Северно сияние - фестивал за нордско кино 2016 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Дек
07
Северно сияние - фестивал за нордско кино
ДАТА: Oт 07 Декември 2016 до 18 Декември 2016 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Северно сияние - фестивал за нордско кино

„Пипи Дългото чорапче”, Кнут Хамсун и Мика Каурисмаки в програмата на „Северно сияние”

8-то издание на фестивала "Северно сияние" ще стартира на 7-ми декември в Дома на киното с прожекция на филма "Завръщане у дома" на финландския режисьор Мика Каурисмаки. Българските зрители ще видят 14 скандинавски предложения, които ще се прожектират всяка вечер до 15-ти декември в салоните на Дома на киното, Културен център G8 и Евро синема.


Сред премиерните заглавия тази година са "Ние сме най-добрите" на Лукас Мудисон с Голямата награда от фестивала в Токио, "Безшумно сърце" на Биле Аугуст, отличен със „Сребърна раковина” в Сан Себастиан, "Втори шанс" на Сузане Биер с награда за най-добра актриса на Мария Боневи от фестивала в Абу Даби, „2 нощи до сутринта” на Мико Купаринен с награди за най-добър филм от фестивала във Валядолид и награда за режисура в Монреал...


„Северно сияние” ще предложи две екранизации по нобеловия лауреат Кнут Хамсун - "Глад" и "Телеграфистът", както и биографичния филм "Хамсун" на шведския класик Ян Троел с Макс фон Сюдов в главната роля.
В рамките на събитието ще се проведе вечер на Астрид Линдгрен, по време на която ще бъде прожектиран премиерно филмът "Астрид", а студенти от специалност „Скандинавистика” ще представят нейни произведения в оригинал и превод на български език.


На 13-ти декември в Дома на киното театроведът и кинокритик Елица Матеева ще представи книгата си "Целият свят е... кино!" - сборник от рецензии, посветени на съвременното кино. Кинорецензиите проследяват творчеството на творци като Вим Вендерс, Уди Алън, Терънс Малик, Гаспар Ное, Фатих Акин, Ксавие Долан и др. Между страниците на книгата не са пропуснати и заглавия от най-новото българско кино.
Киноведът Мирела Василева ще запознае зрителите с творчеството на Биле Аугуст и Сузане Биер преди прожекциите на филмите „Безшумно сърце” (12-ти декември - Културен център G8) и „Втори шанс” (15-ти декември - Културен център G8).

Подробна информация за филмите - тук.


Програма на фестивала - тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин