Погледни София - изложба - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
10
Погледни София - изложба
ДАТА: Oт 10 Септември 2014 до 05 Октомври 2014 ЧАС: 10:00 МЯСТО:
Добави в календара
Погледни София - изложба

„Погледни София” е къс разказ в 20 снимки за града, видян от деца и млади хора, любители на фотографията. Изложбата бе открита тази седмица (10 септември) в парка „Врана” и столичани могат да я разгледат през следващите 4 седмици в събота и неделя.


„Погледни София” започна с идеята, че изкуство може да прави всеки и то е част от изкуството да обживеем града си, да го харесваме и да се чувстваме уютно в него. Избрахме за място на изложбата парка „Врана”, защото самият той е произведение на парковото изкуството и за да кажем, че мястото на изкуството не е само в центъра на града, но и в периферията му, във всеки квартал. Снимките, достойни за изложба, бяха много няколко пъти по 20 и броят им ще расте – събираме за следващи изложби.


Чрез снимките си любителите на фотографията показват красиви места и неща в града, познати или съвсем непознати. Покривите на джамията и синагогата един до друг. Отражението на „Св. Александър Невски” върху мокрите павета. Циментовият капак на улична шахта, върху която някой е инкрустирал части от стари ножици, ключове и винтове – и тротоарът става място за изкуство. Скулптури по фасадите на старите сгради. Извивката на парапета на софийско стълбище. 


Повече от месец любителите снимаха града, някои от тях потърсиха и историите, които София има да разкаже. Към тях се присъединиха и професионални фотографи, които помагаха с мнения, съвети, хитринки, оценки. Създадохме сайта (тук), в чиято галерия всеки желаещ може да сложи свои снимки. В него скоро ще бъдат публикувани и снимки от парка „Врана”, които нашите автори направиха след откриването на изложбата.


Авторите на снимките:  Най-малкият любител е първокласничка. Много от фотографите са ученици. Към идеята се присъединиха клубовете на две софийски училища - 51 СОУ „Елисавета Багряна” и 25 ОУ „Д-р Петър Берон”. Както и софиянци, за които снимането е хоби. В изложбата беше включен и фотос, направен от незрящ представител на фондацията „Очи на четири лапи”, чийто екип също бе специален гост на откриването и пристигна с три от кучетата водачи, обучени да помагат на незрящи хора.


„Усещането за един град не е само през очите, но и във вибрациите, звуците, миризмите, в усещането на лъчите на слънцето върху кожата”, каза председателят на „Очи на четири лапи” Албена Алексиева.


Научихме много – историята на Народния театър, построен на мястото на дъсчения театър „Основа”, четохме за барока – стила на фасадата на театъра. В къщата–музей на Пейо Яворов видяхме ръкописи и лични вещи на Яворов, Мина Тодорова и Лора Каравелова. Не знаехме, но научихме, че в миналото площадът пред храма „Света Неделя” е бил известен със своя извор. За много сгради открихме факти, които иначе една ли щяхме да научим. Чрез „Погледни София” учехме и се забавлявахме едновременно, казват децата от 51 СОУ „Елисавета  Багряна”.


Валери Петров разказа София в един красив стих: „В градинката обществена/ на пейката под кестена…”. В суматохата на градското бързане днешните софиянци рядко забелязват пейката, кестена, улицата, сградите и историите им, хората, с които се разминават. Любители на фотографията тръгнаха из града и спираха, за да го покажат със снимките си на другите, които нямат време да поспрат и да погледнат.


„Погледни” се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община - Програма Европа, 2014 г. Партньори в проекта са Фондация Региони за европейско разширение и институтът ЛИПА. Като партньорите се присъединиха и двете училища – 51-во и 25-то, както и фондация „Очи на четири лапи”.


Паркът е отворен за посещение в събота и неделя от 10.00 до 17.00 часа.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин