Празник на майсторите на занаяти в Троян - Троян, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Дек
12
Празник на майсторите на занаяти в Троян
ДАТА: 12 Декември 2017 ЧАС: 15:00 МЯСТО:
Добави в календара
Празник на майсторите на занаяти в Троян

На 12 декември по традиция почитаме Свети Спиридон -  закрилникът на майсторите на занаяти. В Троян той ще бъде отбелязан както следва: 


15:00 ч. - Празнично шествие от Музея на занаятите до църквата“Св.Параскева“ и Благословение на майсторите за здраве и спорен труд.


След завръщането на майсторите в Музея -  откриване на изложба „От златните им ръце“ –колекция филигран от РИМ-Шумен


18: 00ч. , в галерия „Серякова къща” - Откриване на изложба дърворезба на Веска Хаджийска и  традиционна изложба на ЗМНХЗ-гр.Троян  


52852


Веска Колева е родена на 28.12.57 г. Отраснала в град Казанлък. Oт 1990 година живее близо доТроянския манастир, в с. Орешак. Учи дърворезба в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване в Тетевен, учи занаята в резбарския цех в същия град. После завършва теология в Софийския университет. Това повлиява на развитието ѝ като резбар. Напредва в занаята и стилът й е Възрожденска църковна дърворезба.


От 1982-86 работи в тогава съществуващото ателие по занаяти към Музея и води кръжока по дърворезба.


Завършва магистратура в Руския институт „Свети Сергий“ в Париж, с дипломна работа в областта на християнските изкуства. По време на следването си изработва два иконостаса – единият за Руска православна църква в Шавил, близо до Версай и вторият в Нормандия, Франция.


В България прави иконостас за зимен параклис в Роженския манастир, в Богословския факултет – двустранна арка, проскинитарий в „Св. Св. Константин и Елена”, гр. Пловдив. Изработва и  проскинитарий за църквата в Троянския манастир. Последната й работа е за църквата в с. Оризаре, Южна България.


Участва в общи изложби с дърворезба в Италия, Франция, България.


За първи път художничката  представя свои творби в една от залите на галерия „Серякова къща”. Не случайно откриването е на празникът на майсторите Свети Спиридон. Заедно с нея в останалите зали ще представят свои творби и нейните колеги от ЗНХЗ, клон Троян.


Веска Хаджийска преподава вероучение и дърворезба и в момента.Затова, в рамките на 3 дни, на 13,14,15-ти декември от 14 до 16 часа, тя ще направи безплатни отворени ателиета за деца, които имат интерес към този занаят. 

Коментирай
Други събития
Юни
02
121 години - Празник на Розата 2024
Празници на града Казанлък, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин