Празник на Несебър - Несебър, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Авг
14
Празник на Несебър
ДАТА: Oт 14 Август 2016 до 15 Август 2016 МЯСТО:
Добави в календара
Празник на Несебър

The Sound of Nessebar е тазгодишната тема на празника


Чуй Несебър


- Празникът започва отрано – през целия ден несебърски музикални таланти ще изнасят малки дневни концерти на различни места в града по различно време. Ключовите локации са три – пред Читалището, на Митрополията и на пл. Месамбрия. На своя празник Несебър разкрива всичките си лица. Градът на ЮНЕСКО не е само туристическа атракция, той води собствен живот и има много артисти и музиканти. Несебърлии се грижат не само за доброто прекарване на гостите на града, а и за културния живот на своите съграждани.


Празник на Несебър - програма 2016


43205

Ето кои са „уличните музиканти“ на 15 август:

- ФФ „Македонка“ към НЧ „Яна Лъскова“
Фолклорна Формация ”Македонка” остава вярна на българската песенна традиция от македонския край, като продължава да открива и разпространява красотата на македонската песен. Имат богата концертна история, множество участия на българска и чужда сцена, като на междунарден фолклорен фестивал през 2014 г. печели престижното първо място, след 3-дневно съревнование с над 2800 участници.


- ФФ „Българка“ към НЧ „Яна Лъскова“
Репертоарът на Тракийска фолклорна формация „Българка” обхваща песни от различни фолклорни области на страната. Изпълнителите от групата имат участия и награди от различни национални и международни фолклорни фестивали и се гордеят с богата творческа активност. Тракийска фолклорна формация „Българка” е една от най-младите формации към Народно читалище „Яна Лъскова 1905” – Несебър, но е и една от най-активните. В своите концерти, които винаги се превръщат в празници, те умело вплитат история, настояще и бъдеще и остават трайни следи сред публиката.

- ВГ „Морски звездички“ към ОДК
Най-големите малки звезди на Несебър! Вокална група  „Морски звездички” е носител на множество международни и национални награди. В редиците и са най-талантливите деца на Несебър. Благодарение на труда и таланта на „Морските звездички” песните на Несебър се носят по света!

- ВС „Сюрприз“ с ръководител Живка Митова
Момичетата от ДВС “Сюрприз” и ВИГ “Луминус” изпълняват детски песни, поп и рок. Гласът на Несебър, който те носят, е красив и силен, а когато няколко несебърски гласчета се вплетат в песен, дори вечно надвикващите се гларуси замлъкват, за да я чуят.

- Хор за гръцки песни „Месамбрия“ към НЧ „Яна Лъскова“
Репертоарът на хор „Месамбрия” включва над 35 песни в едни от запомнящите се и впечатляващи размери – чифтетели, зейбекико. Песните им са израз на душата, изтъкана от любов. Хорът съхранява културно и музикално наследство, предавано от поколение на поколение. Доказателство за доброто представяне и неповторимата атмосфера, която носят със себе си на членовете на Гръцки хор „Месамбрия” са и многобройните заслужени награди от участия в наши и международни фестивали.

Ние сме Несебър

- В навечерието на празника на града традиционно се провежда концерт за гражданите на Несебър под наслов „Ние сме Несебър“, на който всяка година се представят видео визитки за изявени граждани, които през годината са допринесли за издигане на имиджа на града.
Концертът тази година по програма е обявен за 21:00 ч., като първо ще бъдат прожектирани видео визитките, а след това на сцената ще излезе Орлин Горанов.

Граждани, номинирани за видео визитки:


Радослав Ралев – доайенът на несебърските художници – основател  на Дружеството на несебърските художници. Има над 20 самостоятелни изложби и поне още толкова със смесено участие. Автор е на редица артистични проекти, които украсяват Несебър. Картините му са скъп подарък за представителите на дипломатическия корпус и украсяват кабинетите на депутати и високопоставени служители на много места по света. 

Филка Колева – математик, дългогодишен преподавател в СОУ „Любен Каравелов“  Несебър. С индивидуален подход и взискателен професионализъм, нейни възпитаници са приемани на първо класиране в реномирани университети в България и чужбина и се реализират с успешна кариера не само в сферата на точните науки.

Николай Русев – единственият треньор, успял да класира Несебър в "А" група, а през тази година, след известно прекъсване, класира отбора в Б група, като за първото шестмесечие спечели 3 купи – за 1-во място във В група, трофей от турнира за Купата на Аматьорската лига и купа за шампион на приятелски турнир в Поморие през зимата.

Ева Кирова и Марин Господинов – са част от несебърския общински театър, който е създаден през 1998 г. и е първият общински театър в България след промените от '89 г.  Играли са с невероятни актьори – Асен Блатечки, Димитър Рачков, Христо Симеонов, Димитър Еленов, Тодор Щонов и с великия Наум Шопов.  Гастролирали са в Бургас, Сливен, Елхово, Ямбол, Тополовград и в Народния театър „Иван Вазов“ в София.

Вечерните спектакли

- Детски празник „Поко Льоко“ с Цирк де ла Люлин Поко Льоко е представление, родено от платформата за съвременно цирково изкуство ''Цирк Де Ла Люлин''.
Характерното за Поко Льоко е, че то предоставя нова перспектива, чрез която публиката е активен участник във взимането на решения в необикновени ситуации. С личен пример за несломим и буден дух, артистите ни вдъхновяват да съпреживеем момента заедно.
Майсторска акробатика, клоунада, жонглиране и баланс оставят ярък спомен, към който да се връщате с усмивка.
Поко Льоко е продукт на ''Цирк Де Ла Люлин'' създаден от Филип Хараланов и Луиза Душкова през 2012 с цел развитие и популяризиране на съвременното цирково изкуство в България.

- Фолклорен концерт „Чуй България“ на Солисти на Оркестър за народна музика на БНР. Оркестърът за народна музика на БНР е създаден през 1952 г. с идеята за попълване на фонда на радиото. През годините съставът съумява едновременно да съхранява богатите фолклорни традиции, с които България е известна по света, но и да разширява границите и хоризонтите със средствата на една модерна интерпретация. ОНМ е известен като  „оркестър от солисти“ заради изключителната виртуозност на музикантите, която обаче те по един впечатляващ начин вплитат в общата „музикална шевица“. Досега съставът е реализирал над 15 000 записа за БНР.

- Балетен спектакъл (фрагменти) Лебедово езеро: Бургаската опера ще изненада гостите на Несебър с части от най-красивото „Лебедово езеро”, поставяно на родна сцена и ще зарадва публиката с пищни декори, приказни костюми и невероятна хореография. Интересен детайл е, че асистент-балетмайстор е примабалерината Веса Тонова, която е изпълнявала ролята на Белия лебед над 300 пъти, при това в страни по цял свят. Сега изящната прима ще зарадва гостите на Несебър, като отново се превъплъти в омагьосаната принцеса Одета и в образа на Черния лебед – Одилия.

- Рок концерт „Sevi Live @Nessebar“: Група “SEVI” е създадена през януари 2010 г. За кратката си, но съдържателна история до момента, Sevi се заявиха много бързо на българската и международна рок сцена. През изминалите две години реализираха две европейски турнета, с участия на големи фестивали и международни форуми. През октомври бяха избрани за подгряваща група  на концерта на Том Кийфър (Cindarella) и неговата банда в София, а само няколко месеца преди това издадоха книгата “Цената да бъдеш себе си“, заедно с журналиста Николай Христов. Sevi е първата българска група стъпила на фестивала Pirates of Rock в Малеско (Италия), където, преоблечени като пирати, се превърнаха в голяма сензация!

- „Вечната музика“ – уникален спектакъл, съчетание от двата вечни жанра – рок и класика, създаден специално за празника на Несебър от Георги Мархолев и маестро Марио Хосен.
В продължение на почти три десетилетия Георги Мархолев и музикантите от група „Сънрайз“ са в основата на развитието на рок музиката в България. Сънрайз е новото име на рок-група Дъга, на която принадлежи първия официален афиш на хард рок и хеви метъл концерт излъчен по Канал 1 на БНТ през 1987 г. Групата концертира в България и в чужбина и участва в множество фестивали. „Сънрайз“ залага изключително на изпълненията си на живо, където публиката може истински да усети и се наслади на чистотата и автентичността на шоуто.
Солист с международна репутация, Марио Хосен живее във Виена, но концертира активно по света и преподава в България и чужбина. Прави своя дебют като солист с оркестър на осем години. Хосен е свирил с множество оркестри, между които са English Chamber Orchestra, Кралската Филхармония, Симфоничен оркестър Чайковски на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничния оркестър на радио София и много др. Хосен свири на цигулка “Гуаданини” от 1749 година, която му е предоставена от Австрийската национална банка.

- Светлинно-лазерно шоу и Музикална заря – Многоочакваната кулминация на вечерта и безспорната емблема на празника на Несебър.

Любопитни факти от миналата година


- всяка година на празника на Несебър през стария град минават стотици хиляди български и чуждестранни туристи
- резервациите в хотелите за 15 август започват още от предходната година, а свободните места се изчерпват още януари, като повечето от хората идват специално за празника
- дори лодките, които се дават под наем за разходка, са резервирани, защото гледката към спектакъла от морето още по-впечатляваща

Доброволци

Най-голямата гордост на празника на Несебър е доброволческото движение, което започва през 2011. Оттогава вече е традиция всяка година децата на Несебър да участват в организацията и да помагат в деня на празника като тази година доброволците започнаха да се записват още през юли месец и към момента са 45.
Всяка година в организацията на празника участват десетки доброволци, като през 2015 година броят им е беше 59, на възраст от 7 до 61 години.


Събитието във Facebook може да следите тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин