Празник на розата и минералната вода в Павел баня 2015 - Павел баня, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
11
Празник на розата и минералната вода в Павел баня
ДАТА: Oт 11 Юни 2015 до 15 Юни 2015 МЯСТО:
датата все още не е потвърдена
Добави в календара
Празник на розата и минералната вода в Павел баня
Източник: pavelbanya

Розопроизводството в община Павел баня се очертава като един от основните отрасли на общинската икономика. На територията на общината има 9 действащи розоварни и над 5000 дка розови насаждения. Силно развитият балнеоложки туризъм и добрите условия за развитие на културен, екологичен и селски туризъм е другата силна страна на региона. Комбинацията на тези фактори по естествен път води до провеждането на Първия празник на розата и минералната вода - Павел баня 2005.


Празникът се организира ежегодно в рамките на 3 дни в края на втората седмица от м. юни от община Павел баня под патронажа на кмета. В него са включени Детски фолклорен празник, на който децата от общината представят характерни за региона обичаи, изложба на местни творци, базар на художествени занаяти и продукти, свързани с розата и розовото масло, фолклорен фестивал с международно участие, спортен празник с откриване на Плувно лято и избор на Цар на минералната вода и др.


Кулминацията на празника е в последния ден, когато се представят ритуал “Розобер” и розоварене по традиционни и съвременни методи, след което по улиците на града преминава шествие на всички участници в празника заедно със всички кукерски и коледарски състави от общината. Повече информация за събитието ще откриете тук.

Коментирай
Други събития
Юни
02
121 години - Празник на Розата 2024
Празници на града Казанлък, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин