Представяне на книгата „Изгубените Балкани” - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
24
Представяне на книгата „Изгубените Балкани”
ДАТА: 24 Ноември 2017 ЧАС: 18:30 МЯСТО:
Добави в календара
Представяне на книгата „Изгубените Балкани”

На 24-и ноември (петък) от 18:30 часа в Клуб на архитекта (ул. „Кракра” 11) ще се състои премиерата на книгата „Изгубените Балкани” (ИК „Сиела”) от проф. Рандал Бейкър. 


В събитието ще вземат участие както самият проф. Бейкър, така и преводачката на книгата Светлана Комогорова-Комата и археологът Никола Теодосиев.


Изданието проследява интересната история на двама британски изследователи, които попадат в планините на България и Югославия преди Втората световна война. Те се озовават свят, който за тях изглежда екзотичен и странен, правят снимки и водят записки, които документират бита на хората в малките планински селца в Пиринска и Вардарска Македония. Десетилетия по-късно снимките привличат интереса на проф. Рандал Бейкър, който решава да разплете тяхната история и да онагледи начина на живот на обикновените хора на Балканите през първата половина на XX век. С помощта на много хора, въвлечени в тази своеобразна детективска история, и случайни съвпадения, които му помагат по пътя, авторът на Изгубените Балкани нарежда пъзела около една история, която дава различна и неподправена гледна точка за ситуацията на Балканския полуостровКнигата показва бита и живота на обикновените хора в годините точно преди техническият прогрес и започването на ВСВ да ги променят из основи. Снимките в това издания се представят за първи път пред широка аудитория.


Проф. Рандал Бейкър е роден в княжество Уелс, намиращо се в сянката на Англия. Той отива в Източна Африка през 60-те години на XX век, за да направи изследване за доктората си. През последвалата му академична кариера няма индикации за това коя част от света ще завладее вниманието му, а по-късно и живота му. Оказва се, че това са именно Балканите. Животът на Рандал Бейкър се стича така, че той идва в България за пръв път през 1990 г., за да помогне за изграждането на Нов български университет, и се завръща в страната всяка следваща година. През 2007 г. той се оттегля от поста си в Университета на Индиана и се установява в София, където преподава в НБУ до пенсионирането си през 2016 г.
Проф. Бейкър е автор на повече от 15 книги, част от които превеждани и на български език. „Изгубените Балкани” е в превод от английски език на Светлана Комогорова-Комата. Автор на корицата е Мира Рахнева.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин