София град на киното - голяма награда на София филм фест - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
14
София град на киното - голяма награда на София филм фест
ДАТА: 14 Март 2015 МЯСТО:
Добави в календара
София град на киното - голяма награда на София филм фест

В годината на вековния юбилей на българското кино и връчването на титлата „София – творчески град на киното” на ЮНЕСКО, Столичният общински съвет на свое заседание на 26 февруари 2015 взе историческото решение за учредяване на специална награда в рамките на международния филмов фестивал София Филм Фест. И това е Голямата награда „София град на киното“ за най-добър филм в Международния конкурс за първи и втори филми. Международното жури на фестивала решава кой филм печели престижната награда, а очакваме кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова да връчи наградата на Церемонията на 14 март в Зала 1 на НДК.


Голямата награда „София град на киното“ е парична премия в размер на 7000 евро, които ще бъдат разпределени по равно между режисьора и продуцента на филма-победител. Тази награда ще бъде стимул за младите кинематографисти по целия свят да желаят да представят своите първи или втори филми в София. Очакваме интересът към София Филм Фест и столицата на България да стане значително по-голям. Ежегодно кандидатстват над 250 първи и втори пълнометражни игрални филми за участие в Международния конкурс. Очакваме активността на младите автори по целия свят многократно да нарастне и нивото на конкурса да бъде още по-високо.


София бе признат за творчески град на киното на ЮНЕСКО на 1 декември 2014, когато генералният директор на организацията г-жа Ирина Бокова лично връчи титлата на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Изборът на София бе успешен след блестящата защита на кандидатурата на нашата столица от екип на Обсерваторията по икономика на културата и Столична община, на които изказваме нашата искрена благодарност!


„Уверени сме, че с общите усилия на цялата кинообщност и общинската администрация ще направим София и България атрактивна дестинация за кинопрофесионалистите и любителите на киното по света. И обратното: гражданите и гостите на София ще открият магията на седмото изкуство тук, в София, един от петте световни града на киното!”, Стефан Китанов, директор на София Филм Фест.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин