Предстоящи събития в НДК - май - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
01
Предстоящи събития в НДК - май
ДАТА: Oт 01 Май 2018 до 31 Май 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Предстоящи събития в НДК - май

Изложбите „Минало. Настояще. Бъдеще” и „Аматерас” – юбилейно издание от София хартиен арт фест 2018 ще продължат до 19 май в НДК на полуетаж запад и мраморно фоайе. Двете изложби могат да бъдат разгледани всеки ден между 11:00 и 19:00 часа, с изключение на дните, в които в НДК се провеждат събития от клас „А“ и „С“, част от програмата на Българското председателство на съвета на ЕС.


До 23 май в НДК ще може да бъде разгледана изложбата „Bulgaria - filmmaking destination“. Специалната фотографска изложба е с филмови кадри от международни продукции, заснети на територията на България. Автор на снимките е българският фотограф Симон Варсано. Изложбата може да бъде видяна на етаж 0 – запад в Национален дворец на културата всеки ден между 11:00 и 19:00 часа, с изключение на дните, в които в НДК се провеждат събития от клас „А“ и „С“, част от програмата на Българското председателство на съвета на ЕС.


01 МАЙ /ВТОРНИК/


В празничния 1 май в зала 11 на НДК (кино „Люмиер Лидл“) си дават среща най-младите български таланти. От 9:00 до 14:00 ч. на сцената ще се изявяват участници в Детската вокална група „Сладки пуканки” - един от най-утвърдените състави в Националния дворец на децата.


В зала 11 на НДК на 1 май от 15:00 ч. ще се изявят и участниците в Детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче“.


02 МАЙ /СРЯДА/


На 2 май от 20:00 ч. в зала 1 на НДК трите най-големи български фолклорни състава – емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство – ансамблите „Филип Кутев”, „Тракия” и „Пирин”, ще стъпят отново на една сцена, за да премерят сили в „Нощ на ансамблите”. За пореден път трите легендарни ансамбъла се сливат в един зрелищен спектакъл, за да покажат красотата на българския фолклор. Събитието е единствено по рода си и събира най-добрите танцьори, певци и инструменталисти на една сцена в ритъма на истинската българска фолклорна музика.


На 2 май (сряда) от 15:00 до 22:00 часа в Литературен клуб „Перото” ще се проведе затворено за посетители събитие.


03 МАЙ /ЧЕТВЪРТЪК/


На З май (четвъртък) от 19:00 часа в зала 1 на НДК ще започне празничният концерт, посветен на Деня на храбростта и Празника на Българската армия – „Гергьовден – сила, традиция, вяра“. Тържественият концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили по случай Гергьовден се организира от Националната гвардейска част. В него ще вземат участие Гвардейският представителен духов оркестър и квартет „Армейска песен”, певците Росица Кирилова, Орлин Горанов, Маргарита  Хранова и Сунай Чалъков, фолклорните изпълнители Гуна Иванова и Райко Кирилов, народната певица Таня Дупаринова, актьорът Янко Лозанов, танцова формация „Алгара”, фолклорно трио „Ладена”, танцьори от НУТИ и други изпълнители и солисти. Входът за празничния концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили по повод празника на Българската армия в зала 1 е с покани.  


От 9:00 до 13:30 часа на 3 май в Литературен клуб „Перото” ще има затворено за посетители събитие.  


07 МАЙ /ПОНЕДЕЛНИК/


На 7 май (понеделник) от 18:00 ч. в Литературен клуб „Перото“ е представянето на новата книга „Рицарски доспехи и голи охлюви“ от Георги Б. Геров. „Обикновено светът нахлува в нас през пукнатините ни, през белезите ни, през раните ни. Георги Б. Геров знае това и изследва тъкмо тази тема в новия си сборник с разкази „Рицарски доспехи и голи охлюви“. Прави го с вещина и любопитство. И читателят ненадейно се оказва побратимен с тези наглед съвсем обикновени герои, живеещи в тези наглед съвсем обикновени истории, където силата и слабостта често сменят местата си, а четенето се превръща в израстване“,пише писателят Деян Енев за новата книга на Георги Б. Геров.


От 20:00 до 22:00 часа на 7 май в Литературен клуб „Перото” ще има затворено за посетители събитие.  


08 МАЙ /ВТОРНИК/


Уникалният авторски концерт-спектакъл „Лудо Младо” на певицата Деси Добрева е от 20:00 часа на 8 май в зала 1 на НДК. Ангелогласната и винаги усмихната изпълнителка Деси Добрева работи по този свой амбициозен проект повече от година и е подготвила ефектно мултимедийно шоу, което не отстъпва и на най-големите международни продукции. В зрелищния спектакъл ще се включат и много музиканти и танцьори – трупата на Нешка Робева, брас-бендът на Мишо Йосифов, Стоян Янкулов-Стунджи, Косьо Цеков от ФСБ, Нено Илиев, водещи фолклорни виртуози, народен хор и духов оркестър в една уникална смесица на стилове, събрана в неповторимо музикално-танцово шоу. Почитателите на Деси Добрева ще видят на сцената в зала 1 любимката си в една съвсем нова светлина – такава, каквато не са я виждали никога досега и със сигурност ще останат очаровани от нейния концерт-спектакъл, подготвен с много любов за зрителите.


ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ
36 маймуни
08 май | вторник| 19:30 ч.
автори: Здрава Каменова и Гергана Димитрова
съавтори: Елена Шопова, Петър Мелтев, с подкрепата на Василена Василева
асистент на резиденцията: Екатерина Чокова
Екип за пърформанс-четенето:
с участието на: Здрава Каменова, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Александър Митрев, Петко Каменов, Тони Карабашев, Владимир Димитров
сценограф: Елена Шопова
видеоартист: Петко Танчев
музикант: Павел Терзийски
режисьор: Гергана Димитрова
асистент: Екатерина Чокова
Връзки с медиите: Културна фондация А25


На фона на продължаващата бежанска криза в Европа новият проект на „36 маймуни“ изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес.


Екипът забърква всичко това в апетитен, дъхав тюрлю гювеч, подправяйки го с родна чубрица и  поднасяйки го с щедри щипки родолюбие и лека предупредителна усмивка.


--


Проектът е финансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2016 г. и се реализира в партньорство със сдружение ПОРТА БГ, галерия "Етюд" и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК.
Билети:  12|8 лв.


Новото издание на излязлата от печат книга на проф. Камелия Николова „Българският театър след 1989 и новата британска драма” ще бъде представена в Литературен клуб "Перото" на 8 май от 18:00 часа. Книгата е първото монографично историко-теоретично изследване на развитието на съвременния български театър.


09 МАЙ /СРЯДА/


Връчването на Националната литературна награда за български роман на годината на Националния дарителски фонд „13 века България“ ще се състои на 9 май (сряда) от 18:00 часа в Литературен клуб „Перото“ в НДК. Националният дарителски фонд „13 века България“ вече обяви 6-е книги на изминалата година, номинирани за престижното отличие. Това са „Катафалка, два носорога“ на Петър Крумов („Колибри“), „Невидими“ на Наталия Делева („Жанет 45“), „Пътят към Тива“ на Яница Радева („Парадигма“), „Фини прахови частици“ на Ангел Игов („Жанет 45“), „Хавра“ на Захари Карабашлиев („Сиела“) и „Чамкория“ на Милен Русков, отново издадена от „Жанет 45“. Тази година журито е в състав Владимир Зарев ― председател, проф. дфн Амелия Личева, доц. д-р Борис Минков, Марин Бодаков и доц. дфн Пламен Дойнов.


10 МАЙ /ЧЕТВЪРТЪК/


На 10 май  (четвъртък) от 20:00 ч. в зала 1 на НДК е премиерата на новия изключително интересен и оригинален спектакъл „Amore”, реализиран благодарение на суперзвездата на руския балет и „Болшой Театър“ – Светлана Захарова. Идеята обединява три произведения от трима различни хореографи, а на прима балерината ще партнират трима талантливи танцьори от „Болшой театър“. Абсолютно различни като музикален съпровод, хореография и настроение, всички тези представления са свързани в едно – думата "Amore" (любов). На сцената Светлана Захарова ще блести редом с талантливото съзвездие от танцьори: Михаил Лобухин, Денис Родкин и Денис Савин. В спектакъла „Amore“ Захарова интерпретира хореографията на световноизвестните хореографи Юрий Посохов („Балет на Сан Франциско“), Патрик де Бана („Държавен Виенски балет“) и Маргьорит Донлон (ирландска хореографка, работеща в Берлин).


Международна програма „Мигриращо тяло“ в ДНК през май включва спектакъл, изложба и концерт в едно. „Knusa/Insert Coin“, е нов вид представление, което съчетава танца и фотографията, всяко със своята характерност и собствено място. Изживяването включва и концерт на ексцентричния пънк музикант Луис Юкер – 10 и 11 май, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформънс.


Представянето на книгата „Малка книга за възстановителното правосъдие” от Хауърд Зер е от 19:00 часа на 10 май (четвъртък) в Литературен клуб „Перото“.


Един от най-добрите британски комедианти – Омид Джалили, идва на живо в София със своето невероятно стендъп комеди шоу – Schmuck for a Night. Комедийният спектакъл с участието на световноизвестния актьор и стендъп комедиант Омид Джалили е на 10 май от 20:00 часа в зала 11 на НДК (кино „Люмиер Лидл“). Сред постиженията му са участия в редица холивудски филмови продукции, както и в продукции на Уест Енд, той е много добре познат на британската публика и от телевизионните си изяви, отбелязват от Комеди клуб София.


11 МАЙ /ПЕТЪК/


Една от най-успешните банди на българската лайв сцена - Стефан Вълдобрев & Обичайните заподозрени, ще изнесе своя първи концерт в зала 1 на НДК, на който ще  събере хилядите си фенове, за да сподели с тях една специална вечер. Голямото събитие, с което групата дава старт на лятото, е на 11 май от 20:00 часа в зала 1 на Националния дворец на културата.


Обичайните заподозрени се отправят към това ново предизвикателство в състав: Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко, Иван Лечеви Мирослав Иванов. На сцената ще прозвучат парчета като „По-полека“, „Холивуд“, „Рай“, „Към“, „Едно“, „Тази песен не е за любов“, „Фойерверк“, „Аз ли съм или не съм“, „Бряг с цвят най-зелен“, „Сняг над Сахара“, „Хромозоми“, „Обичам те, мила“ и много други.


Два вълнуващи танцови спектакъла с фокус върху индивидуалните изживявания на човека и тяхното влияние в настоящето ще бъдат представени в общ проект на 11 май от 18:30 часа в Театър Азарян.  „Palace.” („Дворец.”) разглежда темата за спомените, разказани и показани в съвремието ни, и как те действат в настоящето едновременно като товар и облекчение. Хореограф на спектакъла е Ребека Марголик от Ню Йорк, която публиката на Театър Азарян вече видя през април като хореограф и артист във въздействащия спектакъл „birds sing a pretty song”. Вторият спектакъл „I Identify” („Аз се определям”) е с хореограф Живко Желязков. Спектакълът поставя въпроса за автентичността на собственото „аз” в епохата на късния капитализъм.


„Българистиката в Европа - настояще и бъдеще”, е темата на конференцията, която ще започне на 11 май от 13:00 часа и ще продължи до 17:30 часа в Литературен клуб „Перото”. Форумът се организира от Института за литература при БАН. Събитието е затворено за посетители.


Представянето на българското издание на книгата „Тайният дневник на Хитлер” от гръцкия писател Харис Влавианос е на 11 май (петък) от 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото”. „Тайният дневник на Хитлер” е фикционално произведение, което се основава на точни исторически и биографични факти: започва от деня на  арестуването на Хитлер след неуспешния Бирен пуч в Мюнхен през ноември 1923 г. и приключва през декември 1924 г., когато той е освободен след амнистия. Както самият автор определя творбата си, това е измислен, „повествователен документ“. Историческата фактология, свързана с метежа срещу Ваймарската република, изпълва всяка страница на книгата на Влавианос. Но романът е преди всичко оригинален опит да се проникне в мрака на „века на крайностите”, във вътрешния свят на диктатора, в тайните лабиринти на личността му.


Състезание, организирано от Асоциацията на студентите – медици в България, ще се проведе на 11 май от 20:30 до 22:30 часа в Литературен клуб „Перото”. Събитието е затворено за посетители.


12 МАЙ /СЪБОТА/


Приказният спектакъл „Кралят Елен” ви очаква отново на 12 май (събота) от 19:00 ч. в Театър Азарян. Негов автор е младата режисьорка Анастасия Събева, която е събрала осем съвсем млади актьори. Един спектакъл, който ни подсеща, че улисани в бита, грижите и ежедневните трудности забравяме поезията и романтиката на живота!


„Българистиката в Европа – настояще и бъдеще”, е темата на конференцията, която ще се проведе на 12 май от 9:30 до 17:30 часа в Литературен клуб „Перото”. Форумът се организира от Института за литература при БАН. Събитието е затворено за посетители.


Годишният концерт-спектакъл на Танцова формация „Софистик-живо“ със стиховете на Симеон Аспарухов ще бъде представен на 12 май 2018 г. от 18:30 ч. в зала 11 на НДК (Kино „Люмиер Лидл”). Репертоарът на Формацията е изключително богат и многообразен, а мисията  на „Софистик-живо“ е чрез изкуството всеки, носещ любов към танца в сърцето си, да има възможност да открие и развие своя талант, като се потопи във вечната магия на танца.


15 МАЙ /ВТОРНИК/


Концертът на ретро сензацията Postmodern Jukebox на музикалния гений Скот Брадли на 15 май (вторник) от 20:00 часа в зала 1 на НДК, е чакан с нетърпение от многобройните почитатели на легендарната формация у нас. На концерта Scott Bradlee`s Postmodern Jukebox в зала 1 отново ще видим едни от най-ярките звезди във вечно обновяващия се състав на формацията на ретро гения Брадли.


Връчването на наградите на първия конкурс за чиста журналистика WEB REPORT ще се проведе в Литературен клуб „Перото“ на 15 май от 19:00 часа. Основната цел на конкурса е да покаже, че създаването на добро съдържание в българския уеб и от българските медии е възможно и трябва да се превърне в приоритет на средата. Неговите инициатори се стремят да открият и насърчат онези журналисти и автори, които пишат с перо и сърце и проверяват с достоверни източници информацията си, не обслужват лични, корпоративни или политически интереси, както и задължително търсят всички факти и гледни точки към едно събитие. Мисията на този конкурс е да извади на показ процеса на създаване на качествена, почтена и отговорна журналистика у нас.


Прожекцията на новия филм „Blue Heart” за усилията и борбата на местните общности в Западните Балкани да спасят и опазят техните реки - последните диви и свободно-течащи реки в Европа, е на 15 май от 19:00 часа в зала 11 на НДК (кино „Люмиер Лидл”). Един филм, изпълнен с много емоции и заряд. Филм, който си заслужава да видите.


16 МАЙ /СРЯДА/


Концерт-спектакълът на Танцова школа „Flava Hоuse” е на 16 май от 19:30 ч. в зала 11 (кино „Люмиер Лидл”). Участниците в спектакъла ще представят различните стилове на уличните танци и ще ни покажат, че стрийт културата отдавна е в България и вече е начин на живот за много хора и най-вече за младото поколение.


18 МАЙ /ПЕТЪК/


Концертът на детски фолклорен ансамбъл „Хоп-Троп” към Народно читалище „Пенчо Славейков – 1921“ – София, е на 18 май (петък) от 18:00 часа в зала 11 на НДК (кино „Люмиер Лидл”).


19 МАЙ /СЪБОТА/


Концертът Камен Донев представя: македонски песни е на 19 май (събота) от 20:00 ч. в зала 1 на НДК. Обичаният от публиката  актьор, режисьор, драматург и хореограф Камен Донев е поканил да се включат в неговия нов спектакъл „Македонски песни” и Ева Перчемлиева - Тъканова, Криста, Александра Борисова, Елена Кокорска, Галя Кокорска, Милена Караджова, Петър Миланов, Димитър Тишев, Стоян Янкулов - Стунджи, Людмил Стойнев и Кирил Добрев. В свое телевизионно интервю наскоро Камен Донев сподели, че е подбрал специално за новия си спектакъл 20 хубави, но сравнително по-слабо известни за широката публика песни.


„Избрана поезия“ на испанския писател Виктор Ботас ви очаква на 19 май (събота) от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“.


20 МАЙ /НЕДЕЛЯ/


Уникална наслада за сетивата ще поднесат на публиката в зала 1 на НДК на 20 май от 19:00 часа блестящите гласове на звездите на Музикалния театър. Фееричният концерт - спектакъл „Пролетен оперетен бал“ ще ви накара да почувствате полъха на нежните южни аромати. Неувяхващата оперетна класика, вихрените танци и пролетните гласове ще ви омаят и дарят с искряща радост и възторг от възродената природа и щастливите мигове на съприкосновение с красотата на музиката, която ще звучи на този специален концерт.


23 МАЙ /СРЯДА/


ТОТАЛНА ЩЕТА
Метеор и ДНК
23 май | сряда | 19:30 ч.
автор и режисьор: Ани Васева
драматург: Боян Манчев
художник: Георги Шаров
музика: Константин Марков
участват: Галя Костадинова и Леонид Йовчев
фотография: Георги Димитров
връзки с обществеността: Михаела Люцканова
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов


ТОТАЛНА ЩЕТА  е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти.


Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя.


Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога - косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена и „Тотална щета“.


„Няма пречки пред любовта (освен физически).“


ТОТАЛНА ЩЕТА  е физически спектакъл на една от най-оригиналните в момента групи от съмишленици в независимата българска сцена между театъра и пърформанса. През годините театралният автор и режисьор Ани Васева изгражда тясно сътрудничество с философа Боян Манчев и актьорите Леонид Йовчев и Галя Костадинова. Тя развива своя система на работа, която включва личния опит на участниците и импровизация, достигайки до силно експресивен физически и театрален език. Представленията им предизвикват силен интерес, като сред тях са "Малдорор“ по Лотреамон (моноспектакъл на Леонид Йовчев), „Пиеса за теб“ по текст на Ани Васева, „Пиеса за умиране“ по текст на Боян Манчев и Ани Васева и др.


--


Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2016 г.


Билети:  12|8 лв.


26 МАЙ /СЪБОТА/


На 26 май (събота) от 19:00 часа в зала 1 на НДК ви очаква концерт – спектакълът „Първо любе”, който е творческа интерпретация на традиционната музикална и танцова култура от Западните Родопи и Югозападна България. Темата е любовта, вплетена в народни обичаи и изразена във фолклорни песни и танци. На сцената ще видим танцьорите от Клуб за хора и народни танци „На мегдана” и Студентски фолклорен ансамбъл към ЮЗУ „Неофит Рилски“.


На 26 май (събота) в кино „Люмиер Лидл” по инициатива на Фондация „МС – Мога сам” и като част от отбелязването на Световния ден на множествената склероза, ще се състои първото представяне в Европа на документалния филм „Живо доказателство” /”Living proof”/, след който ще има и дискусия по темата. Филмът ще бъде представен лично от неговия продуцент и режисьор, канадецът Мат Ембри, който живее с диагнозата „множествена склероза” вече повече от 20 години и ще е на посещение у нас по специална покана на „МС – Мога сам”. Първата прожекция на „Живо доказателство” е от 14:00 часа, а втората прожекция на филма е от 17:00 часа.


Концерт на Модо България в Литературен клуб „Перото” е на 26 май от 16:00 до 18:00 ч., събитието е затворено за посетители.


27 МАЙ /НЕДЕЛЯ/


Елена Папаризу – една от най-успешните и популярни гръцки звезди, ще зарадва своите български почитатели с голям концерт на 27 май от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Световноизвестната изпълнителка е подготвила много изненади за многобройните си фенове.


28 МАЙ /ПОНЕДЕЛНИК/


Представлението „В очакване на Годо” ви очаква на 28 май (понеделник) от 19:00 часа на сцената на Театър Азарян. Една история за силата на думите и за това как от летливата им субстанция се ражда материя, реалност или послание, което някой някъде би искал да предаде.


XXV седмица на испанското и ибероамериканско кино започва на 28 май и ще продължи до 3 юни 2018 г. В дните на този филмов празник киноманите у нас ще могат да видят едни от най-новите испански и ибероамерикански филми в кино „Люмиер Лидл“. Сред интересните филмови заглавия са „Гигант” (Испания, 2017) на режисьорите Айтор Ареги и Йон Гарано и  „Лято 1993” (Испания, 2017) на режисьора Карла Симон. Седмицата на испанското и ибероамериканско кино се организира от Посолството на Испания в сътрудничество с посолствата на испаноезичните страни у нас.


29 МАЙ /ВТОРНИК/


Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов можете да гледате в спектакъла „За теб” на 29 май (вторник) от 19:00 часа в Театър „Азарян”. Една пиеса за любовта на двама братя към едно и също момиче и търсенето на обратния път към другия.


30 МАЙ /СРЯДА/


След като „Магическите гласове на България“ спечелиха публиката в Страсбург и Берлин, мултимедийният музикален спектакъл ще има своята българска премиера на 30 май (сряда) от 20:00 часа в Театър Азарян, НДК. Мултимедийният спектакъл е своеобразен разказ за това какво се е случило през годините с българската музика и женските гласове на България – от автентичните народни песни през фолклорните обработки и белкантото до съвременната филмова музика и смесването на елементи на български фолклор със съвременни електронни жанрове. Акцент в програмата са българските оперни гласове. Популярни арии от обичани опери ще представи младата оперна звезда Виолета Радомирска, на пианото ще е Йоланта Смолянова. Музикален продуцент и едновременно с това и участник в спектакъла, е Нина Николина, която подбира солистите на най-големите български ансамбли – Гергана Димитрова, Анна Нацкова-Виткова, Атанаска Бонева, Таня Първанова, Еличка Кръстанова.


ПЪТУВАНЕ КЪМ АДА
Метеор и ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс
30 май | сряда | 19:30 ч.
режисьор: Ани Васева
текст: Боян Манчев
музика: Константин Марков
апарати: Стефан Дончев
художник рисуван декор: Борис Делчев
концепция костюми: Ани Васева
изработка костюми: Дарина Стоименова, Емилиян Бонев, Катя Петрова, Теодора Бамбикова, Михаил Жекунов
интендант: Михаил Жекунов
с: Леонид Йовчев, Емона Илиева, Валери Георгиев, Мария Панайотова, Мартина Апостолова и Михаил Жекунов
„Пътуване към ада” е визуална поема.
„Пътуване към ада” е поетическа фантазия.
„Пътуване към ада” е театрална оратория.
„Пътуване към ада” е спектакъл за еуфорията от освобождаването на формите и желанията. За пространство без време. За радостното разбесняване на фантазията, каквото е у Бош, Брьогел, Данте и Блейк. Адът не е мястото на осъществяването или неосъществяването на желанията, а на откритието, че желанието започва и завършва в себе си. Където няма време, няма и развитие. Нещата са огледални образи на самите себе си.
Адът е експериментална хипотеза за форма на живот. Той разкрива ада не като неизбежност, а като необходимост.
Пътуването към ада е пътуване към себе си.
Адът не предстои. Адът вече се е случил. Адът е тук и сега.
„Където няма желание, там няма ад.
Където няма ад, там няма желание.”


--
Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2017 г. и от Министерство на културата. 


Конференция Форум гражданско участие ще се проведе на 30 май от 9:30 до 18:30 часа в Литературен клуб „Перото”. Събитието е затворено за посетители.


Представянето на книгата „Някой като теб” от каталонския писател Шавиер Бош е на 30 май (сряда) от 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото“. Каталонецът Шавиер Бош (р. 1967 г.) е утвърден журналист и писател. Името му се свързва с водещи печатни и електронни медии, основател е на успешни периодични издания, телевизионни и радиопрограми. На белетристичното поприще се изявява като автор на кратки разкази и романи, спечелили интереса на читателите и на критиката. За романа „Някой като теб” той е удостоен с престижното литературно отличие „Рамон Люл”.


31 МАЙ /ЧЕТВЪРТЪК/


Представянето на известния полски писател, журналист и репортер Мариуш Шчигел в Литературен клуб „Перото” е на 31 май (четвъртък) от 18:30 часа. Гостуването на Мариуш Шчигел се осъществява по покана на издателство „Парадокс“, в партньорство с Национален център за книгата – НДК и е част от културния календар на Българското председателство на ЕС. Мариуш Шчигел (1966 г.) е полски журналист и писател, известен с художествените си репортажи за вестник „Газета виборча“, както и с проучванията си върху чешката култура и начин на живот. Автор е на шест книги, преведени на 14 езика, носител е и на над 20 награди за журналистика. Шчигел е основател на Института за репортаж във Варшава, който организира семинари и обучение за журналисти. Широка популярност получава с книгата си с репортажи за Чехия „Готланд“ (изд. „Парадокс“, 2013 г.), която печели награда НИКЕ на читателите (2007 г.), Европейската награда за книги (2009 г.) и една от най-престижните награди на Чешката република – Gratias Agit (2009 г.). Новата книга на автора - „Направи си рай” (изд. „Парадокс“), е своеобразно продължение на „Готланд”, но вместо върху чешката култура от края на 19 в. до началото на 21 в., се фокусира върху днешните чехи и тяхната „култура на радостта и тъгата, където смехът има за цел да замаскира трагичната безпомощност”. Резултатът е смесица от личен дневник, есе и репортаж, а самият Шчигел споделя, че това е книга за „една страна, която го очарова и един народ, създал културата си, за да се пребори с депресията”.


На 31 май от 8:00 до 14:30 часа в Литературен клуб „Перото” ще има затворено събитие за посетители.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин