Празник на Димитровград 2014 - Димитровград, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Авг
31
Празник на Димитровград
ДАТА: Oт 31 Август 2014 до 02 Септември 2014 МЯСТО:
Добави в календара
Празник на Димитровград
Източник: dimitrovgrad

Град Димитровград отбелязва своя празник на 2 септември. Димитровград е основан на 2 септември 1947 г. с указ на тогавашния министър-председател и лидер на БКП Георги Димитров.


Празникът на Димитровград е многоцветно разнообразие от събития и жанрове, изразяващо палитрата от вкусове и желания на своите граждани. Тази година в празничната програма отново има нови и интересни за жителите и гостите на града събития.


Основен акцент са трите вечери - 31 август, 1 и 2 септември, в които на голямата сцена на пл. „България” ще се проведат три тематични концерта. За любителите на поп-фолка ще пеят едни от най-обичаните певици от жанра -  Галена и Татяна. Втората вечер почитателите на автентичния фолклор ще се радват на впечатляващото сценично присъствие на ансамбъл "Родопа" със специалното участие на голямата Валя Балканска.


Богата програма от танци от няколко етнографски области очакват всички, които обичат народните ритми. В кулминацията на празничната програма на 2 септември на сцената ще стъпят едни от най-големите имена на българската музика - Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански и музикантите от „ФСБ” и „Щурците”. Голямата изненада за димитровградчани е грандиозния концерт, подготвян за началото на ноември за зала "Арена Армеец", който ще има своя дебют в Димитровград. Със супер групата на България "Фондацията" ще се насладим на най-доброто от българската музика и любими на няколко поколения вечни песни.


Тази година има нови турнири и в програмата на спорта. За първи път в града ще се проведе турнир по канадска борба, в който привържениците на бодибилдинга от фитнес залите могат да премерят сили. Събитието ще се коментира от шоумена Димитър Туджаров-Шкумбата. Час по-рано край спортен комплекс "Раковски" той ще води и Стънт-шоуто с изпълнения на мотоакробатика и каскади на едни от най-добрите майстори в България.


Ново събитие за Димитровград е и Дрифтът. За всички почитатели на зрелищното каране на автомобили, да покажат уменията си в града ще пристигнат дрифт пилоти от цялата страна. Шоуто ще бъде на 1 септември от 17.30 ч. на кръговото кръстовище  пред спортна зала "Младост".


Всяка година по атрактивен начин чрез събитие в програмата се популяризира туристически продукт от населено място в Общината. В съботната вечер в красивата местност на манастир "Св. Богородица" край с.Добрич гражданите ще имат възможност да гледат театър на открито в спектакъла "Село, село, пусто село" по разкази на Чудомир. Постановката е на Драматичен театър "Рачо Стоянов" - гр.Габрово, а за декор актьорите ще използват възрожденската атмосфера на манастира. Организира се безплатен транспорт за всички, които нямат възможност да пътуват със собствен такъв.


В началото на тържествата на централната алея на бул. „България" ще бъде ситуирана изложбата "39 места и събития в Община Димитровград, които трябва да видите". Изложбата ще ни помогне да опознаем малка част от националното си богатство, което е обект на гордост за нас и причина да повишим самочувствието си като нация.


За най-малките ще пристигне екранния любимец на всички деца - Бате Енчо. На 31 август от 10.30 ч. на сцена на бул. „България" той ще забавлява децата на града с много песни, танци и игри. Сцена на изява имат и читалищата в Общината, които ще споделят със съгражданите си своят талант от постигнатите резултати на национални и международни фестивали. Автентичния фолклор, който съхранява българския дух и традиции ще радва димитровградчани във изданието "Фолклорна палитра".


За втора поредна година Община Димитровград ще отвори врати в почивен ден за гражданите, които проявяват интерес към вълнуващата гледката от покрива на Общинска администрация и работния кабинет на Кмета. Във неделния ден Кметът Иво Димов ще посреща в неформална атмосфера всички, които искат да запечатат спомени от нетрадиционното си посещение в административната сграда. "Селфи от покрива на общината" е възможност за интересни преживявания в неделния ден.


На 1 септември в парка пред Исторически музей ще бъде открита паметна плоча на загиналите във войните от бившето село Раковски. Паметника е дело на скулптура Гроздан Грозев, а инициативата за неговото поставяне е на Инициативен комитет от наследниците на загиналите войници от Раковски във Балканската, Първата и Втората световни войни.


Традиционните спортни турнири по тенис на корт, плажен волейбол, футбол на малки врати, стрийтбол, водни игри ще има в дните на празничния календар. Съботния ден /30.08/ ще бъде наситен с мероприятия на спортен комплекс "Раковски",  вечерта там ще завърши с рок-маратон за всички рок маниаци с групите "Ер Голям" и "Hangar 42" в компанията на рокерите от клуб "Викингите". И тази година в приятелска среща ще играят ветераните от гр.Орестиада, Гърция и звездите от Димитровград. Двубоят ще се състои на стадион "Миньор" от 18.30 ч.


Забавно-духов оркестър - Димитровград ще поднесе богат репертоар от стилни произведения в празничен концерт на 1 септември от 19.00 ч. на централната алея на бул."България". Малко по-рано в залата на Художествена галерия "Петко Чурчулиев" димитровградчанката, която живее в Истамбул, Павлина Копано ще открие своя изложба "Пътешествия на мисълта". На 2 септември в 11.00 ч. в лятната читалня на Градска библиотека "П. Пенев" ще бъде представен новият календар на Община Димитровград за 2014/2015 година.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин