iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Дек
03
По Пътя на Маите и Белизкия Бариерен Риф – Гватемала, Белиз и Хондурас
ДАТА: ОТ 03 Декември 2018 ДО 20 Декември 2018 МЯСТО: Гватемала ВИД: Екскурзия
Добави в календара
По Пътя на Маите и Белизкия Бариерен Риф – Гватемала, Белиз и Хондурас
Описание

По Пътя на Маите и Белизския Бариерен Риф – Гватемала, Белиз и Хондурас, 03-20.12.2018

Гватемала сити -  Копан – Рио Дулсе – Пунта Горда – Пласенсия – Дангрига – остров Tobacco/Белизски Бариерен Риф – Сан Игнасио – Тикал – Флорес – Кобан – Семук Шампей – езерото Атитлан/Панахачел – Антигуа 

18 дни/16 нощувки
03 - 20 Декември 2018
Цена: 4920 лева - СВОБОДНИ МЕСТА

Проправяйки си път през многоцветни култури и мистериозната история на древната цивилизация на Маите в Централна Америка, Пътят на Маите ни отвежда до руините на пленителни градове, където върховете на древни пирамиди се издигат над гъста джунгла; до едно от най-красивите езера в света и до селища, все още домове на Маиски общности. Заедно ще се насладим на интересни градове с красива колониална архитектура, живописна култура и невероятни хора. Ще се потопим в карибския начин на живот, където сетивата оживяват в едно от последните автентични места на Земята. С мистични храмове, екзотични плажове, тюркоазена вода, девствени тропически гори и впечатляващ бариерен риф, възнаградете се със затрогващия чар на Белиз, Гватемала и Хондурас. 

Какво получавате от нас:
- авторски маршрут на Мартин Сяров на база нашето самостоятелно 4-месечно пътуване из Централна Америка
- гарантирани пътувания, ако резервирате задължително заминавате
- най-добрата цена в България
- български водач със страст към пътешествията
- автентично пътешествие с досег до местната култура и население
- малки групи, около 14 човека
- неповторима комбинация от природни, културни и исторически забележителности, приключенски мероприятия, карибски плажове и фантастичен дайвинг/шнорхелинг

Програма:

1 Ден: София – Гватемала  Полет до Гватемала Сити. Трансфер до хотела в Гватемала сити. Нощувка.

2 Ден: Гватемала сити – Копан, Хондурас (около 6 часа)
Рано сутринта отпътуваме за границата и градчето Копан, което се намира на 10-на километра навътре в Хондурас. Разположен сред зелените хълмове на долината Рио Копан, този приятен град с калдъръмени улички е чудесно място, от където ще изследваме археологическия обект на Маиската цивилизация- руините Копан, смятани за аналога на днешен Париж в древния свят на Маите. Многобройните, красиво декорирани сгради и скулптури, сякаш изпълзели от тропическата гора и съседните планини, се считат за най-забележителните произведения на изкуството останали от Маите. Изключително интересна е каменната стълба Petroglyph Staircase, построена от едната страна на 30 метрова пирамида, декорирана с каменни резби, разказващи историята на 16-те крале на Копан. Това е най- дългия гравиран върху камък текст от маите, намерен някога. Свободно време за разходка и шопинг из приятните улички и площад на градчето Копан. Нощувка.

3 Ден: Копан – Рио Дулсе (около 6 часа)
Отпътуваме обратно за Гватемала като днес ще минем покрай обширни площи от бананови плантации, ще посетим руините на маите в Киригия и ще пристигнем в Рио Дулсе, малък град на езерото Изабал, задължителна спирка за всички тръгнали за Ливингстън и Карибския бряг. Ще пренощуваме в бунгала сред джунглата разположени на брега на реката, наслаждавайки се на тишината и великолепието на природата.

c3cc28b3-7572-9cad-459e-8d823a731f4b

4 Ден: Рио Дулсе
След закуска посещение на близкия водопад. Ще се отправим на едно чудесно пътуване с лодка през един от най-старите паркове на Гватемала – Националния Парк ”Рио Дулсе” – воден път свързващ Карибско море с езерото Изабал (около 30 км. по продължението на реката). Голяма част от брега на реката е обвита в гъста тропическа гора, сред която се издига огромен каньон от стометрова скала, известна като La Cueva de la Vaca. Ще имаме възможност и да уловим мигове от пъстрия живот на местните представители на маите по бреговете на реката. Продължаваме с лодка към мястото ни за настаняване на брега на реката. По желание, разходка с лодка до Ливингстън, интересно градче на Карибския бряг на Гватемала.  Разположен на устието на река Рио Дулсе и по бреговете на Байа де Аматик, Ливингстън е коренно различен от останалата част на Гватемала и представлява екзотично градче, каквато е и местната култура – Гарифуна (наследници на Карибци, Арауак индианци и Африканци). През 2008 г. ”езика, танците и музиката на Гарифуните” е вписана в Културното Наследство на ЮНЕСКО. Нощувка. 

d58c4a3e-ab86-bf4e-0618-8532932fbfaa

5 Ден: Пътуване към Пунта Горда, Белиз – Пласенсия, Белиз (около 3 часа)
Рано сутринта отпътуваме с лодка през Карибско море пресичайки морската граница и акостирайки в Пунта Горда, вече на белизска земя. Макар намираща се в Централна Америка, Белиз е по-скоро карибска нация, от колкото латиноамериканска и е микс от култури: потомци на маите, екзотични гарифуна,  азиатци, европейци и араби. Освен богатия и лиричен креолски език, тук се говори английски и испански. Първият ни досег с Белиз ще бъде едно чудесно шоколадово приключение като не само станем свидетели, но и участваме в направата на шоколад по стар маиски обичай. При посещението ни на какаова плантация ще научим повече за отглеждането на какао, производството на шоколад и какаово вино и ще създадем собствена рецепта за шоколад, като накрая ще опитаме резултата от кулинарните си умения. Преди да напуснем този шоколадов рай ще имаме възможността да опитаме ”Калдо” – традиционен маиски обяд (срещу допълнително заплащане). В ранния следобед отпътуваме за Пласенсия – рибарско селище още от времето на Mаите. Пласенсия е изключително чаровна с пъстрите си ниски постройки, накацали сред изобилие от екзотични цветя и палми, белите пясъчни плажове и релаксиращата атмосфера, царяща над това приказно местенце. Свободно време за плаж и коктейли под сянката на палмите. Нощувка.

6 Ден: Пласенсия
Свободен ден за приятни разходки и шопинг по най-тясната уличка в света (записана в Рекордите на Гинес), плаж и други релаксиращи дейности придружени с много коктейли. За желаещите, има чудесна възможност за шнорхелинг и дайвинг на втория по дължина бариерен риф в света след този в Австралия, включително и едно от най-популярните места на целия риф - емблематичната ”Голяма Синя Дупка” (срещу допълнително заплащане): този допълнителен тур е препоръчителен единствено за много сериозни дайвъри понеже е много скъп и отнема около 6 часа с лодка в двете посоки. Възможност и за тур с лодка по реката Monkey River, където могат да се видят крокодили, игуани и маймуни (срещу допълнително заплащане). Нощувка. 

09b0a053-fb2a-7962-9a58-9ca22f74f143

7 Ден: Пласенсия – Дангрига – Tobacco Caye (около 2,5 часа)
Днес ни очаква едно автентично пътуване с местния автобус за гарифунския град Дангрига, откъдето ще продължим с лодка за да се озовем на малкия, красив остров Tobacco Caye, разположен буквално върху самият бариерен риф на Белиз. Представете си райско кътче с големина 100 на 200 м., без електричество, интернет и телевизия.........само пясък, полъха на вятъра, шепота на палмите, един хамак и вие, готови да се гмурнете в кристалните води на Карибско море. Тази вечер ще заспим с шума на вълните.

8 Ден: Tobacco Caye
Цял свободен ден за плаж, каякинг или шнорхелинг на Белизския риф пред бунгалото ви и много коктейли под палмите. Нощувка.

9 Ден: Дангрига – Сан Игнасио (около 2 часа)
Преди обяд трансфер с лодка до Дангрига, откъдето отпътуваме за Сан Игнасио по един от най-живописните пътища на Централна Америка, напомнящ колко зелена и дива е страната Белиз. Пътят лъкатуши през Маиските планини, с гледки към извисяващите се карстови хълмове и гъста джунгла. По пътя ще спрем за да се освежим в синьо-зеления басейн на парка ”Синята дупка”, разположена сред гъста джунгла. Привечер пристигаме в Сан Игнасио – малък град в региона Кайо, разположен край река Макал. Нощувка.

39660d69-b07a-f95d-92f9-174df597e2b3

10 Ден: Сан Игнасио – Тикал (около 3 часа)
Ще продължим с разглеждането на едни от най-големите археологически забележителности на Белиз – древните руини на маите Шунантунич (”Каменната дама”), построени около 400 г. пр.Хр. Ще прекосим реката Мопан за да стигнем до този впечатляващ маиски церемониален център и с повече късмет ще можем да зърнем пъстри игуани около реката. От най-високата пирамида в комплекса и втората най-висока в Белиз – Ел Кастийо – се открива красива гледка към целия регион Кайо и към Гватемала. Продължаваме за границата с Гватемала, където ще сменим микробусите и отпътуваме за перлата в короната на Маиските руини – Тикал (обект на ЮНЕСКО), преминавайки през джунглата на североизточния регион на Гватемала - Петен.

След настаняването ни в бунгала сред джунглата и до самия вход на комплекса (само на три ”jungle lodges” е разрешено да са в границите на Националния парк и колкото по-рано се сформира групата, толкова по-вероятно е да запазим в тях места), ще направим първото ни посещение на този величествен, древен град на Маите. Късния следобяд точно преди затваряне е перфектния момент за посещение когато ще имаме мястото на разположение основно за нас, след като всички туристически групи са напуснали комплекса. Възможност за наблюдаване на красивия залез от високата Пирамида No. 4, усещане толкова ”чуждоземно”, че Джордж Лукас е използвал гледката от тази пирамида за да представи базата на бунтовниците във филма ”Междузвездни войни: Епизод 4”. Вечерта ще заспим под звуците на джунглата.

d4db75aa-e461-9035-e60d-b05e270a9c1a

11 Ден: Тикал – Флорес – Кобан (около 6 часа)
Ранно ставане за да можем да посрещнем изгрева на върха на пирамидите. Едно от най-големите археологически открития от Пре-Колумбова цивилизация на Маите, Тикал впечатлява с грандиозната си осанка и е успял да придобие митичен статус (и с право) сред пътешествениците в Централна Америка. Духовния център на Тикал издига най-високите пирамиди на Маите сред изобилието от флора и фауна на заобикалящата джунгла. От върховете им се откриват невероятни гледки, които спират дъха, а с повече късмет може да зърнем тукани, папагали Ара и други ярко-оцветени птици или пък просто да се възхитим на невероятните умения и гений, приложени при построяването  на този град считан за Ню Йорк в света на Маите.

Продължаваме за Флорес – живописен град, заобиколен от езерото Петен Ица, където ще имаме малко свободно време за приятна разходка из тесните, каменни улички с ярко боядисани къщи. Преди няколко века, именно тук, край езерото Петен Ица, потомците на маите имигрират от Мексико след упадъка на великите градове на маите от Юкатан. Тук, на остров в езерото те основават град Таясал, където живеят в продължение на 400 години, изолирани и забравени от останалата част на страната, включително и от испанските конквистадори. Вечерта пристигаме в Кобан, приятен град разположен сред зелени гори и планини покрити с плантации за кафе. Нощувка. 

b6f991d3-aad7-0c76-be1e-d0e7864f670c

12 Ден: Кобан – Семук Шампей – Кобан (около 2 часа)
Днес, целият ден ще отделим на природния феномен Семук Шампей, считан за едно от най-красивите места в Гватемала и придобиващ все по-голяма популярност. Той представлява естествен 300 метров терасовиден, варовиков мост, под който тече реката Кахабон. Красотата му се подчертава от факта, че от двете си страни е обгърнат с гъста джунгла, а естествено образувалите се басейни приканват да се потопим в ярко-зелената им кристална вода. Ще се изкачим до платформа, която ни предлага една фантастична гледка към целия феномен – перфектното място за снимки. Нощувка. 

13 Ден: Кобан – Антигуа (около 6-7 часа)
Привечер пристигаме в Антигуа, свободно време за вечерни разходки. Нощувка.

14 Ден: Антигуа
Със страхотното си разположение, сгушена между три вулкана, старата столица на Гватемала – Антигуа е била в миналото най-важния град в Централна Америка. По време на нашия престой ще имаме възможността да се насладим на красивата архитектура на този древен, защитен от ЮНЕСКО град. Модерна Антигуа е изключително чаровна, с колониални сгради, каменни улици и пастелно боядисани къщи – вдъхновявала художници, писатели и пътешественици от векове. Разходката ни ще започне с църквата La Merced, една от най-красивите в Антигуа, от която се откриват прекрасни гледки към града. Ще разгледаме и най-внушителния архитектурен комплекс в Антигуа – манастирът Санто Доминго, построен през 1542 г., в миналото най-големия и най-богатия манастир в града.

Днес сградата е превърната в хотел, с богато подреден в колониален стил двор и градини с красиви архитектурни останки. Ще се разходим до един от най-елегантните манастири на Антигуа – Las Capuchinas Convent, а после ще се отправим към катедралата Сантяго, претърпяла редица разрушения и в която са погребани много видни личности от Антигуа. Впечатляващите руини на катедралата включват арки, масивни колони и подземни крипти и са особено внушителни през нощта, когато са осветени. Ще отдъхнем на централния площад, считан за най-приятния в страната, където отново можем да опитаме прочутото гватемалско кафе. Вечерта ще затаим дъх пред приказната арка Санта-Каталина и през нея ще направим снимки на залеза на фона на вулкан де Агуа. Ще приключим вечерта подобаващо в някой от автентичните ресторанти, смятани за едни от най-добрите в страната. Нощувка.

85dd4f2a-bfb2-ba78-f1e8-64d66f5e9ca8

15 Ден: Антигуа - Панахачел (около 3 часа)
Рано сутринта, търсачите на по-силни усещания ще имат възможността да видят от близо действащия вулкан Пакая – едно от малкото места в света, където при късмет може да се наблюдава течаща лава буквално под краката ви (срещу допълнително заплащане).  След трека до вулкана се продължаваме пътуването през зелени хълмове и плодородни полета към бреговете на езерото Атитлан – датиращо от преди 85 000 години. Образувано в кратера на вулкан, езерото е едно от най-приказните места в Гватемала. Векове наред красотата му е пленявала пътешественици като Алдъс Хъксли, сравнил го с езерото Комо в Италия, но ”разкрасено с няколко огромни вулкана”. Думите не са достатъчни да опишат магията почувствана, когато за първи път зърнем езерото с неговата блестяща на следобедната светлина вода. Дванадесет местни селища, синьо-сиви планини и три величествени вулкана описват бреговете на Атитлан, съставящи чудесна комбинация от необикновена природна красота и традиционна култура.Нощувка.

16 Ден: Езерото Атитлан – Антигуа (около 2 часа)
Сутринта ще се разходим с лодка по езерото и ще посетим автентичното село Сантяго Атитлан, разположено на брега на тесен залив с невероятни гледки към вулкана Сан Педро и с вулканите Атитлан и Толиман издигайки се зад него. Ще се разходим до основната църква минавайки по главната улица с нейните галерии и занаятчийски магазинчета, предлагащи чудесни картини и сувенири. Ще посетим статуята на планинското езическо божество Максимон помещавано в къщата на един от членовете на местната ”cofradia” и ще се докоснем до ежедневието на местните. Следва посещение на малкото градче Сан Педро, дом на 3000 жители, повечето от които Маи, където ще обядваме на брега на езерото, след което ще се върнем с лодка в Панахачел. Завръщане в Антигуа, където ще пренощуваме.

17-18 Ден: Гватемала – София  Трансфер до летището и полет до София през Европа.

4ee2bc2d-685f-3840-759d-68360e6d1357

 

Включва

  • 16 нощувки в семейни 2/3* хотели

  • 14 закуски, 2 обяда и 3 вечери

  • Самолетен билет София – Гватемала Сити отиване и връщане с включени летищни такси

  • Транспорт с частен микробус  с климатик по време на пътуването

  • Разглеждане на едни от най-големите културно-исторически забележителности на Маите, екзотичната флора и фауна на джунглите в региона, Белизския Бариерен Риф и вълнуващи приключения

  • Входни такси на обектите, които ще посетим по програмата

  • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро

  • Български водач-преводач с опит (владеещ испански) по време на цялото пътуване в региона и местни екскурзоводи

  • Всички трансфери от и до летищата в Гватемала Сити

Не включва

  • Лични разходи за храна не упоменати в програмата (предвидете минимум 950 лева), вода и напитки, шопинг

  • Допълнително се заплаща 520 лева за единична стая

  • Изходни такси в Белиз – около 20 щ. долара

  • Изходни и входни такси в Гватемала и Хондурас – около 30 щ. долара

  • Бакшиши за местните екскурзоводи и шофьора на микробуса - около 30 щ. долара


 


Забележки:



  • Цената е валидна при група от 9 души и повече

  • Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа по редовни авио линии и подлежат на препотвърждение при конкретна заявка

  • Няма задължителни ваксинации


 Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка "Отговорност на туроператора". Застрахователна полица  №  18 100 1315 0000626655 със застрахователна сума 450 000 лева.


Възможна е промяна на датите с до 2-3 дни в зависимост от цените на самолетните билети. Моля да ни уведомите писмено, ако искате да бъдете информирани преди да закупим самолетните билети!


Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето


Цената е за човек при настаняване с друг в стая!


Водачът на групата е възможно да не пътува от и до София с групата, но задължително я посреща и изпраща на летището в Гватемала.


Допълнителните/опционалните мероприятия са по ваше желание, за ваша сметка и на ваша отговорност! Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!


Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи


Не се изискват визи за Гватемала, Белиз и Хондурас


СЕД АДВЕНЧЪРС ви предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване, моля изрично да отбележите ако желате да сключите тази застраховка, за да ви запознаем подробно с всички условия.


Записване:  Краен срок за плащането на депозита за записване от 2300 лв. преведени по банкова сметка до 17 октомври 2018. Местата се гарантират единствено и само чрез заплащането на депозит! Срок за второто плащане от 1100 лв. до 17 октомври 2018 и пълно плащане до 02 Ноември 2018. Трябва да изпратите копие на международния си паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!


Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:


1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
3. Наредител: Вашето име.


За контакти:


СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД, лиценз No. РК-01-7248


Мартин Сяров, Мениджър Пътувания
Тел:  0876 099 631
имейл: office@cedadventures.com


Банкови данни:


СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД


Първа Инвестиционна Банка, IBAN: BG75FINV91501016337422, BIC: FINVBGSF


Сметка в ЕВРО
IBAN: BG91FINV91501016337425, BIC: FINVBGSF


 


60a32423-6cd2-5f9a-4c0d-2a8e38c04d64

За повече информация

Компания:

CED ADVENTURES
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин