Празник на киселото мляко 2015 - Трън, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
27
Празник на киселото мляко
ДАТА: 27 Юни 2015 МЯСТО:
Добави в календара
Празник на киселото мляко

Фондация „Д-р Стамен Григоров“, община Трън и Асоциацията на млекопреработвателите в България организират Национален празник на киселото мляко на 27 юни 2015 г. в град Трън. Идеята е да бъде популяризирано българското кисело мляко, производството и консумацията на български традиционни млечни продукти.


Целта е с празника да се разшири на сътрудничеството между инициаторите и организаторите на Празника на киселото мляко и млечните продукти - Фондация „Д-р Стамен Григоров", Община Трън и Асоциацията на млекопреработвателите с техните партньори -  малки и средни фермери и млекопреработватели,  водещи фирми  млекопреработватели , научни институти и лаборатории в областта на млекопреработката, ветренарни специалисти, търговци, тур-операторски фирми и други.


Превръщане на Празника в национално и регионално, за източна Европа, значимо събитие със активно медийно представяне, както и осигуряване присъствие на производители и преработватели от  други страни - Сърбия, Румъния, Македония, Гърция, Турция.


В рамките на Празника, ще може да се осъществи обмен на информация между фермери, млекопреработватели, научни работници, представители на държавни институции. Както е подобаващо за такъв форум организаторите предвиждат  основните събития да бъдат:


- Научно-практическа конференция - обмяна на добри практики, диалог с представители на МЗХ, БАБХ за изясняване на проблемни ситуации и получаване на актуална информация по нормативните уредби.


- Конкурси - за най-добре домашно приготвени мляко и млечни продукти; есе, свързано с  историята на българските млечни продукти; най- добре формулирани проектни идеи за кандидадстване по  Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 година.


- Комисии от специалисти по съответните теми  за класиране на участниците


- Продажба на млечни продукти;


- Посещение на  музейните сбирки в селата Студен извор и Бусинци;


Наред с тези събития ще има и съпътстващи - фолклорна програма, награждаване в различните конкурси и пресконференция. Поканени са и много гости от страната и чужбина, представители на фирми от Сърбия, Италия, Гърция, Македония, Унгария и други. Традиционният най-висок гост, освен министърът на земеделието и храните, депутати и други, е японският посланик. Поканени са също и други посланици и търговски представители на държави у нас. Идеята на организаторите е още повече да популяризират онези полезни бактерии - лактобацилус булгарикус, които пръв е открил д-р Стамен Григоров, роден в с.Извор, в близост до Трън и отдал живота си на трънския край.


Очакваме фирми, банки и ведомства да се отзоват и станат съпричастни спомоществователи за поддържането на една българска традиция, за нейната история и бъдеще, което разнася славата на България по света - нашето уникално кисело мляко.


Вижте повече тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин