София Индипендънт Филм Фестивал - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
26
София Индипендънт Филм Фестивал
ДАТА: Oт 26 Октомври 2017 до 05 Ноември 2017 МЯСТО:
Добави в календара
София Индипендънт Филм Фестивал

София Индипендънт Филм Фестивал ще подкрепи българското кино и българските кинопроекти в развитие
Осмото издание на независимия фестивал на София започва на 26 октомври


По покана на Жана Караиванова като специален гост и член на първото международно жури на фестивала в София пристига  Габриеле Каполино.


Габриеле Каполино е програмен селекционер на Independent Filmmaker Project (IFP) – най-голямата организация за независимо кино в САЩ. По време на престоя си в София, гостът от Ню Йорк ще има възможност да се запознае с най-новите български проекти в развитие и да селектира най-добрите от тях за участие в седмицата на независимото кино в Ню Йорк (Independent Film Week).


През 2016 г. Со Индипендънт спонсорира участието в престижния международен форум на българските проекти: “Нанук” на Милко Лазаров, “Рибена кост” на Драго Шолев и “Възвишение” на Виктор Божинов, които г-н Каполино ще има възможност да види във вече напреднал етап в София.


Габриеле Каполино е основен програматор на IFP,  където е отговорен за  селекцията на международни игрални проекти и серийни продукции, като заедно с това участва активно в подготовката на филмовите награди „Готам“ и секцията Narrative Labs.


Той продуцира Screen Forward Labs, интензивна програма, посветена на независимите създатели на съдържание, работещи по серийни продукции. Габриеле Каполино отговаря за международните кино проекти и сериали (пълонметражни и късометражни), които се включени в Ню Йоркската седмица на независимото кино – платформата, която свързва независимите кинотворци с ключовите продуценти в индустрията.


Габриеле Каполино е  завършил  Университета в Падуа, Италия,  през 2012 г.  От 2006 г. той работи като редактор и филмов критик за „Blogo“, където отразява едни от най-големите фестивали – Кан, Венеция и Берлин като кореспондент на медията.  


Между 26 октомври и 5 ноември тази година, Осмото издание на София Индипендънт Филм Фестивал ще представи амбициозна селекция от над 90 пълнометражни, документални, експериментални, късометражни и VR филми. Филмите са представени в следните категории: официален конкурс – игрално, документално и късометражно кино, , българско независимо кино, специални прожекции извън конкурса, съпътстващи програми с нискобюджетни и направени с „джобни“ пари филми. Со Индипендънт Филм Фест ще завърши с второто издание на София спорт филм фестивал, който се провежда в партньорство със София Европейска столица на спорта 2018г.


За актуални новини за предстоящия 8 Со Индипендънт Филм Фестивал вижте тук


***


ОСМОТО ИЗДАНИЕ НА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ФЕСТИВАЛ ЗА НЕЗАВИСИМО КИНО  ЗАПОЧВА НА 26 ОКТОМВРИ


На 26 октомври от 19.00 часа в кино Люмиер Лидл, София Индипендънт Филм Фестивал ще открие своето осмо издание с филма „Лъки” на режисьора Джон Каръл Линч. Това е последният филм на култовия актьор Хари Дийн Стантън, който ни напусна на 15 септември тази година. В ролите ще видим още Дейвид Линч, Рон Ливингстън, Ед Бегли Младши, Том Скерит и др. Филмът отдава почит на изключителния човек и творец оставил незабравим спомен у всички любители на стойностното американско кино.


51749


За осма поредна година София Индипенънт Филм Фестивал ще представи над 90 игрални, документални и късометражни филми в кината Люмиер Лидл, G8, Дом на киното и Евросинема от 26 октомври до 5 ноември 2017 г.


За първи път, фестивалът с независим дух се насочва към конкурсния характер в три категории – игрално, документално и късометражно кино. Те ще бъдат оценявани от 7-членно международно жури, чийто председател Лорън Хамънс е един от програмния екип на престижния Трайбека Филм Фестивал, Ню Йорк. По време на София Индипендънт Филм Фест ще бъдат връчени следните награди: за най-добър игрален независим филм, документален независим филм и най-добър български късометражен филм.


51747


Продуцираният от Мартин Скорсезе “Място има за всички” (носител на награда за най-добър сценарий от Трайбека 2017) с номинация за най-добра режисура от Ню Йоркските награди Готъм (Gotham Awards”) - “Аляска в рокля”  и българският “И после светлина” са сред участниците в игралния конкурс сред 10 филма от цял свят.


В документалият конкурс ще се състезават седем забележителни филма получили признание на множество престижни конкурси за документално кино от цял свят. Номинираният за „Оскар“ Себастиан Юнгер  ще представи най - новия си филм “Ад на земята: възходът на ИДИЛ”.


За втора поредна година София Индипендънт  Филм  Фест и Ню Бояна Филм Студиос ще дадат възможност на игрални български проекти в развитие да участват в конкурса наградата на името на „Дани Лернер“, която е 50 000 евро в услуги и 5 000 евро в брой при започване на снимки на проекта.


Фестивалът ще представи още и извън конкурсна програма кино за спорт в рамките на София Спорт филм фестивал и ниско бюджетно и експериметално кино от цял свят


Голяма част от филмите ще бъдат представени от своите режисьори и продуценти, които ще пристигнат в София специално за фестивала и срещата си с неговата публика


Цялата програма на Со Индипендънт Филм Фестивал 2017, можете да следите ТУК


***


Уникални гости на независими филми с висок зрителски рейтинг ви очакват след броени дни на осмия София Индипендънт Филм Фестивал!


„София Индипендънт филм фестивал е уникална среща на изкуствата, среща на свободното кино и на хората, които се срещат и мислят свободно. Благодаря на създателите на този фестивал, които ни показват кино, което рядко можем да видим, което не е комерсиално е извън рамките на киното, което може да се види всеки ден “, заяви  Биляна Генова, директор на на Дирекция Култура към Столична община.


Тази година, осмото издание на фестивала София Индипендънт  е с изявен конкурсен харакатер, за разлика от предишните седем издания.


„Со Индипендънт Филм Фест става с конкурсен характер, става международен от осмото си издание“, сподели Жана Караиванова. „Интересът към фестивала, на който съм свидетел тази година изненада и самата мен“, разказа г-жа Караиванова по време не пресконференцията, дни преди официалното откриване на фестивала.


Следващата седмица в София се очаква да пристигнат едни от най-радикалните и независими автори на филми  от различни точки на света.


Освен членовете на между народното жури – продуцента Шрути Гангули, Габриеле Каполино от IFP и Лорен Хамъндс – от програмния екип на  Трайбека Филм Фестивал, за които вече научихте, в София пристигат и много изявени автори на хитови независими филми, както и професионалисти, създали своите филми почти без никакви пари.


Софийската публика на фестивала ще има възможност да се срещне и да разговаря на живо с талантливата Натали Каплан, която пристига да представи своя филм „Имало едно момиче“ (2017) – история за едно момиче, забъркало се в необичайни връзки с лекаря си, съседа си и с един млад войник. Заповядайте на представянето му на 31-ви октомври, от 18:30 в кино Одеон.


51946


Известният продуцент Алекс Липшулц, който работи и като режисьор и като сценарист, ще представи своя уникален филм, заснет изцяло на идиш (език, от десетилетия неизползван в киното)– „Менаше“,  на 31-ви октомври, от 20:30 в кино Одеон.


Няма как да пропуснете и българското предложение в конкурса за игрален филм - шедьовърът на Константин Божанов „И после светлина“ -   своеобразно любовно писмо до изкуството. „И после светлина“ има своя прожекция на 27 октомври, от 20:30 часа в Одеон.


51949


За да представят провокативния си филм „SFashion” – хорър драма за бизнеса в Европа, в София пристигат продуцентът Джузепе Лепоре, режисьорът Мауро Джон Капече Капече и актрисата Карина Коронеа.  Първата  среща със зрителите на „SFashion е на 30 октомври, от 18:30ч. в кино Одеон.


51948


Сред специалните киногости на Со Индипендънт Филм Фест е и номинираният за „Оскар“ Себастиан Юнгер, режисьор и продуцент на едно от най-провокативните предложения в докуменалния конкурс  - „Ад на Земята: Възходът на Ислямската държава“ (2017). Зрителите могат да срещнат със Себастиян Юнгер да 27 октомври, от 20:15 в Дома на киното.


Над 20 специални независими кинематографисти очакваме в София да предстваят нискобюджетните си филми, създадени почти без пари, но с размаха на свободния дух. Техните филми могат да бъдат гледани в кината Влайкова и Дада Културен Бар.


В програмата на Осмия Со Индипендънт Филм Фестивал очаквйте още скрити кино бижута и смайващи екранни провокации. 


Очакваме ви в кината: Люмиер Лидл, Дом накиното, Одеон, Г8, Евросинема, Влайкова и Дада Културен Бар.


Цялата програма на Со Индипендънт Филм Фестивал 2017, можете да следите ТУК

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин