала разрешено само за жени) - с. Смилян -  4:30 ч.
Изложба на кулинарни местни ястия, базар на билките и занаятчийските изделия. Родопски хора и веселие. - с. Горна Арда - 9:30 ч.
Ботанически тур – запознаване с растителното богатство на Родопите с акцент върху по-интересните видове в района. - с. Горна Арда - 11:00–17:00 ч.
Ателие за изработване на еньовденски китки, Регионален исторически музей – Смолян. - гр. Смолян - 9:30 -12:30ч.
Практически семинар по Ароматерапия и натурална козметика, 20-24.06.2015 (със записване) - с. Смилян – с. Горна Арда - 5:00 ч.


25 юни (четвъртък)            
Творчески ателиета. - с. Смилян - 10:00 ч.
Кулинарна вечер – готвене с диви билки и цветя. - с. Могилица - 18:00 ч.


26 юни (петък)            
Приключенски тур в каньона „Гарга дере”. - с. Смилян - 10:00 ч.
Творчески ателиета. - с. Смилян - 16:00-19:00 ч.
Велотур „Изворите на Арда”. 1 ден (ПЗ)     Турян – Ухловица – Могилица – Арда – Горна Арда - 13:00 ч.


27 юни (събота)            
Фолклорен празник – родопски хора и надиграване, с. Смилян. - с. Смилян - 10:00 ч.
Базар на занаятчии и храни от региона. - с. Смилян - 10:00 ч.
Творчески ателиета с флорална тематика: - Рисуване върху текстилни торбички – Декоративни пана с вълна – Квилинг картички с цветя - с. Смилян - 10:30-14:30 ч. 14:30 – 16:30 ч. 16:30 – 18:30 ч.
Приключенски тур в каньона „Гарга дере” с посещение на пещерата „Голубовица” - с. Смилян - 10:00 ч.
Велотур „Изворите на Арда”. 2 ден: Изворите на Арда – ЗМ „Ливадите” с родопския крем  - Г. Арда – Сивино – с. Смилян.


28 юни (неделя)            
Фотопленер: „Макрофотография“: 27 – 28 юни, (със записване) - с. Смилян - 9:30 ч.
Приключенски тур в каньона „Гарга дере”: преход по  р. Арда - с. Смилян - 9:30 ч.-13:00ч.
Велотур „Изворите на Арда” 3 ден: поречието на р. Арда (ПЗ) - с. Смилян – гр. Смолян     


Уебстраница - тук.


Актуална информация тук.


Facebook страница - тук.

Коментирай
Росен Василев, 17.06.2015 | 19:14
Съжалявам, че АТЛАС - С проведе екскурзията си до Каньона на водопадите миналата неделя...
Охльо Бохльо, 12.06.2013 | 10:46
на това си струва човек да отиде! :) Щом е в Родопите има и какво да се види, Смолян е много красив град и винаги организират страхотни фестивали.
Uchtiviq Los , 12.06.2013 | 10:40
Е,яко!: ) сигурно ще е много готино, добре,ч еот рано казвате, а не вече като е свършил, има време да се организира екскурзия до Смолян :)
Kremena Peteva , 11.06.2013 | 10:27
супер фестовал , сигурно ще е много цветен
Други събития
Яну
20
-
Яну
21
Фестивал "Зимна приказка"
Фестивали София, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин