Програма на Червената къща - януари - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
01
Програма на Червената къща - януари
ДАТА: Oт 01 Януари 2018 до 31 Януари 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Програма на Червената къща - януари

Отворен университет, зимен семестър:
Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката 


ЛЕКЦИИ, ДЕБАТ
На български език | Вход свободен


Лабораторията за експериментални изкуства symbiomatter представя:


Проектиране на земята: антропоценът


ЛЕКЦИЯ


4 ян.|18:30|Червена зала


Технонауката променя изцяло познатите ни сфери на живот и екология и води до т. нар. епоха на антропоцена. Терминът „антропоцен” разпознава човека като основна причина за трансформацията на планетата през последните 50 години. Какво означава да живеем в епохата на антропоцена? Как да мислим за бъдещето, когато изглежда, че нямаме такова?


На български език | Вход свободен


***


Лабораторията за експериментални изкуства symbiomatter представя:


Проектиране на съзнанието: изкуственият интелект


ЛЕКЦИЯ


5 ян.|18:30|Червена зала


Напоследък все повече се говори за проектирането на свръхинтелект (Superintelligence), надминаващ човешкия. Лекцията се опитва да отговори на някои философски въпроси, възникващи от подобна опция. Какво е интелектът и по какво се различава той от съзнанието? Как бихме могли да проектираме изкуствен интелект, който да не се окаже разрушителен за нас?


На български език | Вход свободен


***


Лабораторията за експериментални изкуства symbiomatter представя:


Проектиране на живота: синтетичната биология и отвореният биокод


ЛЕКЦИЯ


6 ян.|18:30|Червена зала


Напредъкът на генното инженерство, биотехнологиите и нанотехнологиите и интеграцията им с дигиталните технологии доскоро изглеждаше като научна фантастика, но вече започва да придобива съвсем реални измерения. Технологията ни обещава да превърне живите биологични системи в работна сила, която би могла да произвежда енергия, храна и строителни материали. Лекцията ще представи възможни сценарии за бъдещето, към които ни насочва синтетичната биология.


На български език | Вход свободен


***


Лабораторията за експериментални изкуства symbiomatter представя:


Проектиране на човека: CRISPR-CAS9 и самомоделирането на гените


ДЕБАТ


10 ян.|18:30|Пеша Николова


Какво означава да се модифицират човешки гени с помощта на CRISPR? Имаме ли право да проектираме сами себе си и има ли граници, които не бива да преминаваме? Можем ли чрез модифициране да се подготвим за евентуални драстични промени на планетата, предизвикани от човека? В дебата ще участват биолози и представители на изкуството и философията – членове на symbiomatter.


На български език | Вход свободен


Отвореният университет на Червената къща е серия от открити лекции, насочена към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и които смятат споделянето на знание за вълнуващо изживяване. Той е част от проект „Проверка на реалността”, изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България”. Четвъртата тема на университета е „Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката”, а събитията изследват промените, които настъпват в съвременната култура и общество под натиска на бързото развитие и интегриране на технологиите и науките.


***


Куиър отряд представя:


Едно наум. ЛГБТИ и психичното здраве


ДИСКУСИЯ


10 ян.|18:30|Червена зала


Отворена дискусия между психолози, представители на ЛГБТИ общността и публиката за спецификите на психичното здраве в ЛГБТИ общността в България.


Ще бъдат обсъдени и конкретни стратегии за справяне в ситуации като разкриването пред самите себе си и своите близки (coming out), преодоляването на интернализирана хомофобия и трансфобия и намирането на полезни ресурси.


На български език | Вход свободен


***


Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” представя:
Дебюти на границата
TЕАТЪР, ПЪРФОРМАНС
Tеатър „Друга линия“
Без Изход


ТЕАТЪР


11 ян.|19:30|Червена зала


„Без Изход” e адаптация по пиесата „При закрити врата” на философа, писател и нобелист Жан-Пол Сартр. Трима непознати попадат в ада. Стремежът им към спасение ги изправя пред собствените им слабости и ги довежда до крайност. Адът е място, в което животът, характерът и съществуването ни са немислими, ако няма огледало, което да ни отразява. Корективът са другите. „Без Изход” е провокация за търсене на целите и пътя към тях. Присъдата е свободата на избор, от която ни е страх да се възползваме. Режисура, адаптация и музикално оформление: Дарий Чавдаров; сценография и костюми: Росица Грънчарова; техническо осъществяване: Петър Сапунджиев; превод: Мария Коева; с участието на: Радослав Владимиров, Мартина Кръстева, Надя Керанова.


На български език | 90 мин | Вход: 12/10 лв.


***


Mainstream


ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ


25 ян.|19:30|Червена зала


Mainstream се занимава с трудно уловимото, задкулисно обсебване на човека от инерцията, в която попада животът му. Къде е тоталността на нашата екзистенция, къде е истинската ни неподменена същност? Понякога се появява за миг и изчезва… Концепция и хореография: Марион Дърова; музика: Иван Шопов COOH / BALKANSKY и Александър Евтимов-Шаманчето; визуална среда: Полина Стоянова; участват: Борис Георгиев, Христо Ушев, Ина Гергинова. Спектакълът е осъществен  като част от платформата „Тризависим“ с помощта на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ и Фондация А25.


Вход: 12/10 лв.


***


11:27 (Единадесет и двадесет и седем)


ТЕАТРАЛЕН ЕКСПЕРИМЕНТ


30 ян.|19:30–премиера|Червена зала


„Къде съм? Изток, север, запад и юг посоки ли са или само насоки? Изгубени души ли съм? Илюзии, обречени на невъзможно завръщане ли сме... съм... си… или на безутешно оставане тук? Врастване, срастване с тук... Корени без дърво ли съм... сме... съм... или вятър без компас? Аз строя призрачни кули от несънувани сънища... Има ме!” - Кой каза това?"Театрален експеримент върху авторски текстове на Александър Евгениев, Елена Иванова, Елица Йовчева, Славена Зайкова, Цветан Пейчев. Участват: Александър Евгениев, Елена Иванова, Славена Зайкова, Цветан Пейчев; режисура: Елица Йовчева; редакция текст: Елица Йовчева; архитект на сценичното пространство: Александра Йотковска; автор на костюмите: Александра Йотковска; фотограф: Мария Цветкова; автори на плаката: Мария Цветкова и Александра Йотковска.


На български език | 70 мин | Вход: 12/10 лв.


Поредицата „Дебюти на границата” на Червената къща съществува от 2005 г. и представя нови и изненадващи проекти, които тестват границите на отделните жанрове и трудно намират място в обичайните културни пространства. Вече над сто автори и изпълнители са представяли своите творби в рамките на серията в Червената къща, която се утвърди като естествен дом на необичайните гледни точки в изкуството.


***


Столична общинa и Национален филмов център представят:


Ден на българското кино  


ПРОЖЕКЦИИ


13 ян.|17:30, 20:00|Червена зала


Прожекции на български игрални, късометражни и документални филми.


На български език, с английски субтитри | Вход свободен


***


Mousikē-téchnē


16 – 20 януари


КОНЦЕРТИ


***


Аня Лехнер – виолончело


КОНЦЕРТ


16 ян.|19:00|Червена зала


Световноизвестната виолончелистка Аня Лехнер, едно от емблематичните имена на немската звукозаписна фирма ECM Records, представя музика за соло виолончело. Рециталът включва творби от ранния барок да наши дни: Тобиас Хюм, Карл Фр. Абел, Лучиано Берио, Валентин Силвестров и Георги  Абел и др. Излезлият тази година диск на Лехнер с музика на Валентин Силвестров „Йероглифи на нощта" е номиниран за „Грами".


***


A-to-D (analog-to-digital converter) II


КОНЦЕРТ


17 ян.|19:00|Червена зала


На 17 и 20 януари ще бъдат представени най-нови творби от областта на електронната музика и компютърното музициране със синтезатор с помощта на съвременен софтуер – в студио и при концертно изпълнение. На 17-и си дават среща световноизвестни и млади български автори, които ще представят свои достижения и ще демонстрират съвременни електроакустични инструменти.


***


Стефан Драгостинов представя своята „Творческа работилница по композиция"


КОНЦЕРТ


18 ян.|19:00|Пеша Николова


От 2016 световноизвестният композитор и диригент проф. Стефан Драгостинов, дългогодишен професор по композиция, хармония, оркестрация, инструментознание и съвременни композиционни техники в НБУ, ръководи „Творческа лаборатория по композиция“ в НБУ.  В нея участват композитори на различна възраст, част от които ще представят свои творби в рамките на Мousikē-téchnē.


***


Кварто квартет – Amores


19 ян.|19:00|Червена зала


Един от много aплодираните у нас и в чужбина български камерни състави – „Кварто квартет" – представя най-изпълнявания съвременен композитор – естонеца Арво Пярт, родения в Аржентина руско-румънски композитор Освалдо Голихов, както и трима български колеги: емблематичния за съвременната ни култура Асен Аврамов, композитора и художник Венцислав Диков и Георги Арнаудов.


***


A-to-D (analog-to-digital converter) II


20 ян.|19:00|Червена зала


Втората вечер от поредицата A-to-D (analog-to-digital converter) II представя работата на група студенти по електронна и компютърна музика и техните идеи за прилагане на съвременни музикални технологии, дигитална музика, ново оборудване и софтуер в творческия процес, както и практики за работа в творчески и интердисциплинарни екипи.


Под mousikē в гръцката античност се е разбирало всяко изкуство, подвластно на музите, под tékhnē – всяко умение или занаят, но най- вече тези, свързани с изкуствата, а под mousikē-tékhnē – практикуването на музика. Серията концерти Mousikē-tékhnē представя гледните точки на утвърдени и млади автори за създаването на музика днес, когато планетата е обгърната от дигиталния звук и новите виртуални музикални модели.


***


Гражданско сдружение „Либертариум" представя:


Ще ти разкажа приказка


ТЕАТЪР ЗА ДЕЦА


21 ян.|11:00|Пеша Николова


Представление за деца по текстове на деца (подходящи за възраст над 6 години). Спектакълът се основава на пет приказки – всяка с различна гледна точка към темата за различието. В него актьорите търсят вход към собственото си отминало детство. Дали приказните светове на детското въображение ще издържат под натиска на порастването? По приказки на Любомира Димитрова, Албена Велева, Кристиян Теодосиев, Кирил Димов и Виктор Джаков; участват: Деница Даринова, Яна Бобева, Боян Арсов и Живко Симеонов; драматургия: Ясен Василев; визуална среда и костюми: Каролина Далкалъчева; музикално оформление: Кристиан Сугарев; постановка: Тея Сугарева. Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и на Програма „Култура” на Столична община за 2017 г.


На български език | 50 мин | Вход: 6/4 лв.


****


В/ХОД арт док зона представя:


Театър „Реплика”


Сами


ДОКУМЕНТАЛЕН СПЕКТАКЪЛ


22 ян.|19:30|Червена зала


Много къщи. Един човек. Тишина. Ако един човек каже нещо, но няма кой да го чуе, казал ли го е наистина? В България има над 60 села, които имат само един обитател. В още толкова живеят двама. Спектакълът e сред спечелилите финансиране от В/ХОД по програма „Малък АРТ ДОК грант”. От и с: Боряна Пенева, Милко Йовчев. Художник: Маргарита Данчева.


На български език | Вход: 12/10 лв.


В/ХОД арт док зона е съвместен проект на Студио за документален театър Vox Populi и Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“. Целта му е да популяризира документалното и социално ангажирано изкуство.


****


Щастливият Бекет


ТЕАТЪР


29, 31 ян.|19:30|Пеша Николова


Интерактивно театрално представление, вдъхновено от пиесата „О, щастливи дни” на Самюъл Бекет. Вместо оригиналния текст на пиесата ще бъдат използвани текстове на зрителите на спектакъла съответната вечер.


На български език | 70-90 мин | Вход: 15/12 лв.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин