София диша 2014 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Авг
03
София диша 2014
ДАТА: Oт 03 Август 2014 до 31 Август 2014 МЯСТО:
Добави в календара
София диша 2014
Източник: София 2019

Актуална информация за София диша 2014.


"София диша" се проведе и през 2013 г., и то в много по-голям мащаб от досегашните издания. Фестивалът на изкуствата се проведе в по-голям период от време - от април до декември.


Лятна София диша 2014


03.08 - малките 5-те кьошета - „Екоморфози”- Тема: Екология


10.08 - ул. „Ангел Кънчев” – „Словото зове”- Тема: Литература


17.08 – ул. „Пиротска” – „Ветрове от цветове” – Тема: Визуални изкуства


24.08 – ул. „Оборище” – „Песента на танца” – Тема: Музика и Танци


 


31.08 – ул. „ Цар Иван Шишман” – „Световна столица” – Тема: София – град на разнообразни култури и традиции.


По традиция през август София опустява. Жителите й се изнасят на морето, а заедно с тях и хората, които превръщат местожителството в местоживеене. Театрите пускат завесата, изложбените и концертните зали затварят врати и даже кината преминават на летен режим. Накрая, дори уличните музиканти сезонно запрашват към морето, където се опитват да изкарат някой лев от туристите.


И все пак в София остават хора. Тъй като рядко някой ходи за цял месец на почивка, и през август столицата е пълна с нещастни, задушаващи се в жегите софиянци, които чакат заветната отпуска или тъгуват по нея ако вече е приключила (може да различите едните от другите по тена на кожата).


От няколко години насам обаче августовска София не е това, което беше. През 2010 г. шепа ентусиасти, с подкрепата на Столична община поставиха началото на проекта „София диша“. Идеята е проста – през всяка от неделите на месеца се затваря за автомобилно движение някоя от емблематичните софийски улици. И се отваря място за културни, спортни и социални прояви, където млади хора професионални или не артисти да покажат това, което умеят.


Оттогава насам фестивалът със странното име се превърна в една от запазените марки на града ни, част от Културния календар на София и един от гвоздеите в подкрепа на кандидатурата на столицата и Югозападен регион за европейска столица на културата. През 2014 г., август ще има пет, а не четири недели и петата поредна „София диша“ за пръв път ще има пет издания. Които обещават този път да бъдат... разтърстващи.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин