Празник на село Граматиково - Малко Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Авг
02
Празник на село Граматиково
ДАТА: 02 Август 2015 МЯСТО:
Добави в календара
Празник на село Граматиково
Източник: Горан Стефанов

В с. Граматиково, Община Малко Търново, Свети Илия (празникът на селото) традиционно се отбелязва на 2 август - Илинден (по стар стил). Панагирът винаги се е провеждал в близост до параклиса Свети Илия на няколко километра от селото.


Празникът започва със старата традиция за „смиване на иконите”. Шествие от икононосци с икони на пророка, съпровождани от гайда и тъпан, се отправят към аязмата Свети Илия, намираща се неедалеч от параклиса. Там иконите биват поръсени, „смити” с аязменска вода, и оставени да почиват под покрива на аязмата. Поръсени с вода за здраве са и всички присъстващи. Вярва се, че водата от азмата е свещена, а на този ден – и изключително лековита. След като шествието върне иконите в параклиса, участниците в процесията изпълняват сакрален танц – панагирно хоро. Панагирното хоро се играе около самия параклис на светеца, ръководено от питропа с икона в ръка. В него взимат участие икононосците, както и всички присъстващи. Танцуващите хора трикратно обикалят свещената сграда под звуците на музиката. След този обреден танц панагирът се смята за официално открит.


Провеждат се и традиционни за събитието борби. Раздава се курбан за здраве. Веселието и танците на параклиса продължават до късния следобед. Тогава всички се отправят отново към село Граматиково за празничния концерт.


Свети Илия е последният от летните, огнени празници, който се почита за предпазване от гръм и градушка. Според народната вяра „старият светец" е най-могъщият повелител на небесната влага, на светкавиците и гръмотевиците и затова го наричат св. Илия Гръмовник, Гръмоделец, Гръмоломник. Навсякъде из българските земи го почитат като повелител на небето и огнените стихии. В народна песен се пее, че когато Господ поделял света между четиримата светии, на св. Илия се паднали летните гръмотевици, „трескавици", за да си лети по синьото небе с тъмните облаци и да ги заключва в Черно море. Свети Илия можел да отключва облаците и да дава роса и дъждове на земята, тъй необходими за реколтата.


*


Името на село Граматиково остава непроменено от основаването му (вероятно ХVІ в.) до днес. Граматиково е най-голямото село на територията на Природен парк “Странджа”, което в началото на ХХ век е наброявало около 1500 души. Околностите са известни от древността с богатите си рудни находища, с тракийски некрополи и могили, следи от стар римски път и антични селища.


Текстът е подготвен от Горан Стефанов.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин