Слънцестоения над Черната река в рамките на NE Fest - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
17
Слънцестоения над Черната река в рамките на NE Fest
ДАТА: 17 Септември 2014 ЧАС: 20:30 МЯСТО:
Добави в календара
Слънцестоения над Черната река в рамките на NE Fest
Източник: NE fest

Мултимедийният проект на Калоян Праматаров представя македонската столица Скопие през погледа на един българин. На 17 септември в рамките на NE Fest 2014 ще бъде представен мултимедийният проект по идея на Калоян Праматаров „Слънцестоения над Черната река“.


„Слънцестоения над Черната река“ гравитира около поетичните импресии на един българин в македонската столица Скопие: макабрено и гротескно от архитектурна гледна точка място, в което минало, настояще и бъдеще се свързват в чудовищна действителност, а недоверието към различния поражда отчуждение и самота. Текстовете са четени от автора на фона на художествените фотографии на Марица Колчева и Десислав Лилков и експериментална музикална ембиънт среда, пресъздадена от Боян Аврамов.


Цели се постигането на единство между текст, образ и звук. Основни теми са градската мистика, въздействието на архитектурните решения върху индивидуалното мислене и археологическият контекст на селището, развивало се в продължение на 22 века покрай двата бряга на Аксиос: „Черната река“.


Кратка биография: Калоян Праматаров е роден на 12. X. 1984 г. в гр. София. Завършва 33 езикова гимназия „Св. София”. В момента е докторант по тракийска археология в СУ „Св. Климент Охридски”. Работил е като спасител във Флорида, рибар и водолаз в Стилида, Гърция, стажант-археолог, преводач на свободна практика. Специализирал е в международните преводачески колежи в Швейцария, Белгия, Франция, Италия, Гърция. Тази година печели преводаческата стипендия „Паул Целан“ на Института за науки за човека във Виена, Австрия.


Пише стихове, разкази и литературна критика. Публикувал е в „Литературен вестник”, „Словото днес”, „Но поезия“ и електронните издания „Литклуб”, „Литернет“, „Открита литература“, „Public Republic“ и „Литература плюс култура – Грозни пеликани”. В края на 2011 проектът му за стихосбирка „Асфодел“ печели конкурса на програма „Дебюти” към Национален фонд „Култура“.


„Асфодел“ обединява 33 стихотворения, посветени на пътуването, паметта, историята и забравата. През 2013 текстовете и илюстрациите от стихосбирката са артикулирани в мултимедиен пърформанс „Асфодел“. През февруари 2012 излиза от печат негова стихосбирка на английски език, озаглавена „Casual Nobody”, в превод на Марта Савова.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин