Прожекция на филма „Божествените“ в Регионална библиотека Варна - Варна, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
21
Прожекция на филма „Божествените“ в Регионална библиотека Варна
ДАТА: 21 Януари 2017 ЧАС: 10:00 МЯСТО:
Добави в календара
Прожекция на филма „Божествените“ в Регионална библиотека Варна

„Божествените“ ще бъде представен за първи път във Варна


На 21 януари от 10:00 ч. в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ град Варна ще се състои прожекция на филма „Божествените“ (2016) в рубриката „Поглед към новото френско кино“. Филмът ще бъде представен с лектория от критика и режисьор Елица Матеева.

„Божествените“ е един от най-горещо аплодираните филми в Кан и беше номиниран за чуждоезичен „Златен глобус” 2017. Драмата разказва историята на Дуня - тя е буен тийнейджър, който определя като главна цел в живота си „забогатяването“. Дуня живее в гето до Париж, където властват наркотиците и религиозното възпитание. Тя иска да има успеха на Ребека - местен наркобос, и полага усилия да стане част от приближените й, за да има пари. Тази пристрастеност към парите съсипва живота на Дуня и нейната най-добра приятелка Мамуна - двете стават дилърки и вече няма връщане назад. Заради бедността, в която живее Дуня, тя вижда в Ребека пример, но късно осъзнава, че успехът ѝ е илюзия.

Режисьорката на “Божествените“ Худа Бенямина е дебютантка от марокански произход. Нейният първи филм спечели „Златна камера“ за дебют в Кан и е едно от събитията на фестивала. Критиката не пести и хвалебствия за играта на Улая Амамара (сестра на режисьорката), която също прави дебют, изпълнявайки ролята на Дуня.


Повод за заснемането на филма са бунтовете в Париж от 2005 г., когато се разрушават предградият. Худа Бенямина споделя:


“Бях гневна, бясна, бях готова да изляза навън и да се бия, но си казах, че е по-добре да се направи филм, вместо да се пускат бомби и сълзотворен газ!“- тогава режисьорката е на 25 години и учи актьорско майсторство. „Всъщност бунтовете не доведоха да промяна, нямаше ехо след тях. Нищо не се създаде, дори предизвикаха по-голяма бедност и мизерия“.


„Божествените“ (2016) – премиерен филм на Франция и Катар.
Сценарист: Худа Бенямина, Ромаин Компинг, Малик Румеау
В ролите: Улая Амамра, Дебора Лукумена, Кевин Мишел и др.


45426


45423


45424


45425

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин