Персенк ултра - планински ултрамаратон - Асеновград, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Авг
22
Персенк ултра - планински ултрамаратон
ДАТА: Oт 22 Август 2014 до 23 Август 2014 МЯСТО:
Добави в календара
Персенк ултра - планински ултрамаратон
Източник: Персенк Ултра

Персенк ултрамаратон е планинско състезание с висока степен на трудност, което изисква от участниците издръжливост и отлична физическа и психическа подготовка. Ден и нощ, дъжд или слънце, студ или пек – това предизвикателство очаква всеки, дръзнал да изпробва себе си в прекрасните Родопи. Организира се от сдружение „Български ултрамаратони” под егидата на кмета на Община Асеновград д-р Емил Караиванов.


Дисциплината ултрамаратон (това е всяко състезание с дължина на трасето по-голяма от стандартен маратон-42.195 км) е атрактивна по няколко причини. Тя е истинско предизвикателство за физическите и психическите възможности на атлетите, представлява едно от най-върховните изпитания, на което може да бъде подложено човешкото тяло и психика. Също така състезанията по правило се провеждат в изключително красиви природни местности.


В последното десетилетие ултрамаратоните придобиват все по-широка популярност. Организират се множество такива състезания, които набират известност и почитатели по цял свят. Най-масовите и атрактивни от тях са: обиколката на Монблан във Франция, Western States 100 в САЩ, обиколката на Фуджи в Япония, Virgin Forest Ultra Trail в Гърция, Lavaredo в Италия и много други. Такива маратони се провеждат и в България, например Витоша 100 км, но Персенк ултра ще бъде най-големият, организиран до момента. Квотите за участие в подобно предизвикателство се запълват мигновено, като в някои случаи се налага организиране на жребии за допускане до участие.


Открита е регистрацията за участие в ултрамаратона Персенк Ултра 2014 г. Тя отново се става в сайта на състезанието - тук. Тази година организаторите решиха ултрамаратонът да бъде на 23 август. Стартът отново ще бъде в полунощ на 22-ри срещу 23-ти. Програмата тази година е по-разширена. Освен основното събитие Персенк Ултра, което вече ще бъде 130 км, ще има още две събития.


Първото от тях е посветено на 80-годишнината от преименуването на Станимака в Асеновград и е част от честванията по този повод. В чест на юбилея разстоянието му ще е 80 км. Наименованието му е Орехово Ултра. Другото спортно събитие, което ще допълни програмата на тридневния ултрамаратон, е Крос Асеновград. Това ще бъде полумаратон от 20 км и е едно чудесно и достъпно въведение в планинското бягане за онези, които сега откриват този спорт.


Председателят на Сдружение „Български Ултрамаратони” Николай Марангозов издаде, че маршрутът на основното състезание е обогатен, за да бъде още по-екстремен и атрактивен за участниците.


Подробности по програмата, условия за участие и регистрация за трите спортни събития в рамките на ултрамаратона Персенк Ултра ще откриете на официалния сайт на състезанието, както и информация от миналогодишния ултрамаратон. До няколко дни ще бъде пусната и регистрацията за доборовлци по организацията на ултрамаратона и всеки желаещ ще може да подаде своята заявка и да стане част от най-вълнуващото планинско спортно събитие в България.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин