Програма за честванията на 140 г. от Освобождението в Казанлък - Казанлък, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
02
Програма за честванията на 140 г. от Освобождението в Казанлък
ДАТА: Oт 02 Март 2018 до 03 Март 2018 ЧАС: 16:00 МЯСТО:
Добави в календара
Програма за честванията на 140 г. от Освобождението в Казанлък

Тържествата започват на 2-ри март, петък, с паметна среща с потомци на Опълченци от Казанлъшкия край, която ще се проведе от 16:00ч. в Информационния център на ул.“Искра“ №4.


Срещата с различните човешки съдби за българското Опълчeние ще бъде съчетана с награждаването в спектакъла – рецитал „С обич към България“, който се провежда под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В първия по рода си национален конкурс за патриотична поезия ще бъдат отличени талантливи деца, които най-убедително представят български патриотични стихотворения, пременени в облекло, пресъздаващо характера на епохата.


Празничната петъчна вечер ще продължи на сцената на Народно читалище „Искра – 1860“, където от 18:00ч. Руслан Мъйнов и музикантите от „Виво Монтана“ ще изпълнят някои от най-обичаните патриотични песни на България.


Тържественият 3-ти март ще започне с издигане на националния флаг на Република България в 09:30ч. на централния площад „Севпотополис“.


От 10:00ч. Негово светейшество Руският патриарх Кирил и българският патриарх Неофит ще отслужат панихиден молебен в храм – паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, в съслужие с Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.


Двамата патриарси - на българската и на руската православни църкви Техни светейшества Неофит и Кирил заедно ще отслужат заупокойна молитва за героите на Шипченската епопея в 12:00ч. на площадката преди последните стъпала към монумента, в подножието на връх Шипка.


За разлика от предишни години, когато тържествата се провеждаха на площада под върха, (паркингът до ресторанта ), кулминацията на честванията за 140-годишнината от Освобождението ще бъде на площадката, преди последните стъпала, от която започва официалният подход към входа на Паметника на свободата, северно от монумента. През годините от това място е отдавана почит към героите на Шипченската епопея заради близостта до Паметника на Свободата и автентичната атмосфера, съхранила героичните мигове на битки за победа и оцеляване, а и площадката в подножието на паметника е изградена с тази цел.


На 3-ти март Исторически музей „Искра“ – Казанлък обявява свободен вход за всички свои обекти, като Паметникът на Свободата на Шипка ще бъде отворен за посетители след приключване на официалната церемония.


Цялата програма можете да разгледате тук

Коментирай
Други събития
Юни
02
121 години - Празник на Розата 2024
Празници на града Казанлък, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин