Равновесие - изложба на художниците Василен Васевски и Александър Телалим - Троян, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юли
01
Равновесие - изложба на художниците Василен Васевски и Александър Телалим
ДАТА: 01 Юли 2015 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Равновесие - изложба на художниците Василен Васевски и Александър Телалим

На 1-ви юли от 18.00 в галерия „Серякова къща” се открива изложбата „Равновесие” с  живопис, графика и калиграфия на художниците Василен Васевски и Александър Телалим.


Василен Васевски е роден през 1969 г. в гр. Сливен. Занимава се с изкуствo повече от 20 години, от които 15 г. живеe и работи в Чикаго, САЩ, където e доцент по рисуване в Илинойския институт по изкуство. През 1997 г. завършва “Живопис” в Националната художествена академия в София, а през 2003 г. "Комерсиални изкуства" в Индиана-Пардю Юнивърсити, Форт Уейн, САЩ.


Участвал е в множество изложби в различни галерии и музеи в САЩ (Чикаго, Ню Йорк, Индианаполис, Хюстън, Форт Уейн, Ню Орлеанс) и Европа (България, Щвеция, Хърватия, Германия, Швейцария). Носител е на няколко награди, измежду които наградата на Съвета за изкуство на щата Илинойс (2007 г. и  2009 г.) и наградата на Гилдията на художниците на Скоки, САЩ (2013 г.).


Александър ТЕЛАЛИМ е българин от украинската част на Бесарабия. Роден е през 1966 г. във Владичен, Украина. През 1995 г. се премества да живee в България, където завършва „Стенопис“ в Националната художествена академия. В момента е един от най-добрите български акварелисти, неведнъж представя изкуството на България и Украйна пред света. Художник с извънредно широк творчески диапазон, като в по-широк контекст изкуството му се възприема като мост между двете култури - на Изтока и Запада.  Едно от най-значимите му участия е в изложбата "МАЙСТОРИ НА АКВАРЕЛА" в Санкт-Петербург, Русия, където се представят най-добрите образци в този жанр.


Александър ТЕЛАЛИМ и Василен ВАСЕВСКИ се запознават през 1996 г. в София,  докато са все още студенти в Националната художествена академия. За първи път участват заедно в изложбата "Рисунка" на "Шипка" 6 в София една година по-късно. Още в началото на своето приятелство те откриват, че светогледа и творческите им виждания в голяма степен се покриват. А процесът на свободно споделяне обогатява всеки един от двамата и им оказва дълбоко влияние. Александър и Василен търсят и намират вдъхновение в традициите на християнството, източната философия и световната поезия. 


Теми като универсалното в човешката природа, себепознание, както и търсенето за смисъла и посоката на човешкия живот остават централни за творчеството им. Независимо от изразните средства - акварел, маслени бои или рисунка, а и скулптура, общото помежду им е видно и за нетренираното око на публиката. Въпреки, че двамата приятели живеят далеч един от друг, те успяват да намерят начин да запазят връзка и да излагат заедно в Чикаго, София и Ню Йорк през 2004, 2007, 2009 и 2010 г.


Изложбата "Равновесие" в Троян, галерия Серякова къща през 2015 г. е новата им съвместна изява. Освен диалога между авторите, тя е интересна и с по-широко представяне на тяхното творчество  –  живопис, графика, калиграфия.


На 2-ри юли тяхната изложба ще стане и домакин на литературното събитие ДЪЛГИЯТ ПЪТ КЪМ ДОМА, а те ще бъдат участници в дискусията за емиграцията на тялото и душата, за паспортите и границите, за куфарите, пълни с мечти, стари снимки и надежди за завръщане. (повече за събитието в отделен файл)

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин