Различният поглед - фестивал - Стара Загора, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
18
Различният поглед - фестивал
ДАТА: Oт 18 Септември 2014 до 21 Септември 2014 МЯСТО:
Добави в календара
Различният поглед - фестивал
Източник: Социална мрежа

Седмият младежки фестивал на изкуствата Различният поглед, ще събере артисти от цял свят в Стара Загора от 18-ти до 21-ви септември. Тази година фестивалът е с мото: „Архитектура на паметта", подкрепен е от Фондация „Америка за България" и се осъществява в партньорство с Регионалния исторически музей и Община Стара Загора.


Фестивалът ще започне на 18.09. 2014 г. с обновяване на външната фасада и стените на лятно кино „Септември" с графити от най-добрите артисти в страната - Esteo, Nasimo и 140ideas. Те са автори на графитите на български князе и царе на Аспаруховия мост във Варна и трибюта към Валери Петров в София. Киното ще бъде арена на изложби, илюзии на живо от старозагорската формация Team Deception, аудио-визуален пърформанс на Калоян Праматаров, две премиери на български късометражни филми, видео-арт и др.


Млади български архитекти-реставратори ще представят свои проекти за реставрация на стари български къщи и църкви на официалното откриване на фестивала и изложбата „Архитектура на паметта" в петък, 19.09. от 17:00 ч. в Регионалния исторически музей.


Малко по-късно същата вечер, на сцената на Античния форум гостува Overground brass band – джаз комбо към Военния биг бенд на Стара Загора, последвани от Стефан Вълдобрев & Обичайните заподозрени. На 20-ти септември куп изненади очакват посетителите на Античната улица и форум: ектремни скокове върху въздушна възглавница, алпийска стена, стрелба със спортен лък, уъркшопове по кокили, комикси, месене на хляб, жонглиране, интерактивни исторически игри, Детска сцена за таланти, уличен цирк, историческа възстановка със занаяти, оръжия, древен бит, музика и кухня, както и „Тържествено посрещане на Тервел в областта Загора" – съвместна продукция на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур", Р.И.М. – Стара Загора и „Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед".


В Регионалната библиотека ще се проведе обществена дискусия на тема: „Съвременният артист и градската среда – влияния и резултати". Дебатът е по проект „Българска мрежа за граждански диалог" на „Център за култура и дебат – Червената къща", гр. София. От 15:00 ч. започва премиерата на филма на Вал Тодоров „България, тази вечна ерес", който ще бъде представен от самия режисьор. Вечерта ще завърши с грандиозния огнен спектакъл „Паметта на огъня" на Мим-формация Жар театър, който ще бъде игран за първи път тази събота на Ротондата „Св. София". През нощта ще бъдат представени аудио-визуални творби от "Водна кула Арт Фест" и еXAF.org.


Фестивалът ще завърши на 21-ви септември в Лятно кино Септември („Абис зоун") с комикс-джем, илюзии, поетичен пърформанс на младежи и английската поетеса Дийна Роджърс (проект на лондонския Roundhouse Theater), танцов уъркшоп по суинг и DJ/VJ SWING PARTY с дрес-код в ерата на суинга.


Всички събития са с вход свободен и са подходящи за всяка възраст.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин