Sofia Jazz Peak / София Джаз Пик 2015 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
08
Sofia Jazz Peak / София Джаз Пик
ДАТА: 08 Юни 2016 ЧАС: 20:00 МЯСТО:
Добави в календара
Sofia Jazz Peak / София Джаз Пик

Ангел Заберски квартет с участие във фестивала Sofia Jazz Peak

На 8 юни в Sofia Live Club музикантите ще представят най-новата си програма
„Арт скици“


„Ангел Заберски квартет“ ще вземе участие в тазгодишното издание на фестивала Sofia Jazz Peak с проекта „Арт скици“.  На 8 юни в Sofia Live Club музикантите ще представят програмата, съставена предимно от авторски пиеси на Ангел Заберски. Началото на концерта е от 20:00 ч.

„Ангел Заберски квартет“ е съставен от изявените български джаз изпълнители Ангел Заберски-син (пиано), Мишо Йосифов (тромпет), Стоян Янкулов – Стунджи (ударни) и Борис Таслев (бас). Те са добре познати на аудиторията в България както заедно, така и със своите индивидуални изяви в различни проекти, обхващайки цялата палитра на джаз музиката. В специалната програма „Арт скици“, която те подготвят за фестивала музикантите ще представят авторски пиеси на Заберски, сред които са „Спомени от Странджа“ и „Сладка чубрица“, вдъхновени от българския фолклор. С присъщия си професионализъм пианистът умело съчетава самобитните български ритми и мелодии със свободата на джаз импровизациите. Програмата се допълва още от заглавията „You have to tell me“, „Хип-хоп реге“, както и пиесата на Мишо Йосифов „Balkan voyage“. Публиката ще чуе също композиции с елементи на суинг, фънк и латино, представени в перфектното партньорство на четиримата музиканти.


Формацията е имала до момента редица успешни изяви у нас и в чужбина. Едно от най-запомнящите се участия на „Ангел Заберски квартет“ е на фестивала „Европейски дни на културата“ във Франкфурт (Германия) през 2014 г., когато ансамбълът вдигна на крака публиката в култовия клуб Jazzkeller.

Концертът „Арт скици“ на 8 юни влиза в рамките и на „Европейски музикален фестивал“,  който е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016-та година, а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България. Билети могат да бъдат закупени на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, тук, както и на мястото на събитието един час преди концерта.

Фестивалът Sofia Jazz Peak се организира за първи път през 2003 г. Негова основна цел е да бъдат представени на българската публика най-интересните изпълнители на съвременния джаз и други близки до него стилове. Концепцията на фестивала се опира на максималната свобода в дефиницията за джаза. Повечето от гостуващите музиканти са изпълнители от световна класа. Сред тях са Ал Жеро, Джордж Бенсън, Маркъс Милър, Мейсио Паркър и други, както и много български майстори на джаза като Милчо Левиев, Камелия Тодорова, Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Ангел Заберски и др. През 2015 г. Sofia Jazz Peak бе отличен със сертификат за качество «Европейски фестивал» от платформата «Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа» на Европейската комисия и Европейската фестивална асоциация.


 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин