Предстоящи събития в НДК 23-30 април - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
23
Предстоящи събития в НДК 23-30 април
ДАТА: Oт 23 Април 2018 до 30 Април 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Предстоящи събития в НДК 23-30 април

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК
23 – 30 АПРИЛ 


До 29 април в НДК ще може да бъде разгледана изложбата „Българско християнско изкуство”. Представените творби са на художници от различни поколения, сред които: проф. д-р Мъгърдич Касапян, доц. Крикор Касапян, Тодор Игнатов, Хари Атанасов, Пенка Атанасова, Благой Господинов, Зорница Касапян, Антония Фингарова, Недялко Петков. Изложбата може да бъде разгледана всеки ден между 11:00 и 19:00 часа, с изключение на дните, в които в НДК се провеждат събития от клас „А” и „С”, част от програмата на Българското председателство на съвета на ЕС.


До 18 май 2018 г. в НДК ще гостува „София хартиен арт фест” с  проекта „Минало. Настояще. Бъдеще”. Той е разделен на две експозиции, обединени от една обща идея и представени в две локации на НДК – фоайе - Запад и Мраморно фоайе. Водещата експозиция „Минало. Настояще. Бъдеще”., разположена във фоайе - Запад, представя произведения, свързани с българското културно наследство с дълбок духовен прочит. Втората експозиция е юбилейното издание на международния конкурс за хартиено изкуство „Аматерас”. В нея са избрани 67 произведения от 25 държави, сред които са и такива на изявени автори - членове на Световната асоциация за хартиено изкуство (IAPMA). Изложбите могат да бъдат посещавани всеки ден между 11:00 и 19:00 часа, с изключение на дните, в които в НДК се провеждат събития от клас „А” и „С”, част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.


23 АПРИЛ /ПОНЕДЕЛНИК/


Официалното откриване на изложбата „Силата на социалния плакат” е на 23 април (понеделник) от 18:00 часа във фоайето на Театър Азарян. Мащабната акция обединява в общо духовно и физическо пространство колекциите  „Плакат – апел”, коопродукция на триеналетата на социалния плакат в Монс и на сценичния плакат в София. Фокус на събитието е социалната мисия на изкуството. Посетителите на изложбата ще видят наградени плакати, селектирани от всички досегашни издания  на най-старото и авторитетно изложение за политически плакати – триеналето в Монс, Белгия. Ще бъдат изложени и малко известни или позабравени произведения на български автори, премирани в световни и национални конкурси за социални плакати.


24 АПРИЛ /ВТОРНИК/


ПОРИВИ | Франция
ANTISTATIC @ДНК
24 април | вторник | 19:30 ч.
Концепция, хореография и изпълнение: Бенжамeн Бертран
Творчески асистент и изпълнение: Леонор Цурфлю
Звук: Флорaн Колоти
Сценография: Бенжамeн Бертран, Патрик Лафон, Абигейл Фaулър
Костюми: Седрик Дебьоф
Драматургичен консултант: Флориан Гeте
Времетраене: 60 мин.
Продукция на: CBB
Представител продукция:  TAP-Théâtre Auditorium de Poitiers
Копродукция на: TAP-Théâtre Auditorium de Poitiers, La Briqueterie-CDCN du Val-de-Marne, SACD-Fondation Beaumarchais au titre de l’aide à l’écriture et à la production, OARA (Office Artistique de la région Nouvelle-Aquitaine)


CBB bénéficie du soutien de la DRAC Nouvelle-Aquitaine au titre de l’aide au projet, de la Ville de Poitiers, de l’ADAMI


Бурята и поривите на вятъра всъщност са породени от движенията във въздуха – тази безтегловна маса, която протича свободно между вътрешни и външни пространства.  „Пориви“ пренася на сцената флуидната динамика на вятъра в непрекъснато вълнообразно движение… Един мъж, една жена, вентилатор и осезаем полъх на въздуха, който ги свързва. Нищо повече не е необходимо в „Пориви“ на младия френски хореограф Бенжамен Бертран, чието име все повече ще се чува на международната сцена. Във финия и интензивен дует с Леонор Цурфлю между техните две тела – едновременно подобни, но и противоположни, андрогинни, но и сексуални – всичко е въпрос на усещане за течението на въздуха, за потока на движението, за контакта между въздуха и кожата. Двамата се потапят в естетски органичен танц, който прилича на своеобразен ритуал. Те са подпомогнати от електронните вибрации, създавани на живо от Флориан Гете. Сцената се превръща в споделена чувствена територия, въвличайки възприятията на зрителите в необичайно „хореографско дишане“.


--


Представянето на „Пориви“ от Бенжамен Бертран се осъществява с подкрепата на Френския институт.
Билети:  12|8 лв.


На 24 април (вторник) от 17:30 ч. в Литературен клуб „Перото“ за шести път ще бъдат връчени ежегодните награди на името на известната телевизионна режисьорка и водеща, медийна анализаторка, публицистка и преводачка Васа Ганчева. Отличията на фондация „Васа Ганчева“ се присъждат за творчески принос и постижения в областта на телевизионната журналистика, публицистиката на културна тематика и художествения превод от скандинавски езици на студенти (бакалаври, магистри, докторанти).


Поетът–композитор Огнян Георгиев ще представи на 24 април (вторник) от 18:30 ч. в зала 42 новата си поетична книга „Погледни ме, но… в очите“. Авторът по образование е инженер-химик, но целият му живот е свързан с литературата и песента и затова той кани на  премиерата си всички почитатели на поезията и музиката.


На 24 април в 19:00 ч. в Националния дворец на културата ще бъде открита  фотоизложбата  „България - кино дестинация”. Изложбата показва кадри, направени от известния български фотограф Симон Варсано на снимачните площадки на различни международни филмови продукции, осъществени в България през последните години. На снимките могат да се видят световноизвестни актьори от ранга на Робърт Де Ниро, Бен Кингсли, Джон Малкович, Вирна Лизи, Джерард Бътлър, Морган Фрийман и др. по време на работата си по филмите у нас. Идеята е да се представи на вниманието на европейските делегати и всички гости на Председателството потенциала на България да бъде една от водещите световни дестинации за създаване на кино. Организатор на изложбата е Ню Бояна Филм Студиос.


25 АПРИЛ /СРЯДА/


Любимците на публиката Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов ще гледаме в спектакъла „За теб” на 25 април (сряда) от 19:00 ч. в Театър Азарян. Пиесата, написана специално за двамата великолепни актьори от един от най-добрите ни съвременни драматурзи – Яна Борисова. Режисьорът на постановката Петър Кауков успява да преведе актьорите през нелекия текст и да ги мотивира да бъдат напълно откровени. Те, от своя страна, показват класа и смелост, жонглирайки с човешките страхове, слабости и болки и от тях произвеждат материя, която истински вълнува. Някъде там, между реалността и фантазията, е скрита и любовта на двамата братя към едно и също момиче. Емил и Виктор преминават през емоционални тресавища и океани, за да намерят обратно пътя към другия. И към себе си. Сценограф на спектакъла е Никола Тороманов.


„Какво е да живееш в интересни времена” е темата на дискусията, която ще се проведе на 25 април (сряда) от 18:00 часа в Литературен клуб „Перото”. Организатори на дискусията са издателство „Гея – Либрис” и Унгарският културен институт в София. В хода на разговора ще бъде обсъждана темата, отразена в книгите на четирима съвременни писатели от държавите от т.нар. Вишеградска група. Ще гостуват младият унгарски журналист и писател Шандор Жигмонд Пап, а също и представители на културните институти на Полша и Чехия, както и представители на Посолството на Словакия в София. На събитието в „Перото” са поканени и преводачите на книгите Йорданка Трифонова, Лилия Рачева, Асен Милчев, Юлия Крумова и Даниела Тошмакова.  


26 АПРИЛ /ЧЕТВЪРТЪК/


ЖЕНИТЕ-ЧУДО | Австралия/ Германия
ANTISTATIC @ДНК
26 април | четвъртък | 19:30 ч.
Концепция, режисура и хореография: Мелани Лейн
Изпълнение: Рози Харте, Натали Шмид
Светлинен дизайн: Фабиан Блайш
Звуков дизайн: Clark
Дизайн продукция: Роберт Бартхолот
Драматург: Франсез д’Ат
Асистент-хореограф: Флориан Бюкинг
Мениджмънт  M.i.C.A. – Movement in Contemporary Art, Берлин
Времетраене: 60 мин.


Те са професионални жени-бодибилдъри. Натали Шмид е трикратна шампионка, а Рози Харте е участвала в над 18 бодибилдинг събития, като успоредно се занимава с театър, съвременен танц и музика като вокал на електро-суинг група. Хореографът Мелани Лейн ги кани в естетическия контекст на сценично представление. То дава нова перспектива към този изключително изискващия спорт, който уголемява тялото и изцяло го изменя. Докато правят всичко възможно да постигнат оптимална форма, двете жени направляват своята физика и някъде там се създава потенциал за нов език на тялото. „Жените-чудо“ обединява силата и уязвимостта, репрезентацията и трансформацията, атлетизма и женствеността и провокира диалог с възприятията ни за тези категории.


--


Продукция на Melanie Lane in co-Production with LOFFT – DAS THEATER and HAU Hebbel am Ufer. Funded by NATIONALE PERFORMANCE NETZ (NPN) Co-Production funding dance and by the city of Leipzig, cultural department.


Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България.


Билети:  12|8 лв.


27 април /петък/


НЕОН
Гараж колектив
27 април | петък | 20:00 ч.
Автори: Жана Пенчева, Александар Георгиев и Ирена Цветанова
Изпълнение: Жана Пенчева, Александар Георгиев и Дарио Барето Дамас
Музика: Емилиян Гацов – Елби
Художник: Ралица Тонева
Продължителност: 60 мин.


„НЕОН“ е спектакъл, който се интересува от тялото, което предизвиква, провокира, флиртува и празнува себе си като форма на протест. Той е резултат от колективното авторство между Александар Георгиев – Аце (Македония/Швеция/България), Жана Пенчева и Ирена Цветанова, водени от интереса към кабаретния жанр бурлескa и неговия потенциал за въздействие. Те превеждат неговата еротичност в противоположностите между зрелищност и минимализъм, съзерцаване и съблазняване, разтваряйки пространство за утвърждаване на сетивното и чувствено преживяване.


Номинация за наградата „Икар“ 2016 за съвременен танц и пърформанс.


--


Проектът „НЕОН“ е финансиран от Столична програма „Култура” за 2015 г. и по реда и при условията на Правилника за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас за 2015 г. „НЕОН“ е продуциран от Гараж Колектив и е част от резидентската програма на Derida Dance Center. Партньори: Сдружение „Хамалогика“, Нов български университет, Танц.БГ, Социален център – Бургас, Младежки културен център, Виж! Бургас, PowerFM, Предаване Ателие към БНТ.


Билети: 8 лв.


28 АПРИЛ /СЪБОТА/


На 28 април (събота) от 19:00 ч. в Театър Азарян отново ви очаква  приказният спектакъл „Кралят Елен”. Негов автор е младата режисьорка Анастасия Събева. Тя е събрала осем съвсем млади актьори и представя постановката по свеж и оригинален начин, но и в традициите на театрите от миналите векове, когато се е разчитало най-вече на въображението на артистите и на душата, която влагат в играта си. В „Кралят елен“ решението на класическата приказка от XVII век е изцяло подчинено на гледната точка на една пътуваща трупа. Артистите отварят своите куфари, обособяват сцена и всичко започва като поредната среща на актьорите с публика. В хода на действието сюжетът увлича артисти и зрители и много скоро класическият текст ги потапя в приказна магическа история.


ГОЛЕМ
Култура аними и ДНК
28 април | събота | 15:00 ч.
Идея и режисура: Анна Данкова
Сценография: Станимир Генов
Костюми: Леда Екимова
Звук: trohi
Участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова
С  драматургичното съдействие на ghostdog
Продуцент: „Култура аними” и ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс
Фотограф: Боряна Пандова
Времетраене: 60 мин.


Движенческият пърформанс „Голем” изгражда минималистична абстракция на консумацията като титанична центрофуга от ресурс–продукт–боклук; като чудовищна движеща сила  – било то емоционална, сексуална, пазарна, информационна… Далечна отправна точка е древният еврейски мит за Голем – неодушевено създание, на което човек вдъхва живот като изписва магически думи върху хартия и ги поставя в устата му. Същество без собствена воля, обречено покорно да върши всичко, което му се повели. „Голем“ аскетично избира рутинното действие на дъвченето на дъвка за средство на театралното търсене. Дъвката е овкусена, химична, неразграждаща се. Единствената ѝ функция е удоволствието. След дъвчене тя се изплюва и се превръща в боклук. „Голем“ изследва консумацията като псевдосбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти. Вечният блян по рай като цикъл на „пустота – консумиране – замърсяване”.


--


Представлението е финансирано от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г. и от Министерство на културата.


С подкрепата на „Алпи“ООД и „LandMark”Ltd.


Билети: 8 лв.


SHAMEBOX  
Брейн Стор Проджект и ДНК
28 април | събота | 20:00 ч.
Идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер
Музика: Емилиян Гацов – Елби
Консултанти: Нели Митева и Мира Тодорова
Благодарности на Елена Бото
Продукция на Б brain С store П project и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс
Фотограф: Боряна Пандова
Времетраене: 65 мин.


В „Shamebox” Ива Свещарова и Вили Прагер подхождат към сцената като пространство, неизменно съдържащо в себе си риск от чувството за срам. Доколко той се състои в самото излагане на показ на самите изпълнители пред зрители? Коя е първосцената на културата на срама? Дали новопородилата се анонимна дигитална интимност не е и сцена за освобождаване от нейните „норми“? Двамата артисти отварят „кутията на срама“, за да я изучат отвътре. Влизат в нея като деца, водени от дръзко любопитство. Инфантилните желания преминават в обезопасените виртуални кутии, които онлайн пространството предлага. Там играта продължава често по провокативен, но и гротесково смешен начин. Колко далече може да стигне всичко това?


--


Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г. и със съдействието на Център за съвременен танц Кайро.


Билети: 8 лв.


29 АПРИЛ /НЕДЕЛЯ/


На 29 април, когато отбелязваме Световния ден на танца, на официална церемония от 19:00 часа в зала 1 на НДК Асоциацията на хореографите в България ще раздаде своите втори годишни награди  „Златна муза” – 2018. Eжегодните награди в областта на танцовото изкуство „Златна муза“ ще бъдат връчени в 11 категории. Събитието се организира с подкрепата на Министерството на културата, Националния дворец на културата, медии и партньори. Церемонията в зала 1 ще е наситена и с много живи изпълнения от различните жанрове на танцовото, музикалното и певческото изкуство, обещават организаторите.


СИНХРОНИЧНОСТ
Creative Box и ДНК
29 април | неделя | 19:30 ч.
Идея, хореография и изпълнение: Станислав Генадиев
Дизайн осветление: Виктор Георгиев
Дизайн звукова среда: Станислав Генадиев
Сценография: Евгения Сърбева и Виктор Георгиев
Творчески асистент: Виолета Витанова
Психолог-консултант: Станислава Симеонова
Продуцент: Creative Box
Изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов
Времетраене: 50 мин.


Синхроничността описва взаимосвързаността между различни явления в реалността отвъд причинно-следствената логика. Психоанализата на К. Г. Юнг я обяснява през призмата на човешката психика като синхронизиране на субективни преживявания с външни обстоятелства. В квантовата физика тя се разглежда през възгледа за света като енергийно поле на взаимодействия – всичко съществуващо е взаимосвързано  и едно събитие всъщност е следствие от взаимно влияние между невидими частици и вълни. Тези предположения залягат в основата на съвременни клонове на науката и редица художествени творби. Представлението „Синхроничност“ изгражда своеобразна инсталация, която поставя човешкото тяло в ситуация на взаимодействие със сложно композирана система от звуци, движение, енергия и светлина, постигайки хипнотичнo  въздействащи аудио-визуални ефекти. Самата система е изградена като класическа мандала. Геометричните линии могат да се асоциират с вечното движение във времето, но и със синхроничността на събитията, които са отвъд разума.


--


Проектът е финансиран от Столична програма „Култура“ за 2016 г. и се реализира в партньорство с НДК.
Билети: 8 лв.


На 29 април (неделя) от 17:00 до 24:00 ч. фестивалът за съвременно изкуство Sofia Underground представя традиционната поредица от пърформанси в индустриалната среда на Енергийния център на НДК (вход - до кино „Люмиер Лидл”). С интерактивни и групови изпълнения ще се включат ирландката Лиан Хейрлихи, израелката Ева Дабара, сръбският пърформанс арт пионер Ненад Богданович, както и младите български артисти Вълко Чобанов и Димитър Велков. В партньорство с фестивалa Visibility in Art от Измир, Турция, през 2018 г. Sofia Underground представя гост артистите Шафак Ерсьозлю и Серенай Оуз. Мултиинструменталистът Сарп Кескинер ще проведе уъркшоп с млади артисти от София, резултатът от който ще бъде представен като общ саунд пърформанс. Програмата ще завърши с аудио-визуална колаборация между дуото от Истанбул mondual и експериментатора от София Yves_O.


30 АПРИЛ /ПОНЕДЕЛНИК/


САЛОМЕ
Мирослав Йорданов
30 април | понеделник | 18:30 ч.
Хореография: Мирослав Йорданов
Музика: Емилиян Гацов – Елби
Графичен дизайн: Георги Шаров
Изпълнение: Мирослава Захова
Фотограф: Деян Стоев
Времетраене: 45 мин.


Юдейската царица Саломе се асоциира най-вече с танцуващата жена от Новия завет, чийто съблазнителен танц става причина за смъртта на Йоан Кръстител. Християнската традиция я изобразява като икона на фаталната сила на женската съблазън. Нейният образ не спира да занимава изкуството през вековете. Той попада в полето на интерес и на хореографа и визуалния артист Мирослав Йорданов. В последните си работи той изследва заряда за ексцес и функцията на тялото като убежище на желание в образи на културното въображение, добили статут на икони. Тук обект на интерес е женският образ Саломе от библейската притча до съвременни интерпретации. В представлението Мирослав Йорданов за трети път успешно си сътрудничи с младата изпълнителка Мирослава Захова, която се заявява като едно от интересните присъствия в съвременния български театър, танц и пърформанс.


--


Представлението се реализира в партньорство с галерия „Графит“- Варна, „Фабрика 126“ – София, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и фонд „Култура“ на Община Варна.


Билети: 8 лв.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин