Премиера на новите епизоди от „5 минути София - музеите на София“ - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
15
Премиера на новите епизоди от „5 минути София - музеите на София“
ДАТА: 15 Януари 2018 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Премиера на новите епизоди от „5 минути София - музеите на София“

Новите осем епизода от поредицата „5 минути София – музеите на града“ разкриват пред зрителите историята и обаянието на пазителите на нашето културно наследство – Националният военноисторически музей, Националният политехнически музей, Музеят на социалистическото изкуство и Софийската градска художествена галерия. Всеки музей е представен чрез някои от най-забележителните си експонати. Кратките филми показват музеите по атрактивен начин и разкриват любопитни истории за това къде се намира Фелдмаршалският жезъл на Цар Борис III и каква е неговата история. Кои са създателите на Първата българска телевизионна камера и кой стои зад технологичното чудо - изчислителната машина „Елка“. Както и каква е съдбата на рубинената петолъчна звезда от Партийния дом на София. Чрез тези истории късометражната документална поредица цели да увеличи интереса на гражданите и гостите на София към музейните институции.


„5 минути София” е документална поредица за събития, личности, легенди и артефакти от историята и културата на древния град. Филмовите малки серии срещат съвремието с изкуството на древните траки, с инфраструктурните проекти на римляните, с уменията в живописта и художествените занаяти на древните българи, с разрушенията и градежите на мюсюлманите, с борбите и съжителството на религиите, със стремежите и усилията на новите българи да построят своята столица, взимайки най-доброто от артистичния и духовен свят на Европа. Динамичното представяне на истории, снимки, архивни кадри, комикси, рисунки, анимации и колажи доближава малките филмчета до интернет изказа.


Филмите от документалната поредица „5 минути София“ предизвикват зрителския интерес със своята концентрирана информация и атрактивно представяне. Те се разпространяват чрез платформи за видеосподеляне, каквито са Vbox7 и YouTube, и в програмите на БНТ. От 2012 година насам екипът на „Камен Во студио“ реализира шест сезона и общо 42 епизода от поредицата. Това става възможно благодарение на помощта на Програма „Култура“ на Столична община, Минерални води „Банкя“, снимачна техника на „Фотопавилион“, партньорството с институциите на града, спомоществуватели и работата на сценаристи, оператори, актьори, аниматори и множество млади творци. Режисьори на кратките филми са Мишо Ланджев и Камен Воденичаров.


Чрез всичките си канали на разпространение филмчетата са достигнали до общо над три милиона зрители в България и по света.


София е град, в който, ако се заредим с познание и знаем къде да гледаме, можем да почувстваме осем хиляди години емоции.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин