Пешеходен тур на 22 март във Велико Търново - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
22
Пешеходен тур на 22 март във Велико Търново
ДАТА: 22 Март 2017 МЯСТО:
Добави в календара
Пешеходен тур на 22 март във Велико Търново

За посетилите на Велико Търново на 3 март имаше приятна изненада - безплатна обиколка с гид на забележителностите в града, свързани с епохата на Възраждането.


Подобна обиколка се организира и на 22 март, когато местните отбелязват празника на старата столица и годишнината от битката при Клокотница, в която българите печелят срещу войските на епирския владетел от династията на Комнините. През 2016 г., на 22 март бе организиран пешеходен тур, стартиращ от крепостта на хълма Царевец и продължаващ през една от портите на укреплението до кв. Асенов, където се намират повечето средновековни църкви, запазени в наши дни в Търново. Туристите приеха с удовлетвореност чутото и видяното по време на тура и прегърнаха идеята за подобни обиколки и за в бъдеще.


И през 2017 г. отново е време за обиколка на забележителностите из Велико Търново, които разказват за Средновековието в столицата на величественото Второ Българско царство. Предстоящият пешеходен тур, както и всички останали през годините, се организира от РИМ-Велико Търново. Щатните екскурзоводи към музея стават водачи на обиколките с туристи и не само разказват за миналото на старопрестолнината, но и осигуряват на следващите ги любители на историческото минало безплатен достъп до музейните обекти с вход.


Маршрутът на тура на 22 март 2017 г. е следният: тръгване от площада пред Царевец, обиколка на крепостта Царевец, преминаване през Малката порта на крепостта и изминаване на пътека, която води до от хълма до кв. „Асенов“, в маршрута следват църквата „Св. Петър и Павел“, Шишмановата баня, църквите „Св. Димитър“ и „Св. Георги“ и на финала „Св. 40 Мъченици“.


Всички тези обекти са свързани със средновековното минало на Велико Търново и имат отношение към датата 22 март, която е една от най-значимите във Второто Българско царство, тъй като говорят за развитието на българския държавен живот и културата при управлението на Асеневци и последващите владетели, опирали се и върху победите на Иван Асен II в своята владетелска дейност.


Повечето от обектите в тура са построени в периода, в който се е състояла битката или малко по-късно, но върху други старини, които са от периода на победата.


Крепостта „Царевец“ е властовият център на Търново през XII-XIV век. Хълмът е реставриран през 30-те и 70-те години на XX век, за да придобие днешния си вид. Зад стените на Царевец могат да бъдат видени основите на десетки царски църкви, царския дворец, патриаршията, която е възстановена до покрив, Балдуиновата кула, издигната в по-ново време, близо до мястото на старата кула, където е заточен Балдуин Фландърски, за да напомня за успехите на цар Калоян срещу латинците. Днес е достъпна и т.нар. лобна скала, от която са били хвърляни изменниците на царската корона. От стените на крепостта се открива отлична гледка към целия съвременен град. Царевец е част от комплекс от обекти на три хълма Света гора, Царевец и Трапезица. През периода на Второто царство Царевец е бил мястото, на което постоянно е резидирал българският владетел. На Трапезица са били болярските жилища. На Света гора са били издигнати манастирите със скриптории, където са работели книжовниците от Търновската книжовна школа.


Малката порта в крепостта се намира на североизток. Тя води към малка пътека, която отвежда до кв. „Асенов“, където навремето са живеели заможните търговци и са строени най-забележителните средновековни столични български църкви през XII-XIV век.


Църквата „Св. Петър и Павел“ е имала най-големият скрипторий в средновековен Търнов и няколко години след падането на България под османско владичество е била патриаршеска. От нея са се ръководели делата на българската църква. Вътрешността на храма е със запазена стенописна украса, макар и във фрагментарно състояние.


Шишмановата баня се намира в другия край на кв. „Асенов“ и се предполага, че е построена, за да се пазят местните от разпространението на чума, която завладява Европа през XII-XIV век. Обектът бе наскоро реставриран.


Църквата „Св. Димитър“ е реставрирана през 80-те год. на XX век по проект на арх. Теофил Теофилов. Тя е без добре запазена украса от вътре, но дава представа за това, как е изглеждал един средновековен храм, строен по византийски образец. В църквата „Св. Димитър“ е обявено въстанието на Асеневци през есента на 1185 г. Край храма през Средновековието е имало манастирски комплекс и некропол, чиито останки са разкрити при археологически проучвания.


Църквата „Св. Георги“ е от XVII век. Тя е с добре запазени стенописи, свидетелстващи за Късното българско Средновековие. Консервацията и реставрацията на храма е осъществена в периода 1968 – 1971 г. по проект на арх. Боян Кузупов.


„Св. 40 мъченици“ пък е построена по времето на Иван Асен II в чест на победата в битката при Клокотница. Встрани от централния й вход се намира т.нар. Калоянов гроб, за който се предполага че е лобно място на третия от Асеневци - цар Калоян.


Повече информация за обектите можете да откриете на страницата на РИМ-Велико Търново.


Входът за всички посещения, включени в пешеходния тур на 22 март, е безплатен. 


Текст: Мая Джамбазова

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин