Национален фестивал „Семе българско“ в Севлиево - Севлиево, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
12
Национален фестивал „Семе българско“ в Севлиево
ДАТА: Oт 12 Май 2018 до 13 Май 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Национален фестивал „Семе българско“ в Севлиево

Ансамбъл "Чинари", Деси Добрева и Николай Славеев излизат на сцената на „Семе българско“


Петият  Национален фестивал „Семе българско“, който ще се проведе на 12 и 13 май в парк „Казармите“ в град Севлиево, отново ще събере на едно място над 100 изложители на храни, производители на вино, мед, билки, цветя и ръчно изработени сувенири, дървени изделия, декупажи и др. Участват със свои еко продукти и „Фермерски пазари“ - Пловдив и София.


Фестивалните дни ще бъдат изпъстрени с различни инициативи и конкурси, като за първи път „Семе българско“ ще покаже забравените български занаяти и магията на фолклора, запечатали в поколенията българското самосъзнание. Станалият вече традиция за града фестивал тази година акцентира на „семето“ като носител на идентичност, нов живот, традиция и продължение.


Първият фестивален ден, на 12 май, ще бъде открит в 10:30 часа. Малко след това, в инициативата "Съединението прави силата" гостите на фестивала ще изпишат заедно девиза на България, в знак на принадлежност към родното и вяра в бъдещето на България.


 „Шанс за бебе” ще се реализира за пета поредна година. Повече от 200 деца творят със сърце и с ръце в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми. Техните цветни творения ще бъдат предложени за продажба по време на благотворителния базар в рамките на фестивала. Партньор на фестивала и на инициативата е фондация "Искам бебе". Тя се включва с благотворителен базар и консултации за семействата, които се нуждаят от информация по репродуктивните проблеми и възможностите за тяхното решаване.


56127


Гостите на фестивала могат да видят демонстрации на място или сами да приготвят желаните от тях здравословни храни и напитки. Всеки, който иска да се научи да готви, ще получи тази възможност от майстори-кулинари на домашни сладка и сокове, торти, ястия от макаронени изделия, млeчни продукти и мед.


За първи път на фестивала „Семе българско“ посетителите ще имат възможност да се срещнат с хората, които съхраняват древните български занаяти и ги предават на поколенията. В "Пазители на българските занаяти" ще видите занаяти от XV век като плетене на дантела тип фриволит, плъстене на вълна, изработване на бижута от вълна, плетене с беленица, плетене на дървено бърдо и др.


В инициативата "Да сътворим житни класове!" майстори по дърворезба ще предават своите умения на желаещите да творят, а заедно с тях ще изработят дървено пано под формата на житни класове, което ще бъде продадено на търг с благотворителна цел - в подкрепа на двойка от Севлиево с репродуктивни проблеми. Сумата от продажбата ще бъде добавена към средствата, събрани от благотворителния базар.


56126


Изложба "Различната България" на фотографа Асен Великов, който е радетел на българското и успява да улови магията на фолклора ни, щепокаже разнообразието на българските носии, техните регионални особености и ще разкаже символиката на българските шевици.


Изложбата "Път към висините" на инж. Христо Пашов също ще е част от тазгодишното издание на фестивала. Майстор Христо Пашов вече повече от 50 години облицова куполи и камбанарии на църкви и храмове предимно в Северна България, и особено в общините Севлиево и Габрово.


Богомилският ритуал "Привличане на растение" ще бъде представен в събота, от 16:00 ч., на щанда на „БИЛКАРИЯ“. Как да отбиеш едно растение от пътя му и да го привлечеш в храма на своето тяло? Какво ще намери то там – бунище или градина? Как да разбереш отговора му? Струва ли се да го измъчваш за своето лечение или вече имаш благоволението му?


Първият фестивален ден ще завърши с концерт на обичаната от всички певица Деси Добрева от 19:30 часа и нестинарски танци под открито небе.


56125


През втория ден от фестивала „Семе българско“ в парк „Казармите“ ще отвори врати Селски Мол. Най-малките местни производители от цялата област ще предлагат изделия от селскостопанския двор, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия и др.


В "Къта на занаятите на Идеал Стандарт - Видима", работещи в компанията ще представят уменията си по дърворезба, плетене на една и две куки, ножарство и изработване на икони от гипс.


И тази година неизменна част от събитието ще са децата. "Предай нататък" е инициативата, в която най-малките посетители на фестивала лично ще омесят здравословни хлебчета с лимец и ще  ги изпекат в инсталирана подвижна пещ.


Конкурсът „Никой не е по-голям от хляба“ предизвиква желаещите да покажат уменията си с ръчно приготвени обредни хлябове. 


Фестивалът се организира за пети пореден път от РА „Елмазови“ в партньорство с Община Севлиево.


ПРОГРАМА


12.05.2018 г. /събота/


10:30 ч. Официално откриване. Начало на изложението на български производители.
10:30 - 10:45 ч. Инициатива "Съединението прави силата"
10:45 - 12:30 ч. Демонстрации на занаяти, дегустации, творчески работилници, празнична програма на самодейни състави от Община Севлиево
12:30 ч. Спектакъл "Ние, българите!" на ансамбъл "Чинари"
13:30 - 19:00 ч. Фолклорен маратон с участието на състави от Северна България. Демонстрации на занаяти, дегустации, творчески работилници
19:00 ч. Концерт на Фолклорен танцов ансамбъл "Развитие"
19:30 ч. Концерт на Деси Добрева
20:45 ч. Нестинарски танци 


13.05.2018 г. /неделя/


10:30 ч. Начало на втори фестивален ден.
10:30 - 13:00 ч.  Празнична програма на самодейни състави, инициативи, базар "Забравени традиции - живи вкусове" /Селски мол/. Игри и награди от "Зайо Байо"
11:00 - 15:00 ч. Работилничка "Хлябът наш насъщний"  
13:00 ч. Концерт на Николай Славеев
14:30 - 16:00 ч. Празнична програма на самодейни състави, игри, творчески работилници.
16:00 ч. Концерт на Up-stream voices
16:30 ч. Концерт на Севлиевска духова музика


***


Конкурс за обредна погача „Никой не е по-голям от хляба“ 


„Никой не е по-голям от хляба“ е конкурсът, който предизвиква всички желаещи да покажат уменията си с ръчно приготвени обредни хлябове. Надпреварата ще се проведе в рамките на петото издание на фестивала „Семе българско“  на 12 и 13 май в Севлиево.


Кулинарните произведения ще се събират на 13 май, в 11:30 часа, на щанда на организаторите /до сцената/. Те ще бъдат оценени и наградени от компетентно жури в 12:30 часа, а победителят ще си тръгне с торба брашно, осигурен от мелница „Балван“.


Единственото изискване към участниците е хлябовете да бъдат с автентичните форма и украса, символизиращи българския празник, за който се приготвят.


56056


Извън конкурса организаторите ще дадат възможност на най-малките посетители на фестивала сами да приготвят и изпекат здравословни хлебчета с лимец.


*** 


Занаяти от 15 век ще бъдат показани на фестивала „Семе българско“
Гостите ще могат да се включат в изработването на житни класове от дърво


За първи път на фестивала „Семе българско“ посетителите ще имат възможност да се срещнат с хората, които съхраняват древните български занаяти и ги предават на поколенията. В двата дни на 12 и 13 май в парк „Казармите“ в Севлиево майсторите ще разказват истории, ще показват и ще учат гостите на занаятчийските тайни.


На 12 май в „Къта на занаятите“ гостите на фестивала ще видят един много стар занаят още от 15 век – плетене на дантела тип фриволит, плъстене на вълна, изработване на бижута от вълна, плетене с беленица, плетене на дървено бърдо и др.


В парк „Казармите“ ще срещнат гайдаря Цвятко Цвятков – единственият човек в България, който прави гайди като запазва цялата структура на животното.


Ще се запознаят и с майстора Валентин Василев, оставил преуспяващия си бизнес в големия град, за да отдаде живота си на дърводелския занаят. Той ще покаже, че дърводелската работа с ръчни инструменти може да бъде изключително ефективна, продуктивна и удовлетворяваща. Ще даде възможност на посетителите да участват в изработката на детайли с ръчни инструменти, които ще сглобят в житни класове.


На фестивала със своя изложба ще се представи майсторът-реставратор на църковни куполи и камбанарии, инж. Христо Пашов, както и ловецът на най-силно докосващите български снимки, запечатали красотата и разнообразието на българския фолклор, фотографът Асен Великов.


Специално за фестивала един от най-добрите майстори на бъчви, Добрин Блажев, ще разкаже тънкостите по създаването на продукти за винопроизводството и съзряването на спиртни дестилати.


Как да отбиете едно растение от пътя му, за да го привлечете в храма на своето тяло и какво ще намери там? Отговорите на тези и други въпроси ще даде в съботния ден известният билкар Емил Елмазов. На щанда „Билкария“ той ще покаже възстановка на богомилския ритуал „Привличане на растение“.


През втория фестивален ден, на 13 май, в "Къта на занаятите на Идеал Стандарт - Видима", работещи в компанията ще представят уменията си по дърворезба, плетене на една и две куки, ножарство и изработване на икони от гипс. Иван Маринове майстор в художествената обработка на дърво и изработката на сувенири, поставки за ловни трофеи, пана, табели и скулптури от орех. Галя Славкова ще покаже изработването на кувертюри, покривки и гривни на една и две куки. Направата на картини и икони от гипс с техника, както при дървото, ще представи Ивайло Кушлев. 


56032


Тайните на ножарството и кованото желязо ще разкрие Тихомир Кирилов, който с лекота изработва стоманени ножове, кошници за дърва и комплекти за почистване на камини и печки.


56033


Споделете, елате, подкрепете!


*** 


ФОТОГРАФЪТ АСЕН ВЕЛИКОВ ПОКАЗВА „РАЗЛИЧНАТА БЪЛГАРИЯ“ НА ФЕСТИВАЛА „СЕМЕ БЪЛГАРСКО“


Асен Великов, авторът на най-силно докосващите български снимки, запечатали красотата и разнообразието на българския фолклор, ще бъде гост на Петия национален фестивал „Семе българско“ на 12 и 13 май в парк „Казармите“, Севлиево. За първи път посетителите ще имат уникалната възможност да се пренесат в друго време с фотоизложбата „Различната България“.  


Снимките му ще потопят зрителите в една реалност с прекрасните си разкази за любов, семейни ценности и традиции, към които днес истински имаме нужда да се доближим.


Асен Великов живо се интересува от разнообразието на българските носии, от техните регионални особености и от символиката на българските шевици. И няма как човек да не милее за Родината, особено когато е израснал в града с патриотичното име Левски.


55917


„Винаги съм се стремял да запечатам красотата около мен. Тя не е само в красивите ни деца, моми и момци, не е и само в красивите дрехи, в които и чрез които всеки се стреми да изглежда прекрасно. Красотата е в отношенията, в чувствата, в докосванията, целувките, ако щете. Има радостни общувания, народни хора, песни, близост, топлина. Все неща, които се стремя да запечатам и да съхраня в най-чистия им вид“, споделя фотографът.


55918


Ловецът на мигове с несломим български дух Асен Великов се обявява в защита на българщината. Убеден е, че България ще пребъде, докато има истински българи и фестивали като „Семе българско“.


55916


Споделете, елате, подкрепете!


***


Дегустации на различни храни, вина и напитки, здравословни ръчно приготвени деликатеси, шейкове, домашни био сокове и много изненади са подготвени за посетителите на Петия национален фестивал „Семе българско“ в Севлиево на 12 и 13 май. Специално място в дегустационната зона в парк „Казармите“ ще имат Фермерските пазари от Пловдив и София.


Гостите на фестивала могат да видят демонстрации на място или сами да приготвят желаните от тях здравословни храни и напитки. Всеки, който иска да се научи да готви, ще получи тази възможност от майстори- кулинари на домашни сладка и сокове, макаронени изделия, торти, млечни и пчелни продукти.


За технологиите на производство и как да разпознаем истинските био храни ще разкажат специалисти в бранша от Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян, Института по земеделие и семезнание - Образцов чифлик Русе и Института по розата и етеричномаслените култури, град Казанлък.


Споделете, елате, вкусете и подкрепете!


От кълна до върха - все българско!


55632


55635


55633

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин