Пролетно хоро - фестивал на любителските клубове на български народни хора 2016 - Велинград, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
26
Пролетно хоро - фестивал на любителските клубове на български народни хора
ДАТА: 26 Март 2016 ЧАС: 10:30 МЯСТО:
Добави в календара
Пролетно хоро - фестивал на любителските клубове на български народни хора
Източник: Социална мрежа

На 26 март 2016 г. предстои провеждането на петото юбилейно издание на фестивала Пролетно хоро.


При наличието на сходни фестивали,  фестивалът Пролетно хоро се отличава с уникално парад-дефиле.  Фолклорното парад-дефиле е запазeната марка на фестивала.  В програмата на фестивала тази година е предвидено „тройно" парад дефиле. Три музикални формации изпълняващи народна музика  от Тракия, Пирин и Родопите  ще поведат  трите лъча, които ще се съберат  на централния площад „Николай Гяуров”. По този начин символично ще покажем богатството и разнообразието на българския фолклор и факта, че именно това разнообразие ни обединява и ни кара да се чувстваме българи. В синхрон с това е и мотото на фестивала тази година „Да прегърнем Велинград с хоро”.

Фестивалът „Пролетно хоро” има подкрепата на Община Велинград, Българското сдружение на хотелиерите и ресторантьорите, „Дружба Родина”, Дружество за защита на Родопите, Общински туристически информационен център и др.

Фестивалът няма конкурсен характер, а неговите идеи са да се съберат любителите на българското хоро, да се обмени опит, да се създадат приятелски взаимоотношения между хора на различна възраст и с различни професии, обичащи българския фолклор.

За изминалите четири години фестивалът се разрастна и успя да се утвърди като интересен и предпочитан от десетките съществуващи в страната танцови школи, клубове и  любителски състави. При участие в първото издание на 10 клуба, през 2015 г. броят на участниците  и гостите  достигна цифрата 1000 от над 35 клуба от цялата страна. Снимките от  третото издание, публикувани в официалния профил на сдружението в социалната мрежа, бяха видени и разгледани  от над 11 000 души.


От 2012 г. до настощия момент фестивалът набира  скорост и е сред предпочитаните фестивали. В третото му издание бе поставен рекород. На сцената на „Пролетно хоро 2014” се завъртя най-голямато  фестивално хоро, съставено от  участници само от 1 клуб (близо 200 танцьори от столичния танцов клуб „Еремия” танцуваха в залата на градския стадион).

През 2015 г.  организаторите на фестивала решиха той да има свое моето и кауза. Четвъртото издание на фестивала премина под мотото „Да се вее българското знаме”. Благодарение на партньори Сдружение „Пролетно хоро” успя да закупи и  да подари на всички 36 клуба участници във фестивала  българския флаг. В четвъртото издание участие взеха над 700 танцьори от Велинград, Белово, Ракитово, Мало Конаре, Панагюрище, Стара Загора, София, Враца, Шумен, Исперих, Плевен, Харманли, Несебър, Първомай, Пасарел, Лъки, Сандански, Девин, Разлог, Бистрица, Каблешково, Дубровница, Тополовград, Катуница, Костенец, Ковачево, Казанлък и Овощник.


Вижте повече информация на официалния сайт на събитието тук или във фейсбук страницата - Пролетно хоро - тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин