Работилница „Азбука Глаголица“ и пешеходна обиколка по случай 24 май - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
26
Работилница „Азбука Глаголица“ и пешеходна обиколка по случай 24 май
ДАТА: Oт 26 Май 2018 до 27 Май 2018 ЧАС: 11:00 МЯСТО:
Добави в календара
Работилница „Азбука Глаголица“ и пешеходна обиколка по случай 24 май

Събитията са част от програмата на изложба „ArtExtreme СТРАЖА“ в Националния етнографски музей


На 26 май от 11:00 часа ще се проведе пешеходна обиколка „ArtExtreme СТРАЖА“ с урбаниста Здравко Петров от historicalroutes.bg и АНДАРИ. Сборно място е подлеза на ул. Сан Стефано до Орлов мост. Обиколката ще проследи образа на стража в градските пространства около нас, които изразяват идеята за пазителството, за съхраняването както на мястото, така и на времето, т.е. историята на мястото. Ще преоткрие образа на стражите на градските истории.


На следващия ден, 27 май от 11:00 ч. в Националния етнографски музей ще се проведе работилница „Азбука Глаголица“ с АНДАРИ, арх. Александра Бабунска и изследователите от Сдружение АМАТ. Участниците ще видят как се образуват буквите, ще работят с първата книжка за оцветяване „Българска азбука Глаголица (песен за буквите)“, издадена от Сдружение АМАТ и ще отнесат със себе си избран символ.


Събитията са част от програмата на многожанровата изложба „ArtExtreme СТРАЖА“ на АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева, която се показва под патронажа на президента на Република България Румен Радев от 15 до 30 май 2018 г. в Националния етнографски музей в София.


Изложбата изследва и показва образа на „СТРАЖА“ – свят пазител на същността в пространство, сътворено от божествената азбука Глаголица. Темата е пресъздадена чрез 16 художествени творби; археометрирана мелодия на името на изложбата и буквите от Глаголицата ведно с български ритми; видео филми с преживявания, вплетени в танцови изпълнения. „ArtExtreme“ модели са световни балетни изпълнители и хореографи. Национален етнографски музей участва в изложбата с коланна украса, пафти, гривни и пръстени, отличителен знак в облеклото на „СТРАЖА“. Куратор гл. ас. д-р Андрей Тонев, ИЕФЕМ-БАН.


В изложбеното пространство звучи музиката на „ArtExtreme СТРАЖА“, която е създадена и аранжирана ведно с български ритми от композитора Александър Карагьозов въз основа мелодията на името на изложбата и буквите от Глаголицата – археометрирани от Сдружение „АМАТ“ – инж. Таньо Танев, гл. ас. Ангел Манев, Венера Иванова.


Видео трейлър на пешеходната обиколка:



Видео трейлър на изложбата:



Повече за изложбата и нейната програма: www.andaribg.com
Следете събитието във Фейсбук
.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин